• 1391/09/01 - 08:26
  • 96
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
کم خونی فقر آهن

فقر آهن

آهن یک ماده مغذی موردنیاز برای ادامه حیات و اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبول های قرمز خون است که اکسیژن را به سلول های بدن می رساند. مادرانی که زایمان طبیعی دارند حدود 500 سی سی ومادرانی که سزارین شده اند 1000سی سی خون ازدست می دهند.

آهن:

آهن یک ماده مغذی موردنیاز برای ادامه حیات و اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبول های قرمز خون است که اکسیژن را به سلول های بدن می رساند. مادرانی که زایمان طبیعی دارند حدود 500 سی سی ومادرانی که سزارین شده اند 1000سی سی خون ازدست می دهند.

 

عوارض کم خونی فقر آهن چیست؟

•1.       رنگ پریدگی، خستگی و بیحالی و بی حوصلگی

•2.       سرگیجه وکاهش تمرکز وسردرد

•3.       افزایش احتمال عفونت وخونریزی شدید بعداززایمان

•4.       تپش قلب، تنگی نفس، ورم

•5.       ضعیف شدن عضلات یا گرفتگی عضلات وحساس شدن به سرما

 

برخی از راه های اساسی برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن:

-برای جبران آهن از دست رفته علاوه برمصرف غذاهای حاوی آهن باید قرص آهن تاسه ماه بعد اززایمان روزانه یکعددمصرف کنند

- از منابع غذايي حاوي آهن مثل گوشت، مرغ، ماهي، جگر، حبوبات و سبزيهاي سبز تيره مثل جعفري در برنامه غذايي روزانه استفاده نمايند.

- از انواع مغزها مثل گردو، بادام، پسته و انواع خشكبار مثل برگه ها، توت خشك، ك  شمش و خرما كه منابع خوبي از آهن هستند بعنوان ميان وعده استفاده كنند.

- مصرف منابع غذايي ويتامين C مثل سبزي هاي تازه و سالاد (شامل گوجه فرنگي، كلم، گل كلم، فــلــفل دلمه اي) و همچنين چاشني هايي مثل آب ليمو و آب نارنج تازه را كه جذب آهن را افزايش مي دهند به همراه غذا توصيه كنيد.

- براي جذب بهتر آهن غذا، بايد از مصرف چاي، قهوه و دم كرده هاي گياهي يك ساعت قبل از غذا و حداقل دو ساعت پس از غذا خودداري كرد. همچنين از مصرف چاي پررنگ خودداري شود.

- براي كاهش اختلالات گوارشي و جذب بهتر آهن بهترين زمان مصرف قرص آهن پس از غذا و يا شب قبل از خواب است.

مولتی ویتامین:                                               

در دوران بارداری وشیردهی به دلیل افزایش نیاز مادر و جنین، نیاز به برخی از مواد مغذی و ویتامین ها نسبت به پیش از بارداری بیشتر می شود. از جمله این ویتامین ها می توان به ویتامین D، E، C، B1، B2 و B12 اشاره کرد.

 

عوارض کمبود ویتامینها:

کمبود ویتامین ث:ضعف استخوانها-طولانی شدن ترمیم بخیه های مادر-ایجادمشکلات انعقادی و...

کمبودویتامینهای گروه ب:ضعف عضلانی-ورم-مشکلات عصبی-ترک لبها-مشکلات پوستی-بی خوابی-افسردگی

کمبود ویتامین آ:شبکوری-کمخونی-مشکلات پوستی

کمبود ویتامین د:نرمی استخوان درشیرخوار-مشکلات استخوانی در مادر-ضعف ماهیچه ها وشکنندگی استخوان مادر

 

برخی از راه های اساسی برای پیشگیری از کمبود ویتامینها:

   -علاوه بر مصرف مواد غذایی مناسب، کلیه مادران باردار بایستی از ابتدای ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان، روزانه یک عدد قرص مولتی ویتامین مصرف نمایند

-به طور کلی سبزی ها و میوه های تازه، جوانه غلات و حبوبات، شیر و لبنیات، تخم مرغ، ماهی، گوشت و جگر از منابع غذایی غنی این ویتامین ها محسوب می شود

-استفاده بیشتر از غذاهای تهیه شده باسبزیجات مانند آش-خورش های حاوی سبزی وکرفس -کوکو و...

-اضافه کردن پودرجوانه غلات در انواع سالاد- ماست وماست خیار

 

 

 

 

 

 

 

 

  • گروه خبری : اخبار معاونت بهداشت
  • کد خبر : 9797
کلمات کلیدی