• 1392/10/17 - 11:15
  • 94
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

به مناسبت هفته ملی بسیج آموزش همگانی تغذیه

نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلراست. نمک یکی از مواد موردنیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام های عصبی و باعث کارکرد صحیح عضلات است.

نکاتی در مورد مصرف نمک:

نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلراست. نمک یکی از مواد موردنیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام های عصبی و باعث کارکرد صحیح عضلات است. این ماده به مقدار محدود موردنیاز بوده و مصرف متعادل آن لازم است. اثرات نمک بر فشارخون خود به علت وجود عنصر سدیم در این ترکیب است در افرادی که سطح سدیم خون بالا و سطح پتاسیم است خطر افزایش فشار خون که خود سبب بیماری قلبی و سکته است افزایش می یابد.

نک یددار تصفیه شده چیست و چرا فقط از این نوع نمک استفاده شود؟

نمک تصفیه نمکی است که ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین و همچنین ناخالصی های محلول مانند آهک، شن و ماسه طی فرایندی در کارخانه حذف شده است. نمک خوراکی باید از انواع یددار و تصفیه شده باشد. نمک های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و ... به مدت بیشتری حفظ می کند. نگهداری و ذخیره نمودن نمک یددار به مدت طولانی (بیش از یکسال) موجب از دست رفتن بخشی از دید آن می شود. برای حفظ ید در نمک باید نمک را دور از نور و رطوبت و در طرف بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه های رنگی یا تیره استفاده شود و جهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه نموده تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.

چه مقدار نمک بخوریم؟

در حال حاضر مصرف نمک که خصوصاً در غذاهای آماده به میزان زیاد مورد استفاده قرار می گیرد در کشور ما بالاست. طبق توصیه سازمان بهداشت حهانی حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک 5 گرم می باشد. این در حالی است که میزان مصرف نمک در کشور 3-2 برابر این مقدار است مصرف نمک زیاد باعث افزایش احساس مایعات در بدن می شود.

نمک دریا یا نمک تصفیه شده فاقد ید بوده است و داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی و کبدی حتی کاهش جذب آهن در بدن می شود مزیت نمک تصفیه شده این است که این نمک چون ناخالصی کمتری دارد شورتر است بنابراین کمتر مصرف می شود مصرف زیاد نمک یا غذاهای شور باعث عوارض مثل فشارخون بالا، سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده آسم یا ورم همه از عوارض مصرف زیاد نمک طعام است. بنابراین توصیه می شود نمک و غذاهای شود به مقدار کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد.

شیما صفایی موحد

کارشناس تغذیه شهرستان

 

  • گروه خبری : اخبار ویژه
  • کد خبر : 13997
کلمات کلیدی