• 1399/08/03 - 15:43
  • 139
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

سلامت روان زنان و کووید19

سلامت روان در بهترین حالت همواره از نظر اهمیت ، در جایگاه بعد از سلامت جسم قرار داشته است. تا جاییکه در واقعیت توجه به آن در انبوه مشکلات پیرامون، مقوله ای لوکس به نظر می رسد. در حالیکه تجربه هشت ماهه همه گیری کرونا و خانه نشینی ها و محدویت های ارتباطی نشان داد ، سلامت روان از اولویتی غیر قابل انکار برخوردار است که نمی توان آن را نادیده گرفت.

سلامت روان زنان و کووید19

 

سلامت روان در بهترین حالت همواره از نظر اهمیت ، در جایگاه بعد از سلامت جسم قرار داشته است. تا جاییکه در واقعیت توجه به آن در انبوه مشکلات پیرامون، مقوله ای لوکس به نظر می رسد. در حالیکه تجربه هشت ماهه همه گیری کرونا و خانه نشینی ها و محدویت های ارتباطی نشان داد ، سلامت روان از اولویتی غیر قابل انکار برخوردار است که نمی توان آن را نادیده گرفت.

در دوران کووید 19 آسیب پذیری بانوان به دلایل مختلفی همچون نقش های اجتماعی متعدد آنها به عنوان مراقب فرزندان و اعضا خانواده بیشتر است.همچنین زنان شاغل استرس و آسیب بیشتری را تجربه می کنند و باید بدانند مهم ترین گام در این راه شناخت نیازها ، توانمندی ها ، محدودیت ها است تا بتوانند به درستی برای مدیریت بحران در مکانیسم خانواده تصمیم گیری کنند.

زنان خطر بحران را جدی تر تلقی می کنند ، شبکه روابط اجتماعی فعالی دارند و خبر را از کانال های غیر رسمی  همانند ارتباطات دوستانه بیشتر دریافت می کنند و همین امر منجر به افزایش آسیب های روحی و روانی در شرایط کرونا برای آن ها می شود.

شواهد حاصل از تحقیقات نشان می دهد استرس این پاندمی اخیر، زنان را بیشتر درگیر کرده و تاثیر چشمگیری بر زنان دارد. بررسی ها نشان می دهد 83 در صد از زنان طبق گفته ی خود حالات قابل توجهی از افسردگی را تجربه می کنند در حالی که این میزان در میان مردان 36 در صد است. ضمنا 53 در صد از زنانی که مورد تحقیق قرار گرفته بودند اعلام کردند که کووید 19 تاثیر چشمگیری بر سلامت روح و روان آن ها گذاشته است ، اما این میزان در میان مردان فقط 37 درصد بوده است .

مسئله دیگر اینکه زنانی که قبل از شیوع بیماری کرونا ، با بیماری های روحی دست و پنجه نرم می کردند ، مثلا دچار افسردگی یا افسردگی پس از زایمان بوده اند، شرایط جدید باعث شده استرس و فشارهای خیلی بیشتری را متحمل شوند.

 

زنان باردار و کووید 19

شیوع کووید 19 یکی از عواملی است که می تواند باعث افزایش سطح اضطراب و استرس در زنان باردار شود. بر اساس یافته های مطالعات ، افزایش سطح نگرانی و استرس در طی حاملگی باعث افزایش مسمومیت بارداری، افسردگی بارداری ، میزان تهوع واستفراغ در دوران بارداری، زایمان زودرس می گردد. طرح فاصله گذاری اجتماعی و برخی محدودیت های تردد و قرنطینه ای از دلایل اصلی است که میزان اضطراب و نگرانی را در اغلب مادران باردار در طی انتشار بیماری کووید 19 افزایش می دهد.

مطابق یافته های تحقیقی که در کشور چین انجام شده ، افسردگی زنان باردار در طول شیوع بیماری کووید 19 افزایش یافته بود. از طرفی مادران باردار که نیاز به حمایت های عاطفی بیشتری دارند ممکن است به دلیل محدودیت های اعمال شده به دلیل شیوع ویروس کووید19این حمایت ها را به دلیل کاهش ارتباط با خویشاوندان خود از دست بدهند. همچنین به دلیل تشدید و استفاده زیاد از مواد بهداشتی و شوینده ها امکان مسمومیت در این افراد افزایش می یابد. حتی در مواردی برخی از مادران باردار به دلیل ترس از ابتلا به کووید 19 ممکن است برای پیگیری وضعیت خود و جنین به متخصص مراجعه ننمایند. نهایتا برخی از مادران باردار نگران فرزندان خودپس از زایمان برای غربالگری و واکسیناسیون در شرایط شیوع بیماری کووید19 می باشند.

 

ما نمی توانیم از استرس دوری کنیم ، اما می توانیم آن را مدیریت کنیم

می دانیم که استرس دوران بارداری پیامدهایی مانند تولد پیش از موعد و مشکلات رفتاری در دوران کودکی را برای نوزاد ما به بار می آورد. در حالی که نمی توانیم از استرس ناشی از بیماری کووید 19 جلوگیری کنیم ، می توانیم آن را مدیریت کنیم. زنان باردار با مدیریت استرس می توانند اثراتی مانند زایمان زود تر از موعد را از بین ببرند.

بنابراین اگر بتوانیم استرسمان را کنترل کنیم و بارداری خود را تحت الشعاع قرار ندهیم ، احتمالا می توانیم از پیامدهای منفی استرس در بارداری جلوگیری کنیم.

اقداماتی که می تواند استرس در زنان باردار را کاهش دهد

1.حمایت اجتماعی برای مدیریت استرس بسیار مهم است.دور شدن از اجتماع مانند جمع شدن دوستان و عزیزان مدیریت استرس را سخت تر می کند. با این وجود اکنون که امکان چنین روابطی وجود ندارد ، حمایت های آنلاین و گروه های زنان باردار به شما کمک می کنند که احساس تعلق به گروه ، شما را از استرس نجات دهد.

2. برای دسترسی به مرافبت های بهداشت و روان می توانید از مطالعات مجازی و جلسات آنلاین بهره ببرید که به صورت رایگان وجود دارند.

3.تمرینات کششی وتنفسی به شما کمک می کند که آرامش بیشتری را تجربه کنید .

4.وقت خوابیدن مادر باردار باید سر وقت و منظم باشد. بنابراین در ساعت مشخصی باید به رختخواب بروید و از کار با گوشی و یا موارد مشابه در رختخواب خودداری کنید.

5.از تماشا کردن و گوش دادن مکرر و سر ساعت به اخبار نگران کننده ، پرهیز کنید.

6.کتاب خواندن قبل از خواب یکی از سرگرمی هایی است که در تنظیم خواب کمک کننده است.

7.تغذیه خوب ، نوشیدن مایعات کافی و تمرینات ورزشی سبک در منزل یا در ساعات خلوت با رعایت فاصله گذاری فیزیکی و اقداماتی محافظتی همچون شستشوی مکرر دست ها و پوشیدن ماسک حتما مورد توجه قرار دهید.

8.هوای خانه راتهویه کنید و به سفر نروید . از تماس با افرادی که مشکوک به کرونا هستند بپرهیزید.

9. برقراری تماس با پزشک و یا ماما جهت صحبت کردن درباره مراقبت ها و مشکلات احتمالی ، نگرانی ها و ترس ها اهمیت زیادی دارد.

اثرات دعا و نیایش در ارتقای سلامت روان

به هر میزان که افراد زمانی را برای دعا کردن و مناجات قرار دهند به همان میزان می توانند در کنترل استرس ها و تنش های خود نیز موفق باشند . بنابراین در این دوران باید بیشتر به دعا و نیایش پرداخت.

<![if !mso]>

<![endif]>

زنان به عنوان مدیران سلامت در خانواده نقش مهمی در خود و دیگر مراقبتی در برابر ویروس کرونا دارند ، بنابراین بهتر است ورزش منظم ، تغذیه سالم و انجام فعالیتی که خود و سایر اعضای خانواده از آن لذت می برند را جدی بگیرند.

<![if !mso]>

<![endif]>  

 

  • گروه خبری : مقالات آموزشی,اخبار طرح تحول
  • کد خبر : 37504