.frmtxt { color: #001fff; background-color: #c0ecff; width: 100%; height: 40px; /* align-items: center; */ text-align: center; /* vertical-align: middle; */ padding: 8px; border: 3px solid #2e008b; border-radius: 5px; border-radius: 5; }
نقش تغذیه در رشد قدی کودکان
کوتاه قدی:
کوتاه قدی یکی از انواع سوء تغذیه است و به وضعیتی گفته می شود که قد کودک به طور قابل توجهی پایین تر از میانگین قد همسالان و هم جنس های او باشد. اگر قد کودک در نمودار رشد، پایین تر از استاندارد باشد به عنوان کوتاه قدی در نظر گرفته می شود.
عوامل ژنتیکی، هورمونی، اقتصادی، محیطی و روانی، تغذیه و شرایط مراقبت های دوران بارداری ، تغذیه ناکافی و الگوی غلط غذایی و بیماری های مزمن، از عوامل بروز سوء تغذیه و کوتاه قدی هستند.
بهترین راه تشخیص رشد، اندازهگیری وزن و قد کودک و رسم نمودار رشد است.
عوامل مؤثر بر کوتاهی قد:
عوامل قبل از تولد (مرحله جنینی):
عوامل پس از تولد :
پیشگیری از کوتاه قدی:
نقش ویتامین ها و مواد معدنی در افزایش قد کودکان و نوجوانان
آگاهی از علل کمبود روی، نشانهها و منابع غذایی آن مهم است. مصرف مکملها بایستی طبق نظر متخصص تغذیه صورت پذیرد.
عوامل اصلی کمبود روی:
- دریافت کم روی در برنامه غذایی
- افزایش از دست دهی روی از طریق دستگاه گوارش مثلاً در اسهالهای مزمن، دیابت و ...
نشانههای کمبود روی
منابع غذایی روی
بهترین منابع روی، غذاهای حیوانی نظیر انواع گوشت، تخم مرغ، جگر، لبنیات و منابع گیاهی شامل حبوبات(عدس، نخود، لوبیاو...)، غلات کامل(غلاتی که سبوس و جوانه آن جدا نشده است و شامل آرد سبوسدار، گندم سیاه، بلغور گندم، بلغور جوی دو سر، بلغور ذرت کامل و برنج قهوهای)، جوانه گندم و مغزها مانند بادام، پسته و گردو میباشد.
جذب روی، از منابع حیوانی، بهتر از منابع گیاهی انجام می شود.
بهترین منابع غذایی آهن:
۱- مصرف ناکافی منابع غذایی غنی از آهن
2- عدم دریافت مراقبت های بارداری، تغذیه مطلوب در بارداری و مصرف منظم مکمل
3- تغذیه نوزاد با شیر مصنوعی (شیر خشک)
۴- تعجیل یا تاخیر در شروع تغذیه تکمیلی کودکان و عدم استفاده منظم از قطره آهن در کودک
۵ -ابتلای مکرر به بیماریهای عفونی و گوارشی
۶- عدم توجه به تامین نیاز افزایش یافته آهن در دوران کودکی، زمان جهش رشد (دوران بلوغ)، بارداری و شیردهی
عوارض و نشانههای کمبود آهن
مهم ترین عارضه کمبود آهن، کم خونی است. از علایم کم خونی، احساس خستگی یا ضعف، سرگیجه، بی اشتهایی، بی حوصلگی، افت یادگیری، ریزش مو، رنگ پریدگی، ضعف سیستم ایمنی، کاهش مقاومت بدن در برابر عفونتها و اختلال رشد قد است.
یکی از عوارض کم خونی فقر آهن، تاخیر در رشد و تکامل کودکان است
کلسیم
با دریافت کافی کلسیم و سایر مواد مغذی، استخوانها تا حدود ۳۰ سالگی به حداکثر تراکم می رسند. بنابراین دوران طلایی برای دریافت کلسیم از دوران کودکی تا ۳۰ سالگی میباشد. هرچند که افراد در تمام سنین به مصرف روزانه منابع کلسیم نیاز دارند. کمبود ویتامین دی موجب اختلال در جذب کلسیم می شود.
بهترین منابع غذایی کلسیم
لبنیات (شیر و ماست، کشک، پنیر و دوغ) دارای بیشترین مقدار کلسیم هستند. بنابراین کودکان بعد از یک سالگی بایستی روزانه 2 واحد و نوجوانان روزانه 3-2 واحد لبنیات استفاده نمایند. ماهیهای ریز نظیر ساردین به شرط آنکه استخوانهای آن هم مصرف شوند، سبزیهای برگدار سبز تیره نظیر کلم و برگهای سبز شلغم و ترب، سویا و دیگر حبوبات نیز از منابع خوب کلسیم هستند. اما مقدار کلسیم جذب شده از حبوبات به خاطر اسید فیتیک موجود در آنها کم است. بعضی از مغزها مانند بادام نیز از منابع کلسیم به شمار میروند.
لبنیات، هم از نظر دسترسی، مقدار و جذب کلسیم و هم از نظر سهولت مصرف توصیه میشود.
چند نکته که باید در مورد مصرف شیر بدانید:
برای کودکان زیر دوسال بهترین شیر، شیر مادر است و استفاده از شیر دام برای کودکان زیر یک سال ممنوع است.
ویتامین دی
ویتامین دی باعث بهبود جذب کلسیم می شود. این ویتامین می تواند از طریق نورخورشید در پوست، ساخته شود. ویتامین دی به مقدار خیلی کم در برخی مواد غذایی مانند ماهی های چرب، روغن کبد ماهی و تخم مرغ وجود دارد اما کمبود آن شایع است.
استفاده از قطره ویتامین آ+ د از 5-3 روزگی نوزاد تا پایان 2 سالگی و مصرف قرص ویتامین دی 50 هزارواحدی از 2 سالگی تا 12 سالگی به صورت هر 2 ماه یکبار و پس از آن به صورت ماهیانه، به تامین ویتامین دی کمک میکند.
ید:
ید جهت رشد، تکامل، ساخت هورمونهای تیروئیدی و تنظیم سوخت و ساز بدن ضروری است.
عوارض کمبود ید
منابع ید:
مهمترین منابع طبیعی ید، مواد غذایی دریایی مثل ماهی های آب شور (ماهی دریا) هستند. از بهترین و سادهترین راهها برای دریافت کافی ید استفاده از نمک تصفیه شده یددار است. میزان مصرف نمک به منظور پیشگیری از افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی بایستی محدود گردد، ولی همین میزان کم، باید حتماً از نوع نمک تصفیه شده ید دار باشد و در۱۰ دقیقه آخر پخت به غذا اضافه گردد.
تاکید میشود از نمک های ناسالم نظیر نمک دریا، سنگ نمک، نمک هیمالیا، نمک های رنگی و... اجتناب شود؛ زیرا دارای ناخالصیها، فلزات سنگین(سرب، ارسنیک، جیوه و ...) و مواد سمی هستند که سرطان زا بوده و میتواند آثار منفی بر کلیهها و کبد داشته باشد. به علاوه میزان ید آنها کم میباشد و نیاز روزانه بدن را به ید تامین نمیکند.
ویتامین آ
در رشد طولی و نمو استخوان، خون سازی، بینایی و پاسخ های ایمنی بدن نقش دارد.
منابع غذایی ویتامین آ
لبنیات، ماهی، تخم مرغ و همچنین میوه ها و سبزی های زرد، نارنجی، قرمز و سبز تیره از منابع غنی این ویتامین و پیش ساز آن یعنی بتاکاروتن هستند(از جمله سیب زمینی، هلو، شلیل، طالبی، خرمالو، هویج، هندوانه، گوجه فرنگی، پرتقال و...).
چند نکته مهم در خصوص افزایش قد:
مصرف بیش از نیاز توصیه شده مواد غذایی توسط متخصص تغذیه در دوران بارداری به تنهایی تاثیری بر رشد و تکامل مطلوب جنین ندارد و ممکن است سلامت مادر و فرزند را نیز به خطر اندازد.