.frmtxt { color: #001fff; background-color: #c0ecff; width: 100%; height: 40px; /* align-items: center; */ text-align: center; /* vertical-align: middle; */ padding: 8px; border: 3px solid #2e008b; border-radius: 5px; border-radius: 5; }
اهميت تغذيه دختران
دخترانيكه زندگي خود را با تغذيه ناكافي در دوران كودكي همراه با بيماري شروع كرده و به دوره نوجواني پا میگذارند، از يك طرف به علت كمبودهاي تغذيهاي با كاهش قدرت يادگيري، افت تحصيلي، افزايش ابتلا به بيماريها و كاهش توانمندي ذهني و جسمي مواجه هستند و از سوي ديگر، پس از ازدواج نمیتوانند دوران بارداري و شيردهي خوبي داشته باشند. زيرا دوارن بارداري و شيردهي ذخاير بدني مادر مصرف میشود و سوءتغذيه او تشديد يافته و علاوه بر مادر سوءتغذيه گريبانگير فرزندش نيز میشود.
تغييرات فيزيولوژيك
بلوغ دورهاي از رشد و تكامل سريع میباشد كه در آن دانشآموز از لحاظ فيزيكي بالغ شده و توانايي توليد مثل را پيدا میکند. به طور كلي دختران زودتر از پسران وارد مرحله بلوغ میشوند. منارک (شروع قاعدگي) اغلب به عنوان علامت بلوغ در دختران در نظر گرفته میشود. قاعدگي به طور متوسط در سن 5/12 سالگي اتفاق ميافتد. با اين حال شروع آن میتواند بين سنين 9 تا 17 سالگي باشد.
رشد قدي
در شروع دوره بلوغ (10سالگي در دختران و 12سالگي در پسران)، دختران و پسران در حدود 84% قد مورد انتظار خود را بدست آوردهاند. پس از آن دختران در سن 13 سالگي و پسران در سن 15 سالگي به 95% قد مورد انتظار خود دست يافتهاند. در طول دوران بلوغ ميزان افزايش قد دخترها در حدود 15 سانتي متر است. در پسران حداكثر رشد قدي در حدود 14 سالگي اتفاق میافتد. در دوره بلوغ پسرها به طور متوسط20 سانتي متر افزايش قد دارند.
رشد وزني
ميزان افزايش وزن در دوره بلوغ به موازات افزايش قد میباشد. از سن 10 تا 17سالگي دخترها به طور متوسط 15كيلوگرم افزايش وزن دارند كه معادل 42 درصد وزن آنها در بزرگسالي است. در همين مدت، پسرها به طور متوسط حدود 20 كيلوگرم افزايش وزن دارند كه معادل 51 درصد وزن آنها در بزرگسالي است.
ارزيابي وضعيت تغذيه در نوجواني
بهترين و حساسترين راه براي ارزيابي وضعيت تغذيهاي در دوره بلوغ، پايش رشد است. با اندازهگيري قد و محاسبه BMI و ثبت آن بر منحني رشد استاندارد، به همان طريقي كه در بخش پايش رشد گفته شد، میتوان وضعيت تغذيه و رشد نوجوانان را ارزيابي نمود