ده قانون طلایی سازمان جهانی بهداشت برای تهیه مواد غذایی ایمن و بهداشتی

 

ایمنی غذا: یعنی اینکه اطمینان داشته باشیم غذایی که مصرف می کنیم، کاملاً سالم است و آلودگی انگلی، میکروبی و شیمیایی    و ... ندارد.

از مزرعه تا سفره: بر اساس آمار موجود، میزان وقوع مسمومیت های ناشی از آلودگی غذا در کشورهای در حال توسعه 13 درصد بیشتر از کشورهای صنعتی است. مشکلاتی که در زمینه سلامت و ایمنی غذا  در کشور وجود دارد، زمینه ساز بسیاری از       بیماری های ناشی ازغذا و بروز انواع سرطان ها به دلیل آلودگی های شیمیایی و بیولوژیک مواد غذایی در مراحل مختلف از مزرعه تا سفره است و مطالعاتی که در سال های مختلف در زمینه آلودگی های میکروبی و شیمیایی مواد غذایی در کشور انجام شده، بیانگر این  موضوع است.

منابع آلوده کننده مواد غذایی را بشناسیم:

1.       آب آلوده (فاضلاب، آب مورد استفاده جهت آبیاری و مصارف خانگی)

2.       فضولات انسانی و حیوانی

3.       وجود دام و طیور آلوده

4.       حیوانات خانگی

5.       حشرات و آفات

6.       فلورمیکروبی طبیعی

7.       آلودگی ظروف، ابزار و وسایل پخت

8.       افرادی که با مواد غذایی سروکار دارند (مانند دست های آلوده آنها)

9.       آلودگی ثانویه (متقابل) در طول آماده سازی مواد غذایی

 

ده قانون طلایی سازمان جهانی بهداشت برای تهیه مواد غذایی ایمن و بهداشتی را بدانیم و عمل کنیم:

1.       برای اطمینان از ایمنی غذا، غذاهای فرآوری شده را انتخاب نمایید.( در مصرف مواد غذایی فراوری شده ، زیاده روی نکنیم)

2.       غذاها را خوب بپزید.

3.       بلافاصله بعد از پخت، غذا را مصرف کنید.

4.       غذاهای پخته را به دقت نگهداری کنید.

5.       غذاهای پخته را به دقت حرارت دهید.

6.       از تماس بین غذاهای خام و پخته جلوگیری نمایید.

7.       دستهایتان رابه صورت مکرر بشوئید.

8.       تمام سطوح آشپزخانه را دقیقاً تمیز نگهدارید.

9.       غذاها را از دسترس حشرات، جوندگان و دیگر حیوانات دور نگاه دارید.

10.    از آب پاکیزه استفاده نمایید.

 

 

علی اکبر حق ویسی

 

کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت استان قم 

فایل ها