بسمه تعالی

" توصیه های مسافرتی اربعین"

خداوند متعال را سپاسگزاریم که سعادت حضوردرمراسم اربعین وزیارت عتبات مقدسات خصوصا حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام را به ما ارزانی داشت.

قبل از ورود به موضوع قابل ذکر است که عراق یک کشور خارجی، مستقل، با ضوابط و شرایط و قوانین خاص خود بوده و لذا احترام به قوانین آن کشور برای همه زوار محترم لازم است .

این توصیه ها شامل سه بخش:  قبل ازسفر ، حین سفر و پایان سفر می باشد و به گونه ای تهیه شده که اگر زائران محترم، این موارد را مد نظر قرارداده  و رعایت نمایند، ان شاءالله سفر اربعین خوبی را در پیش رو خواهندداشت.

* توصیه های لازم قبل از سفر :

  1. تعیین هدف از شرکت در مراسم (زیارت یا سیاحت). قاعدتاً باید به این سفر به عنوان یک سفر معنوی و زیارتی نگریست و نه یک سفر گردشی یا سیاحتی که در این چارچوب، بسیاری از موارد تغییر خواهد نمود و سختی های آن را بهتر تحمل خواهیم کرد.
  2. اطلاع از وضعیت کلی عراق درتمامی زمینه ها و بخصوص اوضاع اجتماعی، اقتصادی - سیاسی و فرهنگی.
  3. داشتن گذرنامه یا گذر زیارتی معتبر با حداقل شش ماه اعتبار.
  4. زائرین محترم، خصوصاً کسانی که برای اولین بار به این سفر معنوی مشرف می شوند اطلاعات لازم را از منابع رسمی خبری دریافت کنند.
  5. سفر اربعین به صورت صد در صد رایگان نیست. هر مسافر لازم است به میزان لازم دینار عراقی به همراه داشته باشد. (کرایه ها در عراق رایگان نبوده و بعضاً مشکلاتی برای زوار در این خصوص مشاهده شده است)
  6. همراه داشتن بیش از 10 هزار دلار وجه نقد یا اشیاء گران بها مانند طلا و سنگ های با ارزش مستلزم مراجعه به گمرک مرز و اخذ اظهارنامه می باشد.
  7. لازم است زائران محترم قبل از ورود به کشور عراق به منظور تبدیل ارز و ریال خود به دینار، حتماً به صرافی های مجاز مراجعه نمایند. ( در مرزها شاهد افرادی هستیم که اسکناس و دینار تقلبی به مسافر می دهند و چنانچه از مسافری دینار تقلبی گرفته شود با مجازات حبس و جریمه های سنگین مواجه می گردد.)
  8. تردد به اقیلم کردستان فقط برای مسافرینی که از آن مرز در زمان اربعین به کشور عراق وارد می شوند، مجاز است و در زمان غیر از اربعین ممنوع بوده و مجازات های قانونی را در کشور عراق در پی دارد.
  9. نوشتن چند شماره تلفن (ترجیحاً با مداد ) پشت جلد گذرنامه.
  10. تنها مدرک مورد نیاز در سفر اربعین گذرنامه و گذر زیارتی می باشد لذا از همراه داشتن مدارک شناسائی دیگر از جمله شناسنامه، کارت ملی، کارت پایان خدمت جداً خودداری شود. ( داشتن تصویر مدارک مذکور در تلفن های همراه پیشنهاد می گردد.)
  11. ثبت نام در مراکز رسمی اعلام شده و سامانه سماح جهت بهره گیری از امکاناتی مانند بیمه مسافری و ارز و... ضروری است.
  12. آمادگی کامل و همه جانبه جسمی و روحی و داشتن سلامت جسمانی متناسب با مسیر طولانی، گرما، ازدحام جمعیت، احتمال بیماری ... ( مراسم اربعین حداقل تا 10 سال آینده در ماه ها و ایام بسیارگرم سال و تابستان برگزارخواهد شد.)
  13. با توجه به بند بالا درخواست میشود کهنسالان، کودکان و خردسالان، بیماران قلبی، زنان باردار  به ویژه بیماران اعصاب و روان از سفر در این زمان خودداری و آن را به فرصت دیگری موکول نمایند.
  14. در صورت بیماری، مصرف داروهای خود را بخصوص داروهای عصبی را به هیچ عنوان قطع نکنید و مشخصات داروهای مصرفی را در کوله یا جیب لباس خود نگهداری نمایید تا در صورت مفقود شدن داروی شما، امکان دست یابی آسان به نوع دارو برای مراکز بهداشتی و درمانی در کشور عراق فراهم باشد.
  15. در صورت مصرف داروهای خاص نسخه پزشک به همراه داشته باشید.
  16. بنا بر قوانین عراق، حمل و نقل، نگهداری، استعمال و خرید و فروش مواد مخدّر به هرنوع، هرمیزان و هرکیفیتی ( از جمله قرص های آرام بخش کدئین دار، قرص ویتامین ب 2، استامینفون کدئین، ترامادول و انواع تنباکو و داروهای مشابه ) دراین کشور جرم
    می باشد و در صورت دستگیری مشمول  احکام سخت گیرانی قضایی می گردند. (حداقل 5 سال زندان و 5 میلیون دینار عراقی جریمه)
  17. همراه داشتن وسایل شخصی مانند کوله پشتی، عینک آفتابی، کلاه، آفتاب گیر، چفیه، چتر سفید،کفش مناسب، کالسکه جهت حمل وسایل شخصی. (همراه داشتن مقداری تنقلات و خشکبار جهت میان وعده پیشنهاد می شود.)
  18. قراردادن شماره تلفن و مشخصات اولیه در وسایل شخصی از جمله: گوشی های همراه، کوله پشتی،کیف پول، ساک دستی و غیرو تا در صورت فقدان و گم شدن آنها، بتوان به صاحبان آنها خبر داد. ( هرساله تعداد قابل توجهی وسایل زوار تحویل کنسولگری ها و سازمان حج و زیارت در عراق می شود که به دلیل نداشتن مشخصات امکان عودت آنها به صاحبان آنها نیست)
  19. خواهران محترم حتی الامکان از سفر انفرادی اجتناب کرده و در صورت همراه داشتن طلا و جواهر و زیور آلات، در حفظ آن کوشا باشند.
  20. یکی از مهمترین و اساسی ترین مشکلات اربعین، موضوع گم شدگان است و طبعاً احتمال گم شدن کهنسالان، بیسوادان، کودکان و بیماران بیشتر است، حتماً مشخصات شخصی، نام شهر اعزام کننده، تلفن همراهان، تلفن بستگان در ایران، نوع بیماری احتمالی فرد و داروهای مصرفی ایشان را درکارتی درج و بصورت گردن آویز و یا در جیب ایشان قرار دهید. (به ایشان تذکر دهید در صورت گم شدن، این کارت را به مسئولین ذیربط ارائه کنند)
  21. خودداری از به همراه داشتن پرچم با میله های فلزی.( بخاطر نزدیک بود سیم کشی برق در  مسیر پیاده روی و امکان برخورد میله های فلزی پرچم ها به کابل های برق در سال های گذشته چندین تن از زوار محترم دچار برق گرفتگی شده اند.)
  22. فهرست بیمارستان ها و مراکز درمانی به همراه شماره تماس به تفکیک استان و شهرهای عراق، به حج و زیارت اعلام  شده است و مسافران از آن طریق کسب اطلاع نمایند.
  23. آدرس و شماره تلفن های سفارت و کنسولگری های حمهوری اسلامی ایران در عراق را حتماً به همراه داشته باشید.
  24. دو قطعه عکس شخصی به همراه داشته باشید.

          * توصیه های حین سفر (پس از ورود به خاک عراق)

  1. اطمینان کامل از رعایت توصیه های قبل از سفر از جمله به همراه داشتن گذرنامه معتبر و همراه داشتن امکانات اولیه و داروهای ضروری و عدم به همراه داشتن مواد ممنوعه و...
  2. کشور عراق علیرغم مشترکاتی که با کشورمان دارد " یک کشور خارجی " با مقررات، قوانین و شرایط ویژه خود است و لذا احترام به سیادت و حاکمیت این کشور مورد توجه زوار خواهد بود.
  3. ضرورت ورود به عراق از مرزهای قانونی.
  4. صبر و برباری در صف های طولانی مرز در زمان کنترل گذرنامه ها.
  5. اطمینان کامل از درج مهر خروج از ایران و به ویژه مهر ورود به عراق در گذرنامه. (در صورت عدم درج مهر ورود به عراق در گذرنامه، مشکلات جدی را برای صاحب گذرنامه در پی داشته  و مشمول پرداخت جریمه نقدی و 2 تا 5 سال ممنوع الورود به عراق در به دنبال خواهد داشت)
  6. خودداری از عکاسی و فیلم برداری از نقاط حساس، مراکز دولتی، پلیس و سیطره ها (مقرهای ایست و بازرسی) در داخل خاک عراق.
  7. رعایت توصیه های ایمنی و حفاظتی. (از گرفتن امانت و یا هرگونه هدیه از زوار ناشناس قبل از ورود به کشور عراق و داخل عراق اکیداً خودداری نمایید)
  8. رعایت اصول بهداشتی و استفاده از وسایل شخصی ( لیوان، قاشق، حوله ... )
  9. به علت گرمای هوا و به منظور پیشگیری از بیماری توصیه می گردد از مصرف مواد غذائی و آب غیر بسته بندی و فله اجتناب نمایند.
  10. دقت در استفاده از سرویس های بهداشتی و در صورت امکان به همراه داشتن صابون شخصی.
  11. خودداری از کارهائی که تقدّس اربعین را خدشه دار می کند؛ مانند، استفاده از لباس های نامناسب و فروش انگشتر و... استعمال دخانیات.
  12. رعایت اخلاق حسنه و ارائه الگوهائی که نشان دهنده رفتار اسلامی هستند مثل:  احترام به بزرگترها، رعایت حقوق دیگران ، احترام به همسفران ، خوش برخوردی و.....
  13. رعایت احکام اسلامی به ویژه حجاب توسط خواهران و بهره گیری از لباس های مناسب توسط برادران. ( عرف حجاب در کربلا و نجف  چادر مشکی است)
  14. شرکت در مراسم فرهنگی مواکب (نمازهای جماعت و...) و بهره گیری از زمان این سفر جهت تفکّر و اندیشه در مورد قیام امام حسین علیه السلام
  15. عدم خروج از مسیرهای تعیین شده جهت پیاده روی در مسیر نجف کربلا و خودداری جدی از ورود به مسیرهای ماشین رو (با توجه به سرعت های بالا و بی احتیاطی رانندگان عراقی احتمال تصادف زیاد است )
  16. با توجه به وجود جریانات فکری مختلف درعراق و حضور آنها درمسیرهای راهپیمائی، از ورود به بحث های سیاسی و  تنش آفرین و ایجاد هرگونه برخورد جدا خودداری شود. در غیر این صورت پلیس عراق به موضوع وارد شده و احتمال بروز مشکلاتی برای زائرین متصور است.
  17. دقّت در حفظ امنیت شخصی هنگام استقرار در مواکب. ( استفاده از مواکب مشخص شده و معروف؛ خواهران گرامی فقط در مواکب عمومی ویژه بانوان در مسیر زیارت اسکان نمایند.
  18. مراقبت از وسایل شخصی خصوصاً موبایل (در زمان شارژ) و کیف پول هنگام استقرار و استراحت در مواکب و اطمینان از به همراه داشتن آنها زمان حرکت.
  19. هنگام حضوردر مواکب، توقعات خود را کاهش دهیم، طبعاً مواکب عراقی تمامی تلاش خود را در تهیه امکانات و فراهم کردن وسایل آسایش زوار محترم به کار می گیرند.
  20. تلاش کنیم حتماً با زوار و مواکب عراقی تعامل مثبت داشته باشیم، به آنها هدیه دهیم،  از آنها تشکر و قدردانی کنیم و درحد امکان در کمک به آنها وارد شویم.
  21. در طول مسیر راهپیمائی نظافت را رعایت و زباله ها را در سطل های مخصوص بریزید.
  22. جلوگیری از اسراف درتمامی زمینه ها به ویژه دراخذ مواد غذائی (به میزان نیاز دریافت کنیم ).
  23. درصورت خرید توسط کارت از دستگاه های پوز، حتماً خودمان نسبت به وارد نمودن رمز اقدام کنیم.
  24. از قراردادن موبایل خود در اختیار دیگران به هر دلیل و بهانه ای خودداری کنید. (مواردی مشاهده شده است که به بهانه ریختن برنامه های مختلف در گوشی، نسبت به تخلیه اطلاعات آن بخصوص اطلاعات مالی و بانکی اقدام شده است.
  25. اگر بخشی ازمسیر را با وسیله نقلیه طی می کنید، مراقب افتادن ساک، کوله پشتی و سایر وسایل خود از ماشین باشید و در هنگام ترک خودرو حتماً آنرا با خود ببرید (نوشتن شماره خودرو و نام راننده یا گرفتن تصویر در وقت سوار شدن می تواند در هنگام مفقودی وسایل، گره گشا باشد ).

* پس از ورود به کربلا

  1. با توجه به نظر اکثر علما شرط قبولی زیارت اربعین صرفا حضور در روز 20 صفر در کربلا نیست و لذا درصورت وصول زودتر به شهرکربلا  درکمترین زمان ممکان کشور عراق را ترک کنید تا امکانات برای حضور آسان سایر زوار فراهم گردد.
  2. لازم است زائرین محترم با عرف مردم عراق آشنا و از باقیماندن طولانی در منازل خادمین به زوار خودداری فرمایید.
  3. مراسم اربعین درعراق مخصوصاً درکربلا تا روز 20صفر است و زائرانی که قصد اقامت در کربلا از بعد از روز اربعین تا ۲۸ صفر و رحلت حضرت رسول اکرم (ص) دارند، باید برای اقامت تهیه غذا و اقامت با هزینه شخصی اقدام نمایند و از باقی ماندن در مواکب و حسینه ها به منظور رعایت احترام به عرف میزبانی در عراق اجتناب نمایند.
  4. اکـــثریت مردم عراق به ویژه مردم کربلا و نجف تا حدودی با زبان فارسی آشنایی دارند، لذا در تعامل و برخورد ها،‌ دقّت لازم مبذول شود.
  5. زوار محترم توجه داشته باشند مدت اقامت مجاز در عراق از تاریخ درج مهر ورود در گذرنامه یک ماه است و به هیچ عنوان تمدید نخواهد شد. ( اقامت غیرمجاز در عراق مشمول حبس و پرداخت جریمه می باشد)
  6. با توجه به شباهت ظاهری مواکب و عدم وجود نقشه جامع شهری و عدم نام گذاری دقیق خیابـــان ها و محله های کربلا و تشابه اسمی مواکب، حتماً قبل از خروج از موکب، اطلاعات لازم از قبیل نام موکب، نام مدیر موکب، محل دقیق و آدرس موکب، تلفن مدیر موکب و.... دریافت و ثبت کنید تا خدای ناکرده بعد از زیارت، دچار سرگردانی نشوید. (بسیاری ازعزیزان درهمان لحظه ورود به کربلا ، به عشق زیارت و بدون دقّت در این امر و گرفتن اطلاعات لازم، با جا گذاشتن تمامی امکانات خود در موکب عازم حرم مطهر و زیــارت می شوند و پس از زیارت  محل موکب را پیدا نمی کنند و بدین گونه در همان ابتدای سفر مدارک، پول و لوازم شخصی خود را از دست داده و دچار مشکلات فراوانی می شوند)
  7. مسئولیت حفظ و نگهداری مدارک، اموال، تلفن موبایل و سایر وسایل شخصی در مواکب به عهده خود ماست لذا درهنگام استراحت در موکب و مخصوصا هنگام شارژ موبایل حتماً مراقب وسایل شخصی خود باشید.
  8. حفظ امنیت مواکب و جلوگیری از سرقت و آتش سوزی بسیار مهم است، لذا از کشیدن سیگار در مواکب  خودداری و هرگونه مورد مشکوکی را به مسئولان ذیربط اطلاع دهید.
  9. از آنجائی که حفظ حرمت اماکن زیارتی بر همه ما لازم است لذا رعایت ادب زیارت و نزاکت و اخلاق و از جمله پوشش مناسب در این اماکن لازم است. (پوشیدن لباس گرمکن چسبان یا شلوار کردی و تی شرت برای آقایان و حجاب با چادر جهت بانوان، در بیرون از محیط اسکان مناسب حضور در این اماکن نیست)
  10. باتوجه به تراکم سنگین جمعیتی در روزهای منتهی به اربعین در داخل حرم، ضرورتی جهت ورود به حرم و تشرف کنارضریح نیست (به ویژه افراد کم توان) و در خیابان های اطراف نیز می توان این زیارت را انجام داد.
  11. در صورت بروز هرگونه مشکل اعم از گم شدن افراد، مدارک، اسناد، پول ... فقط به مقرهای راهنمای زوار و مأمورین راهنما که با کاور و علائم خاص مشخص شده اند مراجعه کنید.
  12. خودداری جدی از هرگونه درگیری با سایرزائرین، خدام عتبات، مغازه داران و...

* پایان سفر

  1. ان شاءالله به توفیق الهی و لطف وعنایات حضرات معصومین خاصه حضرت اباعبدالله الحسین علیه وعلیهم السلام در صحت و سلامت، زیارت مقبولی را انجام داده ایم.
  2. با توجه به جمع آوری اکثر قریب به اتفاق مواکب در عصر اربعین، و طبعاً کاهش امکانات اسکان و پذیرایی، لذا لازم است زمان بازگشت خود را مدیریت کنیم.
  3. خروج میلیونی زواری که در مدت زمان حد اقل ده روز تا دو هفته به مرور و با آرامش و با در نظر گرفتن تمامی امکانات  وارد کربلا شده اند، طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت، طبعاً مشکلات عدیده ای از جمله ازدحام جمعیت و کمبود وسایل نقلیه در پارکینگ ها را به دنبال دارد. لذا با حفظ آرامش و رعایت حقوق دیگران اجر این زیارت را حفظ کنیم.
  4. در 48 ساعت اولیه پس از پایان مراسم به خاطر تراکم جمعیت، امکان حضور اتوبوس ها و خودروها درمرکز شهر کربلا   نیست و حد اقل نیاز به چندین کیلومتر پیاده روی تا رسیدن به اولین پایانه مسافربری داریم.