.frmtxt { color: #001fff; background-color: #c0ecff; width: 100%; height: 40px; /* align-items: center; */ text-align: center; /* vertical-align: middle; */ padding: 8px; border: 3px solid #2e008b; border-radius: 5px; border-radius: 5; }
ایمنی غذا برابر با تامین سلامت جامعه
در جهان امروز با وجود منابع غذایی نامحدود، سوء تغذیه مسئله ای غیرمقعول و غیرانسانی است. به طوری که بر اساس اعلام اجلاس جهانی غذا نزدیک به 820 میلیون نفر درکشورهای در حال توسعه در معرض کمبود دریافت انرژی هستند..اگر چه حق برخورداری از زندگی مناسب وتغذیه کافی بارها در اعلامیه های جهانی مورد تاکید قرار گرفته است ودولت های جهان در نشست های بین المللی به برنامه هایی که حذف سوء تغذیه و رهایی ملت هایشان از رنج گرسنگی را در برداشته است متعهد شده اند لیکن هنوز این معضل وجود دارد.
نقش تغذیه در سلامت، کارآیی، یادگیری انسان ها و ارتباط آن با توسعه اقتصادی طی تحقیقات وسیع جهانی به اثبات رسیده است و نشان داده شده که سرمایه گذاری ملی در تأمین امنیت غذایی و سلامت تغذیه ای مردم نه تنها با صرفه و اقتصادی است بلکه از ضروریات غیرقابل اجتناب ملی به شمار می رود. سوءتغذیه یکی از ریشه های فقر و عقب ماندگی اقتصادی و وابستگی سیاسی است و تأمین سلامت تغذیه ای در جامعه، موجب صرفه جویی در هزینه های خدمات درمانی، بهره وری در سرمایه گذاری بخش آموزشی، ارتقای بازدهی نیروی کار و بالاخره پرورش نسل آینده بهتر و تضمین کننده استقلال سیاسی و اقتصادی است.
بنابراین حل مشکل سوء تغذیه در یک کشور علاوه بر اینکه نیاز به حمایت بالاترین مقامات سیاسی کشور دارد همکاری تنگاتنگ و هماهنگی اقدامات اجرایی را در سایر بخش های مرتبط با غذا و تغذیه می طلبد. هر گونه اقدامی که در جهت افزایش درآمد، تولید محصولات کشاورزی، توسعه دامپروری و پرورش طیور و افزایش منابع پروتئینی، تأمین آب آشامیدنی سالم، جاده سازی، تأمین برق، دفع بهداشتی فضولات، بهسازی محیط، افزایش سطح سواد زنان و مادران صورت گیرد، می تواند در کاهش سوء تغذیه موثر باشد.
افزایش آگاهی های تغذیه جامعه از طریق صدا و سیما و سایر رسانه های گروهی، پرسنل بهداشتی درمانی، رابطین بهداشت، معلمان مدرسه ها، سازمان های غیردولتی و گروه های مردمی می تواند به نحو موثری در کاهش انواع سوء تغذیه و ارتقای سطح سلامت جامعه اثرگذار باشد.
رشد و تکامل یکی از ویژگی های کودکی و به خصوص سال های اول عمر می باشد. بیشترین سرعت رشد و تکامل در شش ماهه اول زندگی است. به طوری که وزن شیرخوار در پنج تا شش ماهگی دو برابر وزن تولدش و در پایان یک سالگی سه برابر وزن تولدش می گردد. همچنین قد نوزاد که در هنگام تولد حدود 50 سانتی متر است در پایان 12ماهگی به حدود 75 سانتی متر می رسد. از سوی دیگر، در طول سه سال اول زندگی بیشترین ارتباط عصبی میان سلول های مغزی رخ می دهد و این ارتباطات عصبی (سیناپس ها) اثرات مطلوبی بر توانایی های یادگیری کودک در سال های آتی خواهد داشت. بنابراین تغذیه مناسب کودکان در این دوران فرصت مناسبی برای رشد و تکامل مطلوبشان می باشد.
بسیاری از والدین از تغذیه مناسب این تصور را در ذهن دارند که فرزندشان چاق یا تپل و گوشتالود به نظر برسد و چنین کودکی را دارای رشد مناسب و کافی می دانند و در نتیجه همین نگرش نادرست، امروزه پدیده چاقی و اضافه وزن در شیرخواران به شدت رواج یافته و مشکلات فراوانی را برای خانواده ها بوجود آورده یا خواهد آورد.
درک نادرست خانواده ها از معیارهای رشدو سلامت شیرخوار، گرایش روزافزون به استفاده ازغذاهای آماده صنعتی و فوری، دقت ناکافی برای آشنایی اولیه شیرخوار با طعم ها و مزه های مختلف و سالم غذایی باعث شده است پذیرش و انتخاب غذاها در کودکان محدود شود و عادات غذایی نادرست و گرایش به هله هوله هایی نظیر سوسیس، پیتزا، نوشابه های گازدار، چیپس و پفک و آب میوه های مصنوعی و پرکالری روز به روز در آنان بیشتر شود و مشکلات جسمانی فراوانی را در آینده آنان ایجاد نماید.