• 1394/07/19 - 12:44
  • 123
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

آشنایی با بیماری هاری

هاری یک مشکل بهداشتی در ایران و سایر کشورها بوده و همه ساله هزینه هنگفتی صرف تهیه واکسن و سرم ضد هاری می¬گردد. در اثر مرگ و میر ناشی از این بیماری خسارات جانی و مالی فراوانی نیز به مردم در دنیا تحمیل می شود...

 

 مقدمه:
     هاری یک مشکل بهداشتی در ایران و سایر کشورها بوده و همه ساله هزینه هنگفتی صرف تهیه واکسن و سرم ضد هاری می¬گردد. در اثر مرگ و میر ناشی از این بیماری خسارات جانی و مالی فراوانی نیز به مردم در دنیا تحمیل می شود. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت هر 15 دقیقه یک نفر در دنیا به دلیل ابتلا به هاری جان خود را از دست می دهد. سالانه بالغ بر 150 هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور اتفاق می افتد و همه این موارد بطور رایگان در مراکز درمان پیشگیری هاری، تحت واکسیناسیون هاری قرار می¬گیرند. با این وجود؛ هر ساله چندین مورد مرگ بعلت عدم مراجعه افراد حیوان گزیده به مرکز درمان پیشگیری هاری در کشور ثبت و گزارش می شود. در مجموع 75 درصد موارد ثبت شده حیوان گزیدگی در کشور مربوط به سگ گزیدگی و 15 درصد مربوط به گربه گزیدگی یا خراش توسط پنجه های گربه و مابقی مربوط به سایر حیوانات است.
راه انتقال :
تمامی حیوانات اهلی و وحشی پستاندار خونگرم اعم از گوشتخوار، علفخوار و جوندگان و ... به بیماری حساس بوده و به هاری مبتلا می شوند. پس از تجمع ویروس هاری در بزاق حیوان؛ ویروس از راه گازگرفتن، پنجه کشیدن و ... به انسان منتقل و سبب بیماری زایی می شود. همچنین گوشتخواران و خفاش ها میزبان و مسئول بقای ویروس هاری در طبیعت هستند. بنابر این راه اصلی سرایت بیماری شامل گاز گرفتن و کشیدن پنجه، زخم و خراش ایجاد شده در پوست توسط حیوان و لیسیدن لب، چشم و بینی توسط حیوان می باشد.
پیشگیری:
با توجه به اهمیت پیشگیری و لزوم اتخاذ تدابیر مناسب برای ارتقای سلامتی مردم در سطح استان، واحد درمان پیشگیری هاری مرکز بهداشت شهرستان قم در کنار صدها مرکز درمان پیشگیری در سرتاسر کشور بصورت رایگان و شبانه روزی توسط کارشناسان دوره دیده به مراجعان خدمت رسانی می نماید. اهم اقدامات پیشگیرانه شامل:
1.    شست و شوي زخم مربوط به گازگرفتگي حيوان و بخيه نكردن و باز بودن زخم؛ بلافاصله پس از گزش، زخم با آب و صابون و به مدت 15 دقيقه عميقاً شست¬وشو داده شود.
2.    ضدعفونی زخم و یا خراش با بتادین
3.    تزریق واکسن و سرم هاری
برای تزریق واکسن و سرم هاری می بایست به واحد درمان پیشگیری هاری مرکز بهداشت، واقع در خیابان 20 متری شهید بهشتی (شبانه روزی) مراجعه شود. در پایان خاطر نشان می شود آموزش و آگاه سازی مردم، واکسیناسیون حیوانات اهلی، معدوم سازی سگ های ولگرد و جمع آوری و دفع بهداشتی زباله از جمله اقدامات موثر در زمینه کنترل بیماری هاری به حساب آمده و این مهم با همکاری و مشارکت سازمانها و ارگان¬های ذیربط محقق خواهد شد.
هشدار:
هر فردی که توسط یک حیوان پستاندار خونگرم گاز گرفته می شود، باید بلافاصله و در اسرع وقت به مراکز درمان پیشگیری هاری مراجعه و واکسن یا سرم هاری را دریافت کند. اگر این کار به سرعت انجام گیرد، مناسب است؛ زیرا در صورت بروز علایم هاری در فرد، امکان مرگ بسیار افزایش می یابد.



    واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری¬های شهرستان قم

 

  • گروه خبری : اخبار معاونت بهداشت
  • کد خبر : 21153
کلمات کلیدی