• 1393/07/09 - 08:00
  • 73
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
سالمندی

به مناسبت 9 مهرماه روز جهانی سالمند

سالمندي فراگردي همگاني است که در کل دوران حيات ادامه دارد، بايد بپذيريم که نه تنها اين فراگرد بيماري نيست بلکه فرايندي طبيعي است و نمي‌توان آنرا متوقف يا معکوس کرد،ولی مي‌توان با سياستگذاريها و اقدامات صحيح به سالمندي همراه با سلامت و مولد رسيد.

 پير شدن جمعيت نتيجه توسعه است. نيم قرن پيش میزان باروري بسيار بالا بود و اغلب مردم در اثر بیماریهای عفونی و مسری قبل از 50 سالگي مي‌مردند، در حالي که امروزه اکثر مردم بويژه در کشور‌هاي بيشتر توسعه يافته، بيش از 65 سال عمر مي‌کنند. دستاورد‌هاي توسعه مانند بهبود شرايط اقتصادي_اجتماعي، ارتقاي وضعيت بهداشت و تغذيه، پيشرفت دانش و فناوري پزشکي از عوامل عمده افزايش اميد به زندگي بشمار مي‌روند. اين تحولات همراه با معرفي روشهاي موفق کنترل مواليد که آن نيز از دستاورد‌هاي توسعه است، درصد سالمندان را درکل جمعيت افزايش داده است.

 شرايط کنوني افزايش جمعيت سالمندان بگونه‌‌اي است که به قول پروفسور بلانشر عضو انجمن سالمند‌شناسي فرانسه، در حال حاضر جمعيت از شرايط انفجاري جمعيت کودکان بسوي وضعيت انفجاري جمعيت پيران تغيیر حالت داده است .درکنار تمامی این پیشرفتها اگر برنامه ریزیهای به موقع صورت نگیرد پير شدن جمعيت چالش‌هاي عميقي را در عرصه اقتصادي، اجتماعي و بهداشتي بوجود ميآورد.اما باید دانست سالمندی مصیبتی جانکاه نیست که بدان با دید منفی بنگریم و برایش تاسف بخوریم این دیدگاه که آدمی ،پیری و سالمندی را تنها از دید ضعف قوا و انحطاط بدن می نگرد اشتباهی بس بزرگ است سالمندی دوران تجربه و ورزیدگی است و شخص سالمند پیامبری در میان امت می باشد بنابراین برای اینکه کیفیت زندگی را در این دوران افزایش دهیم لازم است مشکلات شایع این دوران را بدانیم و راهکارهای مقابله با آن را درپیش بگیریم.

 

اختلال حافظه در سالمندی

بیشترسالمندان ازفراموشی رنج می برند اما باید بدانند:

در درجه اول از سؤال کردن و گفتن این که «موضوعی را فراموش کرده اید» نترسید و خجالت نکشید. اگر نمی توانید مانند گذشته، چیزهایی را به یاد بیاورید، تقصیر شما نیست. بیایید به جای ناراحتی از این وضع، به راه هایی که حافظه شما را تقویت می کندو یا مانع کم شدن حافظه می شود ، توجه کنید. انتظار نداشته باشید که همه چیز را به یاد آورید . این روزها در دنیای شلوغی زندگی می کنیم که از اطلاعات مختلف اشباع شده است . دراین جا ما به نمونه هایی از این راه ها اشاره می کنیم؛ البته خود شما هم ممکن است از راه های دیگر برای یادآوری بهتر مطالب استفاده کنید
 

 چیزهایی را که همیشه از آن استفاده می کنید مثل عینک یا کلید را در یک جای مشخص بگذارید به عنوان مثال داخل یک کاسه بزرگ در اتاق هر روز به اخبار رادیو یا تلویزیون گوش دهید. سعی کنید هر روز یک مطلب جدید یاد بگیرید،کتاب یا روزنامه را مطالعه کنید.
در جمع دوستان یا خانواده، خاطرات گذشته را تعریف کنید. آلبوم عکس های قدیمی را برای یادآوری نام افراد و خاطرات گذشته نگاه کنید
یک دفترچه یادداشت در کنار تلفن بگذارید. مطالبی را که ممکن است فراموش کنید، یادداشت نمایید،خاطرات خود را بنویسید.
سعینمائید برای کارهای مختلف روال ثابت مشخص کنید ،برایبه ذهن سپردن مطالب و موضوعات جدید ، آنها را داستانی ( دسته بندی ) کنید.

 

اختلال خواب در سالمندی

الگوی خواب با افزایش سن دستخوش تغییراتی می شود. بیشتر افراد در دهه ۶۰ و ۷۰ زندگی، زمان کمتری را در خواب عمیق و یا همان مرحله «دلتا» می گذرانند.

سلامت افراد سالمند در میزان این اختلالات نقش مهمی را ایفا می کند.

چاقی رابطه تنگاتنگی با خرخر و تنگی نفس هنگام خواب دارد و خرخر می تواند باعث بروز تنگی نفس در زمان خواب شود. موقع بروز تنگی نفس، تنفس تا حدود یک دقیقه و زمانی که مغز پیام شروع مجدد فرآیند تنفس را ارسال کند، متوقف می شود. این مشکل گاهی در یک شب صدها بار تکرار می شود.

علاوه بر این خواب سالمندان می تواند تحت تأثیر مشکلاتی مانند آرتریت، پوکی استخوان و آلزایمر نیز قرار بگیرد. بی خوابی و ناتوانی در به خواب رفتن از علائم مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، دردهای مزمن و سندرم پاهای بی قرار است. در سندرم پاهای بی قرار ممکن است حرکات غیر ارادی بین ۲۰ ثانیه تا یک ساعت طول بکشد.بطور میانگین حدود ۴۵ درصد افراد سالمند از این مشکل رنج می برند.اگر چه علت این مشکل به طور دقیق مشخص نیست اما گفته می شود علت بروز آن عکس العمل های شیمیایی درون مغز است. همچنین این شرایط می تواند علت ارثی داشته باشد.

 

 

 




  • گروه خبری : اخبار معاونت بهداشت
  • کد خبر : 5979
کلمات کلیدی