طرح بسیح محله محور مدیریت و کنترل اپیدمی کووید 19
هدف کلی این برنامه آموزش افرادی است که در طرح مدیریت و کنترل اپیدمی کووید ۱۹ به شیوه محله و خانواده محور فعالیتهای مختلف را در حیطههای مراقبتی، حمایتی و نظارتی در مناطق تعیین شده انجام می دهند.
دستورالعمل آموزش برای مدیریت و کنترل اپیدمی کووید- ۱۹ به شیوه محله و خانواده محور
یکم آذرماه ۱۳۹۹
ماده ۱: هدف کلی
هدف کلی این برنامه آموزش افرادی است که در طرح مدیریت و کنترل اپیدمی کووید ۱۹ به شیوه محله و خانواده محور فعالیتهای مختلف را در حیطههای مراقبتی، حمایتی و نظارتی در مناطق تعیین شده انجام می دهند.
ماده ۲: استراتژیهای برنامه آموزش
استراتژیهای برنامه آموزش استفاده از منابع آموزشی و دستورالعملهای در دسترس قرار گرفته برای دانشگاهها و استفاده از آنها در قالب فایلها، جزوهها، بستههای مولتی مدیا و اجرای کلاسهای توجیهی حضوری یا غیرحضوری بسته به امکانات دانشگاه و وضعیت همهگیری بیماری و ارزشیابی فراگیران در حیطههای دانشی، نگرشی و مهارتی و صدور گواهی آموزشی مبتنی بر ارزشیابی آموزشی معتبر است.
ماده ۳: روشها و شیوههای آموزش
به منظور تحقق اهداف آموزشی مشتمل بر اهداف دانشی، نگرشی و مهارتی دانشگاه میتواند بر اساس شرایط منطقه، تعداد و پراکندگی فراگیران و امکانات فناوری در دسترس روشهای مختلف آموزش را انتخاب و اجرا نمایند، اما با هر سیاست، روش و شیوه میبایست حداقل موارد ذیل محقق شود:
<![if !supportLists]>1. <![endif]>کلیه فراگیران میبایست به متون اختصاصی مورد نیاز خود به شکل بهروز شده در قالب فایل یا جزوه آموزشی دسترسی داشته باشند.
<![if !supportLists]>2. <![endif]>کلیه فراگیران می بایست در زمینه محتوای آموزشی که در دسترس دارند توجیهات کافی شده باشند. این توجیهات میتواند در قالب کلاس توجیهی و آموزشی یا ابلاغ مکاتبات یا دریافت پیامهای ویدیویی و صوتی انجام شده باشد. دانشگاه میتواند مکملهای آموزشی برای بستهها تهیه و در دسترس فراگیران قرار دهد. بستههای آموزشی که دانشگاه برای تکمیل آموزش فراهم میکند باید مطابق دستورعملها و مورد تایید گروههای تخصصی حوزه معاونت بهداشت باشد.
<![if !supportLists]>3. <![endif]>کلیه فراگیران می بایست فرآیند ارزشیابی آموزشی را به شکل معتبری طی کرده باشند و پس از اطمینان از برخورداری از مهارتهای مورد لزوم در جریان نتیجه ارزشیابی خود قرار گیرند.
<![if !supportLists]>4. <![endif]>برای کلیه فراگیرانی که موفق به کسب نمره حدنصاب در ارزشیابی میشوند می بایست گواهی آموزشی صادر شود.
<![if !supportLists]>5. <![endif]>صدور مجوز برای اقدامات ارائه دهندگان خدمات منوط به شرکت در ارزشیابی آموزشی و کسب نمره حدنصاب و صدور کارت یا مجوز برای انجام خدمات می باشد.
ماده 4: حیطههای آموزشی
حیطههای آموزشی عبارتند از:
<![if !supportLists]>1. <![endif]>پیشگیری از بیماری کووید- ۱۹ و رعایت اصول و روشهای حفاظت در برابر بیماری
<![if !supportLists]>2. <![endif]>مراقبت در منزل از بیمار مبتلا به کرونا
<![if !supportLists]>3. <![endif]>رهگیری افراد در تماس نزدیک
<![if !supportLists]>4. <![endif]>آشنایی با آزمایش تشخیص سریع آنتی ژن-SARS-CoV-2 COVID-19 Ag Rapid Diagnostic Test(RDT)
ماده 5: گروههای هدف
گروههای هدف عبارتند از:
<![if !supportLists]>1. <![endif]>اعضای سازمان بسیج مستضعفین یا هر فرد اشاره شده در دستورعمل که به عنوان ارائه دهنده خدمات حمایتی تعریف میشوند.
<![if !supportLists]>2. <![endif]>بهورز، مراقب سلامت، پزشک، پرستار یا هر فرد دیگری که مطابق دستورعمل کار مراقبت، درمان بیمار یا رهگیری افراد در تماس نزدیک و سایر موارد مربوط به خدمات سلامت را بر عهده دارند.
<![if !supportLists]>3. <![endif]>ناظرین که مطابق دستورعمل وظیفه اجرای خدمات مربوط به سلامت محیط و کار و سایر اقدامات نظارتی و مداخلهای در محیط کار، زندگی و فعالیتهای اجتماعی مردم را بر عهده دارند.
ماده 6: برنامه اجرایی، زمانبندی و سایر الزامات برنامه
<![if !supportLists]>1. <![endif]>به منظور تضمین اجرایی شدن کامل برنامه آموزش نیروی انسانی برای مدیریت و کنترل اپیدمی کووید- ۱۹ به شیوه محله و خانواده محور می بایست ساختارهای اجرایی و نیز فرآیندهای لازم محقق شود. بدین منظور لازم است کمیتههای آموزش در حوزه معاونت بهداشت دانشگاه، مرکز بهداشت شهرستان و مراکز خدمات جامع سلامت با حضور افراد ذیربط تشکیل شده و ضمن مدیریت و هدایت آموزش اقدامات لازم را معمول نمایند. این اقدامات شامل ایجاد دسترسیها به محتواهای آموزشی، ثبت اطلاعات فراگیران، تبیین روشها و شیوههای آموزشی، ارسال دستورات اجرایی آموزشها به شکل سطح بندی شده، هدایت جریان ارزشیابی فراگیران، صدور گواهی، نظارت بر عملکرد ارائه دهندگان خدمات و مهارتآموزی آنها بر اساس دادههای تحصیل شده از نظارت و رفع مشکلات و کمبودها می باشد.
<![if !supportLists]>2. <![endif]>تقسیم بندی وظایف اجرایی و مدیریتی بند پیشین در سطوح مختلف آموزش به وسیله کمیته آموزش در سطح معاونت بهداشت دانشگاه مشخص میشود.
<![if !supportLists]>3. <![endif]>نقش اعضای تیم سلامت در مرکز خدمات جامع سلامت برای آموزش بدان لحاظ که واحد نظارتی اول در اجرای برنامه مدیریت و کنترل اپیدمی کووید- ۱۹ به شیوه محل و خانه محور در واحد محیطی محسوب می شوند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این بدان معناست که همکاران تیم سلامت در مراکز خدمات جامع سلامت باید تضمین نمایند که ارائه دهندگان خدمات به نحوه صحیح این برنامه را اجرا می نمایند و چنانچه در عملکرد آنها نقایصی وجود دارد آنها را گزارش داده و آموزش دهند و یا این که به واحد آموزش دهنده معرفی نمایند.
<![if !supportLists]>4. <![endif]>موضوع ایمنی افراد ارائه دهنده خدمت (ایمنی بیولوژیک و امنیت فردی)، رعایت اصول و ضوابط در برخورد با خانوادهها، حفظ حریم شخصی و محرمانگی اطلاعات خانوادهها و نحوه تماس و مراجعه به خانوادهها باید آموزش داده شود.
<![if !supportLists]>5. <![endif]>به منظور تضمین انجام فرایندهای آموزشی به نحو صحیح مسئولین آموزش در سطح مرکز بهداشت شهرستان می بایست گزارشات مداوم از نحوه اجرای آموزش را در در دسترس داشته باشند و آن را برای سطح معاونت بهداشت نیز ارسال نمایند.
<![if !supportLists]>6. <![endif]>گامهای اجرایی آموزش شامل موارد زیر می باشد:
<![if !supportLists]>· <![endif]>تشکیل کمیتههای آموزش در سطح معاونت بهداشت دانشگاه، مرکز بهداشت شهرستان و مرکز خدمات جامع سلامت
<![if !supportLists]>· <![endif]>پیشبینی منابع ساختاری، تمهیدات و مواد مصرفی برای اجرای آموزش که ممکن است مبتنی بر آموزشهای حضوری یا غیر حضوری باشد
<![if !supportLists]>· <![endif]>ثبت اطلاعات افرادی که می بایست آموزش داده شوند.
<![if !supportLists]>· <![endif]>تهیه و تدارک بستههای آموزشی و در دسترس قرار دادن آنها برای فراگیران
<![if !supportLists]>· <![endif]>اجرای آموزش مطابق برنامه ابلاغ شده در دستورالعمل مدیریت و کنترل اپیدمی کووید- ۱۹ به شیوه محله و خانواده محور- در این زمینه متذکر میگردد انتظار بر آن است که حداکثر ظرف دو هفته پس از ابلاغ این دستورالعمل کلیه افراد گروه هدف مورد آموزش قرار گرفته باشند.
<![if !supportLists]>· <![endif]>انجام ارزشیابی آموزشی بر اساس استانداردهایی که از سوی کمیته آموزش در سطح حوزه معاونت بهداشت مشخص می گردد.
<![if !supportLists]>· <![endif]>صدور گواهی آموزشی برای افرادی که پس از ارزشیابی آموزشی نمره حد نصاب را کسب نموده اند
<![if !supportLists]>· <![endif]>پایش و ارزشیابی عملکرد ارائه دهندگان خدمات برای بازآموزی و ارتقای کیفیت برنامه
<![if !supportLists]>· <![endif]>اجرای برنامه بازآموزی بر اساس نیازسنجی انجام شده و دریافت محتواهای جدید بهروز شده
<![if !supportLists]>· <![endif]>برقراری دورههای آموزش و مهارت آموزی برای افرادی که متعاقبا به تیمهای ارائه خدمات میپیوندند.
<![if !supportLists]>· <![endif]>ثبت دادهها و ارسال نتایج عملکرد آموزش به سطوح بالاتر