• 1389/08/12 - 12:01
  • 114
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
توصیه های بهداشتی حج

حج

اكنون كه با توفيق الهي، به عنوان ضيوف الرحمن و مهمانان ويژه حضرت حق، عازم سرزمين وحي هستيد توجه به نكات بهداشتي زير جهت حفظ سلامت و افزايش كيفيت اعمال شما در اين كنگره عظيم جهان اسلام لازم به نظر مي رسد:

توصيه هاي ويژه سلامت زائرين حج 89 :

اكنون كه با توفيق الهي، به عنوان ضيوف الرحمن و مهمانان ويژه حضرت حق، عازم سرزمين وحي هستيد توجه به نكات بهداشتي زير جهت حفظ سلامت و افزايش كيفيت اعمال شما در اين كنگره عظيم جهان اسلام لازم به نظر مي رسد:

1-   با توجه به اينكه شايعترين بيماري در زمان حج، بيماريهاي تنفسي مي باشد، تزريق واكسن آنفلوانزا براي همه زائرين و خصوصاً افراد با سن بالا، بيماران فشارخوني- ديابتي، قلبي، ريوي توصيه جدي بعمل آمده و كساني كه قصد تزريق آن را دارند بايد حداكثر تا پايان مهرماه (10 روز مانده به سفر) اقدام نمايند تا از اثرات مثبت آن
بهره مند گردند.

3-   افراد داراي بيماري خاص، لازم است به اندازه يكماه داروي تخصصي خود را به همراه داشته و فراموش نشود كه در ايام تشريق ( منا و عرفات) نيز به اندازه 4 روز داروي خود را در كيف دستي داشته باشند . اكثر موارد اين مهم مورد غفلت قرار مي گيرد.

4-   كليه زائرين بيمار و خصوصاً افراد با سابقه مصرف داروهاي اعصاب و روان، به هيچ وجه در طول سفر داروهاي خود را قطع و حتي آنرا كم ننمايند.

5-   در ميقات حج در صورت تمايل به غسل مستحبي، خوب سرو گوش و بدن خود را خشك نمايند تا در ابتداي اين سفر مهم وً قبل از اعمال عمره دچار سرماخوردگي نشوند. خصوصاً براي آقايان كه احتمالاً در  اتوبوس هاي روباز از جحفه به مكه وارد مي شوند.

6-    ناخن هاي پاي خود را قبل از حج كوتاه كنيد تا در طواف به ديگران آسيب نرسانيد. ضمناًٌ در انجام طواف حتي المقدور دستتان خالي باشد و بازوهاي خود را به حالت قنوت در آورده تا ضمن سهولت در انجام طواف، دنده هاي شما از هرگونه آسيب محفوظ بماند.

7-  بعد از طواف، عرق خود را خشك كنيد و آب سرد استفاده ننموده و در معرض باد سرد قرار نگيريد. ضمناً در سعي صفا و مروه، استراحت نموده و افراد ناتوان حتماً‌از ويلچر استفاده نمايند.

8-  توجه داشته باشيد بعد از اعمال عمره، دچار دردهاي عضلاني و استخواني و گرفتگي هاي عضلات مي شويد كه بهترين درمان استراحت، ماساژ آب گرم، مصرف مايعات فراوان بوده و دارو تاثير زيادي ندارد.

9-  هنگام استقرار در مكه، رعايت بهداشت فردي و بهداشت محيط اطراف و نظافت دستشويي ها، حمامها و اتاقها و مراعات هم اتاقي ها مد نظر قرار دهيد.

10-   ضمن پرهيز جدي از پرخوري و خصوصاً عدم مصرف زياد مواد چرب و شيرين، از نگهداشتن هرگونه مواد غذايي در اتاقها خودداري نمائيد.

11-  در صورت سرماخوردگي علاوه بر استفاده از ماسك، از هم اتاقي هاي خود حداقل يك متر فاصله بگيريد و با ديگران دست ندهيد و نيز روبوسي ننمائيد. ضمناً‌ مهمترين درمان سرماخوردگي ها، استراحت، مصرف مايعات گرم و غرغره آب نمك   مي باشد. آنتي بيوتيك ها اكثراً مورد نياز نبوده و اثري در روند بيماري ندارند.

12-در هتل، بسيار مواظب سوانح و حوادث از جمله ليز خوردن در حمام و سوختگي با آب جوش سماورها و هيترها و نيز آب بسيار داغ حمام ها و دستشويي ها باشيد. قبل از استحمام آب گرم و سرد را امتحان كنيد چون آب در هتل ها ناگهان داغ مي شود.

13-  يكي از نكات مهم براي افزايش كمي و خصوصاً‌كيفي اعمال حج، استراحت مناسب و كافي است. با توجه به اينكه اعمال منا و عرفات در پيش رو داريد، سعي كنيد از خستگي بيش از حد پرهيز نموده و آمادگي جسماني خود را براي اعمال نسبتاً‌ سنگين ايام تشريق آماده نمائيد.

 14- در عرفات از كوه جبل الرحمه بالا نرويد تا دچار حادثه نشويد و ازپرخوري و خصوضاً پرنوشي بعلت محدوديت توالت  ها ( خصوصاً در عصر روز نهم) خودداري نمائيد. اين مهم از نكات ظريف است كه اكثراً غافل شده و از وقت عزيز شما گرفته
مي شود.

 15- يكي از مشكلات عمده در منا خصوصاً در روز اول گم شدن است. فلذا با استفاده از تابلوها و شماره ستونها و ساير علائم و نشانه گذاريها با محل چادرهاي خود آشنا و نيز از كمك خوب امدادگران ايراني استفاده نمائيد.

 16-  براي انجام حلق (سرتراشيدن )، ضمن استفاده از تيغ يكبار مصرف و پرهيز از استفاده از افراد ناشناس براي تراشيدن سر، حتماً‌رعايت نمائيد تا تيغ هاي مصرف شده به اطراف نيندازيد كه هر لحظه احتمال خطر براي زائرين و همسفران خود مي باشد. لذا تيغ و موهاي خود را در سطل زباله بريزيد.

 17-  شايد اگر موج اول بيماري اكثريت كاروان بعد از عمره تمتع فرض نمائيم، موج دوم بيماري عمومي، روزهاي دوم وسوم و بعد از اعمال منا است علت آن هم فضاي كم – تراكم زياد جمعيت – پياده روي طولاني – بادكولر- آب سرد و استحمام و خستگي زياد و ...... مي باشد. فلذا رعايت نكات بهداشتي فوق الذكر بسيار حياتي است.

 18-  بانوان محترم، لازم است قبل از سفر ضمن مشاوره با پزشك زنان، داروي خود را از آخرين دوره ماهيانه خود شروع نموده و تا آخر سفر نيز قطع نكنند . ضمناً دو مسئله مهم به همراه مصرف قرص هاي OCP،‌استفاده روزانه از آ.اس.آ (آسپرين) و نيز مصرف مايعات فراوان حتما فراموش نشود.

 19-  شايعترين بيماريهاي حج، سرماخوردگي، بيماريهاي گوارشي، عرق سوز و دردهاي عضلاني و اسكلتي و بعضاً سوانح و حوادث مي باشد كه با رعايت نكات بهداشتي و مشاوره با پزشك كاروان انشاا... به حداقل مي رسد.

 20- و آخرين نكته و تاكيد بر اينكه، مصرف فراوان آب و مايعات، استراحت كافي، استحمام مكرر، شستن مرتب دستها و پرهيز غذايي، از مهمترين نكات ظريف و حساس و لازم براي حفظ سلامت و در نتيجه آن حفظ و افزايش كيفيت اعمال شما در سفر به يادماندني حج مي باشد.

 در پايان از همه عزيران التماس دعا داشته و اميدواريم زائران ايراني با وجود فرهنگ والاي شيعي و انقلابي خود مايه افتخار نظام مقدس جمهوري اسلامي بوده و باشند.

  • گروه خبری : اخبار معاونت بهداشت
  • کد خبر : 3586
کلمات کلیدی