تحقیقات اخیر نشان داده آن دسته از افرادی که در امور بهداشت دهان و دندان خود کوتاهی می‌کنند، مستعد ابتلا به نوعی ویروس دهانی هستند که عاملی موثر در ایجاد سرطان دهان و حنجره است.

 

این تحقیقات که بر روی ۳۴۰۰ آمریکایی بزرگسال و با وضعیت بهداشت دهانی متفاوت از ضعیف تا عالی صورت گرفته، نشان داد که نوعی ویروس انسانی به نام پاپیلوما و یا به اختصار HPV که معمولا درافرادی با وضعیت بهداشتی نامناسب مشاهده می‌شود، می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به سرطان دهان و حنجره باشد.

 

از میان افراد تحت بررسی، ده درصدشان مبتلا به بیماری‌های دهان و لثه و آلوده به این ویروس بودند. هر چند این بررسی‌ها با قاطعیت رابطه‌ای بین این ویروس و افزایش ریسک ابتلا به این نوع از سرطان‌ها را تایید نمی‌کند، اما تیم تحقیقاتی سایر فاکتورهای مرتبط با بهداشت دهان از جمله کشیدن سیگار یا رفتارهای جنسی را نیز مورد بررسی قرار دادند. با این وجود عدم رسیدگی به بهداشت دهانی همچنان با ۶۵ درصد، تاثیرگذارترین عامل موثر را به خود اختصاص داد.

 

ویروس پاپیلوما که عامل ایجاد زگیلهای پوستی و تناسلی می‌باشد، اغلب توسط سیستم ایمنی بدن از بین می‌رود. اما گاهی اوقات پایداری این ویروس بالا بوده و به صورت مخفی در بدن باقی می‌ماند. این پایداری می‌تواند در نهایت منجر به سرطان‌های مختلفی از جمله سرطان گردن ‌گردد. البته این گونه از سرطان بسیار به ندرت دامن گیر افراد میانسال می‌شود.

 

در هر حال به نظرمی‌رسد بهترین راه حل برای جلوگیری از سرطان‌های مرتبط با سر و گردن عدم ابتلا به این ویروس خاص می‌باشد. در حال حاضر دو نوع واکسن برای مبارزه با این ویروس موجود است. کارشناسان آن‌ها را به ویژه برای دختران و پسران جوان توصیه می‌کنند. این واکسن‌ها در افراد بالای سی سال موثر نیستند. با این وصف، توجه به بهداشت دهان، دندان و لثه‌ها همچنان بهترین راهکار برای مقابله با این ویروس و اثراتش خواهد بود. برای پیش‌برد این هدف مراجعه مرتب به دندانپزشک و بررسی وضعیت دندان و لثه‌ها بسیار موثر است.

 

برگرفته از: Health.com

مهندس دبیری

فایل ها