• 1391/03/16 - 08:01
  • 114
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
آشنایی با تب خونریزی دهنده کریمه کنگو

کریمه کنگو

براي پيشگيري از ابتلا به بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو : 1. گوشت و احشا(جگر، سیرابی و..) را به صورت كاملا پخته مصرف كنيم. 2. برای جلوگیری از تماس با خون و ترشحات دام ذبح شده از دستکش استفاده کنیم. 3. از قرار دادن كارد و چاقوي خون آلود در دهان بپرهيزيم. 4. از مصرف جگر به صورت خام یا نیم پز خودداری کنیم. 5.....

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو CCHF

دریافت فایل word

مقدمه

اولین مورد مکتوب بیماری توسط جرجانی پزشک و دانشمند معروف ایرانی درکتاب گنجینه خوارزمشاهی توصیف شده است و اولین مورد در منطقه کریمه در سال ۱۹۴۲ گزارش گردیده است که درسال ۱۹۴۶ از ۷ مورد آن ۵ مورد در بیمارستان گزارش شده است. پس از آن بطور مفصل در جنگ crimea درسال ۱۹۴۴ در سربازان شرح داده شده و به همین دلیل به آن تب کنگو کریمه می گویند

اهمیت تبهای خونریزی دهنده ویروسی
به خاطر تمایل آنها به بومی شده بیماری، شدت وخامت آنها، بالا میزان مرگ  و عواض و ضرر و زیان اقتصادی قابل توجه آنها می باشد. برخی ازاین بیماریها بدلیل توانائی سریع سرایت در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی، عدم  وجود درمان ضد ویروسی مؤثر، در دسترس نبودن واکسن مناسب برای اکثریت آنها  و بالاخره ایجاد رعب و وحشت در جامعه است . از برخی ازاین  ویروس در جنگ بیولوژیک استفاده می شود.

تعریف بیماری
تب کریمه کنگو یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که عمدتاً به وسلیه کنه منتقل می شود  بطوریکه ویروس با حمله به عروق های کوچک بدن موجب کاهش استحکام و تخریب مویرگها و با شوک شدید و حاد به سرعت موجب مرگ می شود. عوامل ایجاد کننده این بیماری شامل ویروس منتقله ازطریق بندپایان و ویروس مرتبط با جوندگان می باشد انتقال ویروس می تواند بطورمستقیم از هوا و یا تماس با مواد دفعی یا  ترشحات بدن جوندگان آلوده صورت پذیرد. حداقل ۱۸ نوع  ویروس درانسان ایجاد تب خونریزی دهنده می کنند که همه آنها از حیوان به انسان منتقل می شود.

عامل بیماری
بیماری به علت ویروس CCHF ازخانواده BUNYAVIRDEH و گونه NAIROVIRUS ایجاد می شود. ویروس در حرارت یخچال در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت ازبین می رود به همین دلیل خطرانتقال درطی دبح حیوان  و یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان وجود دارد.

راه انتقال
ویروس  در طبیعت بوسیله کنه های سخت ازگونه HYALOMMA و ندرتاً توسط  سایر گونه ها منتقل می شود و ویروس می تواند ازطریق تخم کنه به نسل های بعد نیز منتقل شود.
این کنه دو میزبانه است و می تواند همراه پرندگان به مناطق دوردست انتقال یابد. کنه ها با خونخواری ازمهره داران کوچک، آلوده می شوند ومی توانند آلودگی را در تمام طول مراحل تکامل آلوده باقی بمانند و کنه نابالغ می توانند عفونت را به مهرداران بزرگ مثل دام ها منتقل کنند.
عفونت درانسان پس ازگزش کنه آلوده و یا له کردن آن روی پوست یا تماس با پوست، لاشه حیوانات و بافت بیمار مبتلا ایجاد می شود و بدلیل انتشار ویروس ازطریق خون و بافت بیماران، افراد درتماس با آنان به خصوص کارکنان بهداشتی درمانی شدیداً درخطر ابتلا به بیماری هستند.

براي پيشگيري از ابتلا به بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو :

  • 1. گوشت و احشا(جگر، سیرابی و..) را به صورت كاملا پخته مصرف كنيم.
  • 2. برای جلوگیری از تماس با خون و ترشحات دام ذبح شده از دستکش استفاده کنیم.
  • 3. از قرار دادن كارد و چاقوي خون آلود در دهان بپرهيزيم.
  • 4. از مصرف جگر به صورت خام یا نیم پز خودداری کنیم.
  • 5. از ذبح دام هاي قاچاق جدا بپرهيزيم.
  • 6. جهت اداي نذورات و ذبح دام ها آنها را از اماكن معتبر مانند كشتارگاهها تهيه نماييم
  • 7. در تماس با بيماران مبتلا به تب خونريزي دهنده كريمه كنگو رعايت بهداشت فردي و استفاده از ماسك و دستكش الزامي است.
  • 8. نگهداري گوشت در سردخانه يا يخچال به مدت 24 ساعت باعث از بين رفتن ويروس عامل بيماريزا مي شود.
  • 9. بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو در دام ها علايمي ندارد. لذا از ظاهر دام ها نمي توان متوجه بيماري دام ها شد.
  • گروه خبری : اخبار معاونت بهداشت
  • کد خبر : 5137
کلمات کلیدی