• 1403/08/01 - 14:12
  • 41
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

هفته ملی اطلاع رسانی هپاتیت با شعار : اکنون وقت عمل است

هپاتیت های ویروسی یکی از عمده ترین مشکلات سلامت عمومی در جهان امروز محسوب می شوند. هرسال میلیون ها نفر به این بیماری مبتلا شده و جمعی ازآنها نیز مبتلا به انواع حاد یا عوارض ناشی از بیماری و حتی مرگ می شوند.

هفته اطلاع رسانی هپاتیت 1تا7آبان 1403:

با شعار: اکنون وقت عمل است "Its time for action"

 

  1. آیا می‌دانید: هپاتیت‌های Bو  C قابل پیشگیری است.
  2. برای پیشگیری از ابتلای به هپاتیت‌های Bو  C باید در هر نوع تزریقی از سرنگ و سوزن نو و یک بار مصرف استفاده شود.
  3. واکسیناسیون هپاتیت  B باعث ایمنی  و پیشگیری از ابتلای به بیماری می‌شود.
  4. هپاتیت‌های Bو  C می‌توانند از طریق ارتباط جنسی منتقل شوند پس باید مراقب بود.
  5. آیا می‌دانید: تنها 1 نفر از هر 10 نفر فرد مبتلا به هپاتیت  C از بیماری خود آگاه است.
  6. شایع ترین راه انتقال هپاتیت C در کشور از طریق استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده است پس اگر در معرض خطر هستید سریعاٌ آزمایش دهید.
  7. اگر نتیجه آزمایش هپاتیت شما مثبت است نیاز به درمان دارید درمان را به تاخیر نیندازید.
  8. هپاتیت‌های Bو C مهمترین عوامل  ایجاد کننده سرطان کبد هستند.
  9. با درمان  به موقع و مناسب هپاتیت Bو  C می‌توان از عوارض تهدید کننده حیات یعنی سیروز و سرطان کبد پیشگیری کرد.
  10. اصلی ترین گروه‌های در معرض خطر ابتلا به هپاتیت C  در ایران عبارتند از:  در درجه اول مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر ویا سابقه تزریق ودر مراحل بعد افراد دارای رفتارهای پر خطر جنسی در معرض ابتلا به هپاتیت cمی باشند.

در حال حاضر هپاتیت c با مصرف سه ماه دارو به طور کامل درمان می گردد.

هزینه درمان هپاتیت c ( دارو  و آزمایش PCR) رایگان است

 

درصورت ابتلابه هپاتیت B,C  به مرکز مشاوره هپاتیت واقع درانتهای نیروگاه روبروی امامزاده سیدمعصوم مراجعه نمایید .

تلفن مرکز مشاوره هپاتیت 38618008و38617800می باشد.

 

هپاتیت های ویروسی یکی از عمده ترین مشکلات سلامت عمومی در جهان امروز محسوب می شوند. هرسال میلیون ها نفر به این بیماری مبتلا شده و جمعی ازآنها نیز مبتلا به انواع حاد یا عوارض ناشی از بیماری و حتی مرگ می شوند.
این بیماری به دلیل هزینه هایی که ایجاد می کند، بار سنگینی بر دوش نظام های سلامت تحمیل می کند. با افزایش دانش و آگاهی در مورد روش‌های انتقال، پیشگیری و اهمیت واکسیناسیون، می‌توان نقش موثری در کنترل و کاهش موارد ابتلا داشت.
در سالهای اخیر سازمان جهانی بهداشت و به تبع آن کشورهای جهان توجه بیشتری به بیماری هپاتیت ویروسی B وC معطوف داشته اند. هدف سازمان جهانی بهداشت عمدتاً تشویق دولت ها به تقویت تلاش ها برای مبارزه بر علیه هپاتیت های ویروسی یا عفونت کبدی که در سراسر جهان تعداد قابل توجهی از انسان ها را به کام مرگ می کشاند، است.
شیوع هپاتیت B در کشور قبل از واکسیناسیون، بیش از 2.5 درصد بود، اما با انجام واکسیناسیون هپاتیت B از سال ها پیش (به طوریکه افراد زیر 37 سال همه بر علیه این بیماری واکسینه شده اند)، اکنون هپاتیت B درکل جمعیت کشور، نزدیک به یک درصد است. 
 کنترل هپاتیت B با واکسیناسیون 
 مهمترین مداخله کنترل هپاتیت B، واکسیناسیون است، این مداخله تاکنون به خوبی جواب داده است. در حال حاضر، ایران می تواند در لیست کشورهایی که انتقال مادر به کودک HBV را حذف کرده اند، قرار گیرد.
در کشور هپاتیت C حدود یک صدم درصد تا 3 دهم درصد پیش بینی می شود و بیشترین شیوع هپاتیت C در گروه های پر خطر مانند معتادان به تزریق و افراد دارای رفتارهای پر خطر دیده می شود.
اگر چه هپاتیت C واکسن ندارد، اما با گسترش درمان های جدید و موثر، اکنون امکان کنترل هپاتیت C نیز وجود دارد.
کشور ایران می تواند با گسترش دسترسی به درمان، حذف هپاتیت C درکشور را در آینده ای نزدیک، محقق سازد.
 
 
بیشتر علائم هپاتیت زمانی ظاهر می‌شوند که بیماری پیشرفت می‌کند و با ابتلا به بیماری کبدی یا سرطان، این بیماران متوجه می‌شوند که هپاتیت B یا C دارند؛ در این شرایط افزایش آگاهی جامعه برای حذف هپاتیت‌های ویروسی B و C از اهمیت ویژه‌های برخوردار است.
هپاتیت به معنی التهاب بافت کبد است؛ دلایل مختلفی برای بروز این بیماری وجود دارد و شایع‌ترین نوع هپاتیت‌های ویروسی، هپاتیت‌های D ،C ،B ، A و E هستند. مهم‌ترین عارضه ابتلا به هپاتیت‌های B و C ایجاد سیروز کبدی و سرطان کبد است.
بسیاری از بیماران مبتلا به هپاتیت بدون علامت هستند، در حال حاضر  حدود ۳۰۴ میلیون نفر با عفونت هپاتیت ویروسی مزمن در جهان زندگی می‌کنند و روزانه ۳ هزار و ۵۰۰ نفر بر اثر عفونت‌های هپاتیت B و C جان خود را از دست می‌دهند یعنی در هر ۳۰ ثانیه یک مرگ ناشی از هپاتیت رخ می‌دهد. در مجموع، هپاتیت B و هپاتیت C باعث مرگ ۱.۳ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ شده‌اند.
 
علائم هپاتیت
روزانه بیش از ۶ هزار نفر به هپاتیت ویروسی مبتلا می‌شوند، گفت: هدف سازمان بهداشت جهانی، حذف هپاتیت‌های ویروسی تا سال ۲۰۳۰ است.
بیشتر علائم هپاتیت تنها زمانی ظاهر می‌شوند که بیماری پیشرفت می‌کند و بیشتر افراد، هنگامی که به بیماری کبدی یا سرطان مبتلا می‌شوند، می‌فهمند که هپاتیت B یا C دارند.
هفته اطلاع‌رسانی هپاتیت، فرصت مناسبی برای افزایش آگاهی در تمامی سطوح جامعه در راستای برنامه ملی حذف هپاتیت‌های ویروسی B  و  C است.
خستگی مفرط، تب، زردی، بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ و درد شکم جزو علائم عمومی هپاتیت هستند.
 
راه‌های انتقال ویروس
این ویروس از راه خون و فرآورده‌های خونی آلوده، استفاده مشترک از وسایل تزریقی آلوده شامل سرنگ و سوزن و حتی قاشق، فیلتر و پایپ مشترک، خالکوبی، تتو و سوراخ کردن بدن با وسایل آلوده، تیغ ریش‌تراشی، قیچی و ماشین اصلاح مشترکی که با خون فرد مبتلا آلوده شده باشند و بلافاصله بدون تمیز کردن، مورد استفاده قرار می‌گیرند، منتقل می‌شود. این وسایل می‌توانند عامل خطر باشند.
مصرف مسواک آلوده به صورت مشترک، تماس جنسی محافظت‌نشده و انتقال از مادر مبتلا به بیماری هپاتیت به نوزاد راه‌های انتقال بیماری هستند.
هپاتیت‌های ویروسی از طریق دست دادن و بوسیدن فرد مبتلا، استفاده از ظروف مشترک، معاشرت معمولی در محل کار و منزل، از راه هوا، عطسه و سرفه و استفاده از سرویس بهداشتی مشترک منتقل نمی‌شود.
 
چگونه و چه زمانی واکسن هپاتیت را دریافت کنیم؟ 
پیشگیری و درمان هپاتیت‌ها
هپاتیت B و C همانند دیگر بیماری‌های مزمن، در یک دوره طولانی بیماران را گرفتار می‌کنند و به مراقبت‌های بهداشتی درمانی پیوسته و زنجیره‌ای نیاز دارند.
با  انجام سه دوز واکسیناسیون هپاتیت B که اثربخشی آن بالای ۹۵ درصد است می‌توان از ابتلا به هپاتیت B  پیشگیری کرد، بنابراین توصیه می‌شود برخی از گروه‌های شغلی که در معرض خطر ابتلا به هپاتیت هستند مانند پاکبانان، امدادگران حوادث، آرایشگران و... واکسیناسیون را انجام دهند.
با این حال، هپاتیت C به وسیله واکسن قابل پیشگیری نیست و برای درمان آن، فرد مبتلا باید به مدت  سه تا شش ماه دارو مصرف کند.
توصیه‌هایی برای جلوگیری از آسیب بیشتر کبد
کنترل وزن با رژیم غذایی سالم که شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، غذاهای نشاسته‌ای، فیبر و پروتئین باشد و محدود کردن مصرف غذاهای چرب و سرخ‌شده یا فرآوری‌شده، برای بیماران مبتلا به هپاتیت توصیه می‌شود .
ورزش منظم و پرهیز از کشیدن سیگار و مواد دخانی از دیگر عوامل کمک‌ کننده به پیشگیری از آسیب دیدن بیشتر کبد هستند.
  • گروه خبری : اخبار اختصاصی
  • کد خبر : 62453

تصاویر

فایل ها