• 1394/07/14 - 08:38
  • 73
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه

هفته ملی سلامت زنان

16-22 مهرماه هفته ملی سلامت زنان گرامی باد

 

 

 

سلامت قلب زنان- به مناسبت چهارمین روز از هفته سلامت زنان

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد گنجاندن سویا در رژیم‎ غذایی بویژه پیش از رسیدن به یائسگی برای سلامت قلب زنان مفید است. بیماری قلبی یکی از دلایل ‎اصلی مرگ زنان است؛ بطوری ‌که در امریکا در سال 2009 از هر 4 زن، یک‎ نفر براثر بیماری قلبی جان‌شان را از دست دادند. مطالعه‌ای در سال 2011، اهمیت رژیم‎غذایی همراه با سویا برای جلوگیری از سرطان‎پروستات را تایید کرده بود. حالا تحقیقی جدید توسط محققان مدرسه ‎عالی ‎پزشکی ویک‎فارست می‌خواهد بداند آیا وجود سویا در غذا می‌تواند از تصلب‎شرایین نیز محافظت کند؟ تصلب‎شرایین عامل‎ خطری برای بیماری قلبی است که به‌ موجب آن مواد چرب با محدود کردن جریان خون، شریان‌ها را مسدود می‌کنند. محققان برای پاسخ به این سوال میمون‌هایی را که هنوز به سن یائسگی نرسیده بودند آزمایش کردند و 2 نوع غذا، یکی حاوی پروتئین حیوانی و دیگری سرشار از دانه‌های سویا به آن‌ها دانند. پس از خارج‎ کردن تخمدان‌های میمون‌ها و به‌ نوعی یائسه کردن‌شان به 2 گروه از آن‌ها غذاهایی حاوی سویا و به 2 گروه دیگر پروتئین ‎حیوانی دادند. در پایان 34 ماه، محققان مشاهده کردند میمون‌هایی که قبل ‎و پس از یائسگی رژیم‎غذایی آن‌ها با سویا همراه بود، میزان کلسترول خوبی داشتند، درحالی‌ که آن‌هایی که پس از یائسگی سویا خورده بودند سطح کلسترول‌شان به‌ طور معناداری بهبود پیدا کرده بود. این یافته‌ها حاکی از این است که پیش ‎گرفتن یک رژیم‎غذایی مناسب با سویا پیش از یائسگی یا بلافاصله پس ‌از آن می‌تواند برای سلامتی قلب مفید باشد. مهم است که زنان پیش از یائسگی به‌ سلامتی قلب و عروق خود رسیدگی کنند و همه این‌ها به شروع عادات‎ غذایی ‎سالم بستگی دارد.
سلامت نیوز: اثرات سویا بر سلامت قلب زنان

 

برخی از تفاوت‌های موجود بین مردان و زنان در نحوه پیدایش بیماری سرخرگ‌های کرونری و نیز چگونگی علایم بالینی آن می‌باشد. تحقیقات بالینی که تا اکنون بر روی زنان انجام گرفته‌اند، ممکن است برخی از این تفاوت‌ها را به شکل کاملی توضیح دهند:
زنان غیر یائسه‌ای که سیگاری نبوده و بیماری قندخون نیز ندارند، به ندرت به بیماری سرخرگ‌های کرونری مبتلا می‌شوند. در زنان غیریائسه‌ای که قائده می‌شوند، هورمون استروژن که از تخمدان‌ها ترشح می‌شود از تشکیل پلاک در سرخرگ‌ها جلوگیری کرده و کلسترول خون را کاهش می‌دهند. اما با شروع یائسگی، بدن زنان استروژن کمتری تولید می‌کند و آنها درمعرض خطر بیشتری برای ابتلا به حملات قلبی قرار می‌گیرند.
حملات قلبی در زنان نسبت به مردان در سنین بالاتری رخ می‌دهد (با تفاوت10 سال). قبل از یائسگی میزان خطر وقوع یک حمله قلبی در زنان نسبتا پایین است. معمولا زنان در سنین بالاتری دچار حمله قلبی می‌شوند و معمولا در این سنین زنان مبتلا به بیماری‌های دیگری نیز می‌باشند که بر نحوه بهبودی از حمله قلبی تأثیر منفی می‌گذارند.
 حملات قلبی در زنان نسبت به مردان شدیدتر است. در اولین سال پس از حمله قلبی، احتمال مرگ در زنان تقریباً 2 برابر مردان است. در شش ماه نخست پس از حمله قلبی، امکان بروز دومین حمله قلبی در زنان 2 برابر مردان است. 
علایم بالینی حمله قلبی در زنان در مقایسه با مردان متفاوت می‌باشد. در هر دو جنس، درد قفسه سینه کلاسیک دیده می‌شود که در قسمت فوقانی بدن پخش می‌شود، اما زنان نسبت به مردان بیشتر دچار دردهای غیرمعمول قفسه سینه و علایم بالینی عمومی (مانند سوهاضمه، خستگی، درد پشت یا تنگی نفس، صفحه 423) می‌شوندکه تشخیص حمله قلبی را مشکل تر می‌نمایند.
 نتایج برخی از بررسی‌های تشخیصی متداول در زنان نسبت به مردان، صحت کمتری دارند. برای مثال نتیجه یک استرس تست ورزشی در یک خانم جوان به احتمال بیشتری مثبت کاذب خواهد بود (یعنی نتیجه بررسی وجود بیماری را نشان می‌دهد، درحالیکه در واقع بیماری سرخرگ‌های کرونری وجود ندارد).
زنان مبتلا به بیماری دیابت (بیماری قندخون،  بیماری بسیار شایعی است و در زنان بسیار بیشتر از مردان رخ می‌دهد)، در مقایسه با مردان به احتمال زیادتر در اثر بیماری سرخرگ‌های‌کرونری فوت می کنند. این زنان اغلب علایم بالینی نشان‌دهنده بیماری سرخرگ‌های کرونری را ندارند و حتی قبل از شروع یائسگی، ممکن است مبتلا به بیماری سرخرگ‌های کرونری شوند.
تحقیقات بعدی نشان دادند که به طورکلی زنان در مقایسه با مردان به مراقبت‌های پزشکی متفاوتی در رابطه با بیماری‌های قلبی‌عروقی نیاز دارند:
 وقتیکه میزان خطر حمله قلبی در زن‌ها برآورد می‌شود، احتمال بیشتری وجود دارد که به اشتباه زنان در دسته کم خطر طبقه‌بندی شوند و در نتیجه توجه‌های کمتری در ارتباط با مراقبت‌های پیشگیری دریافت کنند.
 در صورت وجود نشانه‌های احتمالی حمله قلبی، زنان قبل از مراجعه به بخش اورژانس بیمارستان‌ها، مدت زمان بیشتری صبر می‌نمایند و خود را معطل می‌کنند و ممکن است با یک تشخیص دیگر (برای مثال سوهاضمه یا اضطراب) در منزل باقی بمانند. در حالیکه در مردان به احتمال زیادی حمله قلبی تشخیص داده شده و به موقع درمان شروع می‌شود.
 روش‌های تصویربرداری قلبی عروقی همانند استرس اکوکاردیوگرافی که در زنان و مردان به یک اندازه صحت تشخیصی دارند، در زنان کمتر انجام می‌شود.
 درمان‌هایی مانند آنژیوپلاستی با بالون و استنت‌گذاری که به منظور بازکردن سرخرگ‌های مسدود شده انجام می‌گیرند، در زنان بسیار کمتر استفاده می‌شوند.
 جراحی بای‌پس سرخرگ‌های کرونری در زنان نسبت به مردان خطر بیشتری دارد. به طورکلی زنان در سنین بالایی مبتلا به بیماری کرونری شده و برای جراحی بای‌پس ارجاع داده می‌شوند. بنابراین اغلب به هنگام جراحی، بیماری شدیدتری نسبت به مردان دارند.
ممکن است سرخرگ‌های کرونری در زنان کوچک‌تر و باریک‌تر باشند، که این امر باعث دشوارتر شدن جراحی بای‌پس در زنان می‌شود.
 زنانیکه برای جراحی قلب ارجاع می‌شوند، معمولا مسن بوده و نحیف می‌باشند و ممکن است در این سن بیوه یا مجرد باشند، بنابراین نسبت به مردان که در سنین پایین‌تری تحت جراحی قرار می‌گیرند، ممکن است حمایت کمتری دریافت نمایند.
برخی یافته‌ها نشان می‌دهند که روش‌های درمانی با توجه به وضعیت فرهنگی پیچیدگی‌هایی دارند. شکاف‌های موجود درمانی با توجه به نیازهای منحصر به فرد زنان باید در بیمارستان‌ها رفع شوند. شکاف اطلاعاتی زنان در رابطه با بیماری‌های قلبی عروقی باید از بین برود. زنان باید بدانند که بیماری‌های قلبی‌عروقی قاتل شماره یک تمامی انسان‌ها می‌باشند. با توجه به تفاوت‌های موجود در مراقبت از بیماری‌های قلبی‌عروقی در زنان پیام بسیار روشن است: زنان و پزشکان آنها باید برای محافظت از زنان در برابر بیماری‌های قلبی‌عروقی فعالیت بسیار زیادی نمایند.

به مناسبت سومین روز از هفته سلامت زنان

 

چند اصل وجود دارد که برای داشتن یک زندگی شاد در کنار اعضای خانواده را تضمین میکند. شیوه شاد زیستن در خانواده عبارتست از:


۱- زمانهای بیشتری را برای بودن با یکدیگر بگذرانید. نه به این معنا که بیشتر در خانه باشید و اوقاتتان را پای تلویزیون و اینترنت تلف کنید! بلکه منظور، صحبت کردن، بازی کردن، نوازش کردن و برگزاری جلسات خانوادگی در جهت برنامه ریزی جمعی برای آینده است. این نوع تماس، به فرزندان احساس امنیت در محیط خانه و خانواده می دهد و برای والدین سرشار از حس های مثبت و شادی آور خواهد بود.

- با هم آواز بخوانید. آواز خواندن افراد خانواده در کنار یکدیگر به مثابه یک سرمایه گذاری پر سود در بورس است. می توانید کلمات خود را بسازید و در کلمات ترانه هایی که با هم می خوانید، جایگزین کنید. همچنین از موسیقی هم غافل نشوید. با کمک یک موسیقی آرامبخش یا پرانرژی می توانید در امور خانه بازدهی جمع را افزایش دهید.

۳- به دکوراسیون خانه توجه کنید. اتاق ها را طوری دکور و رنگ آمیزی کنید که حس شادی و انرژی را در افراد خانه ایجاد کنند. طراحی و رنگ ها باید طوری باشند که تنش و اضطراب ایجاد نکنند. در چنین فضایی انجام اموری مانند بازی، جلسات خانوادگی یا حتی آشپزی لذتبخش خواهد بود.

۴- ورزش جمعی را فراموش نکنید. با فرزندان خود به دوچرخه سواری بروید. اوقاتی را برای پیاده روی و نرمش در نزدیکترین پارک بگذرانید.

۵- عادات سالم ایجاد کنید. سعی کنید عاداتی مانند اضافه کردن نمک و شکر اضافی به غذاها را با مصرف غذاهای سالم و پر از میوه و سبزیجات، جایگزین کنید.

۶- همه را در آشپزی مشارکت دهید. یکی از راه هایی که می توانید بچه ها را به مصرف غذاهای سالم عادت دهید، شریک کردن آنها در تهیه غذاست. با همکاری اعضای خانواده در آماده کردن غذا، آنها را برای فعالیت مثبت و کار تیمی تشویق می کنید.

۷- برای رفتارهای خوب پاداش در نظر بگیرید. پاداش دادن به بچه ها می تواند انجام رفتارهای خوب را در آنها تقویت کند. گردش های خارج از شهر، بازدید از باغ وحش، رفتن به سینما و موارد مشابه، پاداش هایی خوب به حساب می آیند.

۸- مطالعه کتاب و شنیدن کتاب های صوتی را در امور هفتگی جای دهید. خواندن کتاب با صدای بلند برای بچه ها اثرگذار است. همچنین ترغیب آنها به نوشتن خاطرات روزانه یا داستان های کوتاه نیز توصیه می شود.

۹- با بچه ها پیوند یک به یک داشته باشید. والدینی که بیش از یک فرزند دارند توجه کنند که باید برای همه بچه ها یک زمان مساوی در روز اختصاص دهند. حتی اگر مشغله دارید، حداقل روزی ۱۰ دقیقه را با بچه ها بگذرانید.

۱۰- بعضی موارد مثبت روزانه را به اعمال روتین تبدیل کنید. با روی روال افتادن بعضی امور، بچه ها به صورت خودکار اعمالی که باید انجام دهند را می دانند. این مساله از بروز سوء رفتارها پیشگیری می کند. برای مثال سعی کنید برای بچه ها جا بیاندازید که زمان خواب باید دندان ها را مسواک کرده و در صورت لزوم پس از شنیدن داستانی که هر شب در رختخواب برایشان می خوانید، به خواب روند. یا اموری که صبح ها باید انجام دهند را برایشان روتین کنید تا صبح ها سر وقت بیدار شوند و کارها با سرعت بیشتر و سر و صدای کمتری انجام شوند.

۱۱- قدردانی از یکدیگر را فراموش نکنید. راه های مختلف را برای نشان دادن ارزش و احترامی که برای یکدیگر قائلید، امتحان کنید. رقص و شادی و رفتارهای مثبت و متقابل فرزندان و والدین در این مساله بسیار موثرند.

۱۲- ابراز تاسف و ناراحتی کافی نیست. وقتی دو نفر از اعضای خانه (برای مثال خواهر و برادر) به یکدیگر یا وسایلشان صدمه میزنند، باید بدانند که عذرخواهی پایان قضیه نیست. برای مثال بچه ها باید بدانند اگر به اسباب بازی خواهر یا برادرشان آسیبی وارد کردند، باید به نحوی این خسارت را جبران کنند. مثلاً باید توجیه شوند که در این صورت باید اسباب بازیشان را در اختیار برادر یا خواهرشان بگذارند.

۱۳- رابطه زن و شوهری عمیق خود را به بچه ها نشان دهید. به آنها بفهمانید که ازدواج تان مهمترین و بهترین اتفاق زندگی بوده است. عشق و علاقه شما به همسرتان علاوه بر ایجاد خاطرات مثبت در ذهن بچه ها، یک الگو و مدل عالی برای زندگی آینده آنها است.

داشتن زندگی سراسر شاد و سالم نیازمند بودن در کنار خانواده ای شاد است. پس حتما زمانی برای ایجاد این فضا در خانواده را به انجام روشهای یاد شده قرار دهید تا از زندگی خود لذت ببرید.

 


 

  • گروه خبری : اخبار معاونت بهداشت
  • کد خبر : 21093
کلمات کلیدی