توصیه های نوروزی برای افرادی که فشار خون بالا دارند
نوروز ، سنتی باستانی است که از جایگاهی ویژه در میان ما ایرانیان برخوردار است. شرایطی که موجب تمایز این ایام می شود مانند مسافرت ها، دید و بازدیدها ، از همه مهم تر دعوت های شام و ناهار ، شرایط ویژه ای را بوجود می آورد که توجه بیشتر و اهتمام بزرگ تری را برای حفظ سلامتی می طلبد.
نوروز ، سنتی باستانی است که از جایگاهی ویژه در میان ما ایرانیان برخوردار است. شرایطی که موجب تمایز این ایام می شود مانند مسافرت ها، دید و بازدیدها ، از همه مهم تر دعوت های شام و ناهار ، شرایط ویژه ای را بوجود می آورد که توجه بیشتر و اهتمام بزرگ تری را برای حفظ سلامتی می طلبد. این توجه و پایش وضعیت غذایی در افرادی که با مشکل بخصوصی مثل فشارخون بالا مواجه هستند دو چندان است. افراد مبتلا به فشار خون بالا در تعطیلات نوروز باید به مسائل زیر توجه نمايند.
مسافرت:
در مسافرت چون اغلب، وقت و شرایط لازم آشپزی وجود ندارد مصرف فست فودها و غذاهای آماده و نیمه آماده افزایش می یابد این غذاها معمولاً حاوی نمک و روغن فراوان بوده که می تواند وضعیت فشارخون شما را در شرایطی بحرانی قرار دهد. همچنین مصرف میوه و سبزیجات تازه نيز کاهش یافته كه خود می تواند به افزایش فشار خون شما کمک کند. در اینگونه شرایط توصیه می شود که غذاهای خانگی ساده و البته دیر فاسد شونده را قبل از سفر در منزل تهیه و در طول سفر مصرف کنید .
آجیل ها و مغزها:
یک پای ثابت مهمانی های نوروزی آجیل ها هستند. آجیل هایی مثل بادام، فندق، پسته، شاهدانه و.. حاوی روغن های غیراشباع مفیدی هستند که برای سلامت قلب و عروق و تنظیم فشارخون بسیار مفیدند ولي اگر شما از انواع بوداده و نمکی آن استفاده کنید، نه تنها مفید نبوده بلکه خوردن آن ها باعث ورود مقادیر زیادی نمک به بدن شما شده و این امر فشارخون را افزایش می دهد. همچنین به یاد داشته باشید که آجیل ها جزء مواد غذایی هستند که در حجم کم کالری زیادی دارند و مصرف بی رویه آنها باعث تشدید اضافه وزن و چاقی که خود از عوامل خطر فشارخون بالا است می شود پس خوردن آنها را به 100-50 گرم در روز (به اندازه یک کف دست) محدود کنید.
میوه ها:
شاید سالم ترین و با ارزش ترین اجزای سبد غذایی عید نوروز میوه ها باشند. میوه های گوناگونی با رنگ های متنوع هر کدام دارای ویتامین ها و املاحی مثل پتاسیم، منزیم و.... اند که می توانند به تنظیم فشارخون شما کمک کنند.
شیرینی:
امروزه شیرینی ها جزء جدایی ناپذیر مهمانی های نوروزی هستند. شیرینی ها علاوه بر دارا بودن قند ساده فراوان دارای اسیدهای چرب اشباع و ترانس بوده که می تواند باعث ایجاد التهاب در عروق شما و افزایش فشارخون گردند. دریافت قند ساده در طول روز حداکثر 10% کل کالری دریافتی باشد که ما این مقدار را از مصرف قند و شکر همراه چای و میوه ها تامین می کنیم. تقریباًٌ جایی برای خوردن انواع شیرینی ها چه تر و چه خشک باقی نمی ماند بهتر است بجای سهم قند و شکر از خرما، توت خشک و کشمش استفاده کنیم. این مواد منبع خوبی از پتاسیم اند که به تنظیم فشارخون کمک می کنند.
انجام ورزش منظم:
انجام یک پیاده روی سبک روزانه به مدت نیم ساعت در این دوران که مهمانی های ناهار و شام بسیار پر رونق است علاوه بر کمک به هضم غذا و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی به تنظیم فشارخون شما بسیار کمک می کند.
مهمانی های نوروزی:
شرکت در مهمانی ها به معنی کنار گذاشتن غذاهای سالم و خوردن غذاهای چرب و شیرین نیست همیشه با کمی دقت می توان انتخاب غذایی درست داشت. بهتر است در مهمانی ها غذای خود را با انواع سالاد بدون سس یا سوپ آغاز کنید اینکار به کنترل اشتهای شما کمک می کند. به یاد داشته باشید انواع غذاهای سرخ کرده که ظاهری خوش رنگ و لعاب دارند پیامدی جز افزایش چری های خون و صعود فشارخون شما نخواهند داشت. از مصرف نوشابه و یا دوغ در کنار غذا خودداری کنید زیرا مصرف این نوشیدنی ها علاوه بر افزایش فشارخون باعث سوء هاضمه نیز می شوند.
از مصرف آب غافل نشوید:
خوردن روزانه 8-6 لیوان آب علاوه بر تامین مایعات بدن و تنظیم فشارخون به کنترل اشتها نیز کمک می کند .
سارا جانقربان – کارشناس تغذیه استان