گرامیداشت روز جهانی غذا در سال 2021

«مبارزه همگانی با کرونا، محیط سالم، تغذیه سالم با تولید و مصرف غذای سالم»

 

 روز جهانی غذا هر ساله در 24 مهرماه (مطابق با 16 اکتبر) توسط 150 کشور دنیا به منظورکسب حمایت و افزایش آگاهی همه جانبه جهت برقراری امنیت غذا و تغذیه، تولید و دسترسی به غذای سالم و ایمن، کاهش سوء تغذیه و ریشه کنی گرسنگی در جهان گرامی داشته می شود. در سال جاری نیز سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) روز جهانی غذا را به نام «تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر» نام گذاری کرده است. در همه گیری کووید-19 و تبعات اقتصادی ناشی از آن بر وضعیت تغذیه و امنیت غذایی خانوار و نقش تغذیه سالم در تقویت سیستم ایمنی بدن، تاکید سازمان های بین المللی بر این است که کشورهای جهان برای تغذیه حدود 10 میلیارد نفر جمعیت جهان در سال 2050 باید به ایجاد سیستم های پایدار کشاورزی و غذایی متعهد شوند.

امسال نیز روز جهانی غذا برای دومین بار در شرایط شیوع گسترده پاندمی کرونا، برگزار می گردد. با توجه به بحران کمبود غذا در جهان و دامن زدن انتشار ویروس کرونا و تبعات اقتصادی آن در کاهش دسترسی به غذا برای اقشار آسیب پذیر جامعه، روز جهانی غذا در ایران که مصادف با 24 مهرماه است با شعار «مبارزه همگانی با کرونا، محیط سالم، تغذیه سالم با تولید و مصرف غذای سالم» برگزار می شود. امید است طبق فرمایش رهبر گرانقدر انقلاب اسلامی(حفظه‌الله) پیرامون پویش همدلی و مواسات مومنانه، با یک وحدت و همراهی جهادی و با یاری همه افراد جامعه به ویژه خیرین،  سازمان ها، ادارات، بخش خصوصی و از همه مهمتر مردم عزیز، بتوانیم در کنار غلبه بر ویروس کرونا (از طریق واکسیناسیون و رعایت نکات تغذیه ای قبل و پس از انجام آن) ، با آموزش منظم و برنامه ریزی صحیح، بر اساس آیه شریفه 31 سوره مبارکه اعراف که خداوند می فرمایند: «....کلوا و اشْربوا و لا تسْرفوا...»، دورریز و اتلاف مواد غذایی را به خصوص در سطح خانوار کاهش دهیم؛ الگوی مصرف غذاها را اصلاح و به سمت استفاده بیشتر از منابع گیاهی و مصرف کمتر قند و شکر، چربی اشباع و نمک سوق دهیم؛ از توان متخصصین صنعت کشاورزی جهت آموزش بیشتر کشاورزان، کشت و توسعه محصولات متنوع کشاورزی و به حداقل رساندن دورریز موادغذایی، استفاده نماییم و با آموزش و فرهنگ سازی این موارد از دوران کودکی، به فضل الهی جامعه ای با امنیت غذایی پایدار داشته باشیم.

================================

بر اساس گزارش FAO غذایی که انتخاب می کنیم نه تنها برسلامتی ما و سیاره ما، بلکه بر عملکرد سیستم های کشاورزی و غذایی اثرگذار است.

سیستم پایدار کشاورزی و غذایی سیستمی است که در آن انواع غذاهای کافی،مغذی و ایمن با قیمت مناسب برای همه در دسترس است و هیچ فردی گرسنه نیست یا از هیچ نوع  سوء تغذیه ای رنج نمی برد. در واقع سیستم های پایدار کشاورزی و امنیت غذایی و تغذیه را برای همه ، بدون به خطرانداختن پایه های اقتصادی ،اجتماعی و زیست محیطی،برای نسلهای آینده فراهم می کند و منجر به تولید بهتر ،تغذیه بهتر ،محیط بهتر و زندگی بهتر برای همه می شود.

بر اساس گزارش FAO در سیستم های کشاورزی- غذایی، 1 میلیارد نفر در سراسر جهان یعنی بیش از هر بخش اقتصادی دیگر مشغول به کار هستند. علاوه بر این، مصرف و متاسفانه هدر دادن مواد غذایی آسیب های زیادی را بر منابع طبیعی ،محیط زیست و آب و هوا وارد می کند.

تولید غذا اغلب باعث تخریب زیستگاههای طبیعی شده و به انقراض گونه ها کمک می کند. چنین ناکارآمدی ، تریلیون ها دلار هزینه دارد. مهمتر از همه ، سیستم های کشاورزی-غذایی امروزه نابرابریها و بی عدالتی های عمیقی را در جامعه جهانی آشکار می کند.

سه میلیارد نفر از جمعیت جهان نمی توانند رژیم غذایی سالم داشته باشند و علاوه بر شیوع سوء تغذیه پروتئین-انرژی و کمبود ریز مغذیها، اضافه وزن و چاقی و بیماری های غیر واگیر مرتبط با تغذیه همچنان در حال افزایش است.

در همه گیری covid-19 و تبعات اقتصادی ناشی از آن بر وضعیت تغذیه و امنیت غذایی خانوار و نقش تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن،تاکید سازمانهای بین المللی بر این است که کشورهای جهان برای تغذیه حدود 10 میلیارد نفر جمعیت جهان در سال 2050 باید به ایجاد سیستم های پایدار کشاورزی و غذایی متعهد شوند.

در شرایط فعلی بحران کووید 19 در جهان،افزایش فقر ناشی از بیکاری و کاهش درآمد خانوارها باعث شده میلیون ها نفر به کمک غذایی فوری نیاز داشته باشند.