عوامل خطر سرطانها را بشناسیم و با رعایت سبک زندگی سالم از خود مراقبت کنیم
تقسیم نامتعارف سلولهای بدن را می گویند. سلولهای سرطانی سازوکارهایی متفاوت از تقسیم و رشد سلولهای بدن دارند. علت دقیق این موضوع هنوز مشخص نیست.
سرطان
تقسیم نامتعارف سلولهای بدن را می گویند. سلولهای سرطانی سازوکارهایی متفاوت از تقسیم و رشد سلولهای بدن دارند. علت دقیق این موضوع هنوز مشخص نیست.
سرطان ها ، از مهم ترین بیماریهای غیرواگیر و دومین عامل شایع مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و سومین عامل مرگ در کشورهای در حال توسعه است . در حال حاضر سرطان عامل ۱۲% مرگ و میر در جهان است و در سالهای آینده روند رو به رشدی خواهد داشت . انتظار می رود تعداد موارد جدید در دنیا به ۱۵ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ افزایش یابد که حدود ۶۰% این موارد جدید در کشورهای کمتر توسعه یافته جهان ایجاد میشود. تغییر در سبک زندگی، کنترل نسبی بیماریهای واگیر، افزایش عمل خطر محیطی و مسن شدن جمعیت، از عوامل بیماری سرطان در چند دهه اخیر محسوب می شوند .
در ایران سومین عامل مرگ ومیر است وسالانه بیش از ۳۰۰۰۰ نفر در کشور جان خود را در اثر این بیماری از دست می دهند . تخمین زده می شود که بیش از ۷۰۰۰۰ مورد سرطان جدید در کشور اتفاق می افتد . از طرفی با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی انتظار می رود موارد بروز سرطان در دهه آینده به دو برابر افزایش یابد . بررسی های دانشمندان نشاندهنده آن است که بیش از یک سوم تمام موارد سرطان ها قابل پیشگیری و یک سوم دیگر به شرط تشخیص زودهنگام بالقوه درمان پذیر می باشند .
سرطانها علایم متفاوتی دارند که معمولاً مربوط به محل ضایعه است به طور کلی توصیه می شود در صورت ظهور علائم زیر به وجود سرطان مشکوک شده و فرد توسط پزشک تحت بررسی بیشتر قرار گیرد .
• ۱٫ کاهش وزن غیرقابل توجیه بیش از ۱۰% وزن بدن در طی شش ماه
• ۲٫ تب بدون علت (دمای بیش از ۳/۳۸ بدن بدون تشخیص عوامل عفونی )
• ۳٫ تغییر طولانی مدت (بیش از سه هفته ) در اجابت مزاج در افراد مسن و یا وجود خون مخفی در مدفوع
• ۴٫ خونریزی و ترشح غیرطبیعی ( به غیر از خونریزی ماهیانه ) از واژن در زنان بخصوص بعد از ۴۰ سالگی و بعد از یائسگی
• ۵٫ خونریزی یا فرو رفتگی نوک پستان ، فرورفتگی پوست پستان و یا وجود توده ای در پستان که بزرگتر شده و یا در طی دو دوره پیاپی عادت ماهیانه ثابت باقی بماند .
• ۶٫ وجود غده های زیر جلدی بدون درد و در حال بزرگ شدن ( به مدت بیش از ۲ هفته )
• ۷٫ زخمی که بهبود نیابد (در طی سه ماه ) خصوصاً در نواحی در معرض نور آفتاب یا در محل عفونتهای طولانی مدت یا در محل سوختگی قدیمی
• ۸٫ هر گونه تغییر در اندازه ، شکل ، رنگ و … در خال های پوستی
• ۹٫ سرفه های طولانی مدت با یا بدون خلط خونی همراه با کاهش وزن
• ۱۰٫ سیری زودرس و کاهش اشتها به همراه کاهش وزن
• ۱۱٫ خشونت صدا
عوامل عمده خطرساز ابتلا به سرطان ها عبارتند از :
• مصرف دخانیات (سیگار یا قلیان) – مصرف الکل – برنامه غذایی ناسالم(عدم مصرف میوه و سبزی و مواد دارای فیبر به اندازه کافی) – چاقی – کم تحرکی- عوامل ارثی و ژنتیکی – عوامل سرطان زای محیطی مانند آزبست – فلزات سنگین – آلودگی غذاها -پرتوهای یون ساز مثل اشعه ایکس – اشعه ماورای بنفش – مصرف برخی از داروها – اشعه درمانی – عفونت های مزمن
بنابراین مورد انتظار است مردم عزیز ضمن رعایت شیوه زندگی سالم و اجتناب از عوامل خطر در صورت مشاهده هر یک از علائم مشکوک به پزشک مراجعه نمایند و بطور دقیق و کامل شرح حال و سابقه بیماری را در خود یا افراد فامیل برای کادر پزشکی بیان نمایند تا انشاء اله موارد ابتلا به بیماریهای سرطانی کاهش یافته یا در همان مراحل اولیه شکل گیری بیماری تشخیص داده شده و جهت درمان اقدام لازم به عمل آید .
مقالات مربوط به سرطان و راههای پیشگیری (روی هر عنوان مقاله کلیک بفرمایید):
عوامل خطر سرطان و راههای پیشگیری از آن