هر ساله روز جهانی بهداشت ۷ آوریل مصادف با ۱۸ فروردین میباشد که توسط سازمان جهانی بهداشت WHO هر سال نامگذاری مخصوص میشود، روز جهانی بهداشت ۱۴۰۱ نیز با عنوان “ سیاره ما، سلامت ما” نامگزاری گردیده است.
- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در تحقق عدالت و تعالی نظام سلامت
- از سیاره خود و سلامت خود محافظت کنیم چون سیاره دیگری برای ما وجود ندارد.
- از هر ده نفر، نه نفر هوای آلوده تنفس می کنند که سالانه ۷ میلیون نفر را می کشد.
- از هر سه نفر یک نفر فاقد مواد بهداشتی برای شست و شو و تمیزکردن دست ها است و از هر ۳ یک نفر سیستم دفع بهداشتی زباله ندارد.
- تغییرات اقلیمی تهدیدی برای سلامت انسان و زمینه ساز بیماری هایی ازقبیل سرطان، آسم، بیماری های قلبی و بیماری های انتقال یافته ازطریق پشه ها مثل تب دنگی است.
- آنتی بیوتیک ها و سایر داروهای ضد میکروبی که به انسان، حیوانات و گیاهان داده می شود، به عنوان زباله و فاضلاب وارد محیط زیست و آب آشامیدنی ما می شوند و گسترش ارگانیسم های مقاوم به دارو و مقاومت آنتی بیوتیکی را به دنبال دارد. با توقف مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک از آلودگی محیط زیست جلوگیری کنیم.
2- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در دستیابی به انرژی پاک
- آلودگی دی اکسید نیتروژن می تواند بیماری های تنفسی به ویژه آسم را تشدید کند. بهبود سیستم های حمل و نقل، پیاده روی و دوچرخه سورای باعث ارتقای کیفیت هوا می شود.
- آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن مانند سرطان ریه و بیماری های قلبی، در هر دقیقه 13 نفر را می کشد. سوزاندن سوخت های فسیلی از قبیل نفت، گاز و ذغال سنگ را متوقف کنیم.
- افزایش دما به دلیل تغییرات آب و هوایی باعث سردرد، سرگیجه، خستگی، تهوع و استفراغ می شود. گرمای شدید می تواند باعث آسیب به اندام ها و حتی مرگ شود
- بحران آب و هوا یک بحران بهداشتی است. آلودگی هوا بر سلامت ما و کره زمین تأثیر می گذارد. بیش از ۹۰ درصد مردم هوای ناسالم ناشی از سوزاندن سوخت های فسیلی را تنفس می کنند.
3- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در مدیریت حوادث و بلایا
- سیل های مکرر و بارندگی های شدید ناشی از تغییرات آب و هوایی باعث غرق شدن، جراحت، حملات قلبی و بیماری های عفونی می شود.
- خشکسالی ها و آتش سوزی های مکرر ناشی از تغییرات آب و هوایی منجر به خفگی، سوختگی، بیماری های تنفسی و قلبی عروقی، جراحت و مشکلات سلامت روان می شود.
- تغییرات اقلیمی تأثیرات قویتر و طولانیتری بر سلامت روانی، رفاهی و اجتماعی افراد میگذارد. بحران آب و هوا باعث موج های مرگبار گرما، سیل، سوء تغذیه و بیماری های عفونی شده است.
- گزارش موارد بیماری تب دنگی به سازمان بهداشت جهانی در ۲۰ سال گذشته ۸ برابر افزایش داشته و به بیش از ۵ میلیون مورد در سال رسیده است. تغییرات آب و هوایی ممکن است بیش از ۲ میلیارد نفر دیگر را در معرض خطر ابتلا به بیماری تب دنگی قرار دهد.
- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در ارتقای سلامت خانواده و جوانی جمعیت
- به شریک زندگیتان نشان دهید با تمام وجود به او متعهد هستید. از راههای نشان دادن تعهد، پذیرش و تایید همسر است.
- مشاوره پیش از ازدواج در مراکز معتبر، به پایداری ازدواج کمک می کند.
- از ویژگیهای ازدواج، توانایی از میان بردن تفاوتها نیست، بلکه توانایی پذیرفتن تفاوتها و ساختن زندگی آرام و شاد است.
- قدردانی زوجین از یکدیگر، محبت، هدیه دادن و کمک کردن به همسر باعث بهبود رابطه بین زوجین می شود.
- در زندگی زناشویی شما و همسرتان، هردو باید به حقوق یکدیگر احترام بگذارید.
- مهارت های ارتباطی نقش مهمی در پایداری ازدواج دارند.
- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در تولید پاک و مدیریت پسماندها
- در سراسر جهان، ۳.۶ میلیارد نفر فاقد سرویس بهداشتی مناسب هستند که باعث می شود فضولات انسانی بدون بازیافت به محیط زیست بازگردند و مردم را بیمار و اکوسیستم ها را تخریب کنند.
- ته سیگار فراوانترین نوع زبالههای پلاستیکی در جهان است که سالانه ۷۶۷۰۰۰ کیلوگرم زباله سمی تولید میکند که از نظر وزنی معادل ۲۷۸۷۵ نهنگ گوژپشت است.
- چهار و نیم تریلیون نخ سیگار سطح شهرها، پارک ها، سواحل و رودخانه های ما را پر می کند و باعث آلودگی آب و خاک می شود.
- مدیریت ناایمن زباله های بیمارستانی و عفونی، خطرات بسیاری را برای کارکنان بهداشت و درمان و مردم اطراف به همراه دارد، از جمله صدمات ناشی از جراحت با سوزن، انتقال بیماریهای عفونی (مانند هپاتیت B و C) و استنشاق دیوکسینها و گازهای سرطانزای ناشی از سوزاندن زبالههای بیمارستانی پلاستیکی.
- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در تغذیه سالم از مزرعه تا سفره
- سلامت ما، سلامت سیاره ما! هوا، آب و غذایمان را پاکیزه نگه داریم.
- سه میلیارد نفر در دنیا توانایی مالی تامین غذای سالم را ندارند، سیستم کشاورزی ۳۰ درصد از انتشار گازهای گلخانه ای جهان و ۸۰ درصد از مصرف آب شیرین را شامل می شود.
- در سراسر جهان ،2 میلیارد نفر فاقد آب آشامیدنی سالم هستند. با جلوگیری از ورود فاضلاب، پسماند و مواد شیمیایی به دریاچه ها، رودخانه ها و آب های زیرزمینی از منابع آبی محافظت کنیم.
- آب آلوده و بهداشت ضعیف هرساله موجب مرگ 829 هزار ناشی از بیماری های روده ای و اسهال می باشد.
- نقش مردم، مسئولین، سمن ها در کاهش/کنترل مصرف دخانیات
- استعمال دخانیات(تنباکو) سالانه سبب مرگ بیش از 8 میلیون نفر می شود. این مواد، به شدت اعتیادآور هستند و خطر جدی برای ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی و ریوی می باشند.
- کشت دخانیات (تنباکو) به کره زمین آسیب می رساند. هرسال 600 میلیون درخت قطع می شود تا 6000 میلیارد سیگار تولید شود و همین کار سبب کاهش هوای سالم می شود که ما تنفس می کنیم
- ته سیگار فراوانترین نوع زبالههای پلاستیکی در جهان است که سالانه ۷۶۷۰۰۰ کیلوگرم زباله سمی تولید میکند که از نظر وزنی معادل ۲۷۸۷۵ نهنگ گوژپشت است.
- چهار و نیم تریلیون نخ سیگار سطح شهرها، پارک ها، سواحل و رودخانه های ما را پر می کند و باعث آلودگی آب و خاک می شود.
آیا میتوانیم دنیایی را دوباره تصور کنیم که در آن هوای پاک، آب و غذا در دسترس همه باشد؟
کجا اقتصادها بر سلامت و رفاه متمرکز هستند؟
کجا شهرها قابل زندگی هستند و مردم بر سلامت خود و کره زمین کنترل دارند؟
آیا روزی می رسد که در آن روز، هوای پاک، آب و غذای سالم در دسترس همه باشد؟
آیا اقتصادی جهانی را خواهیم دید که بر سلامت و رفاه مردم متمرکز باشد؟
آیا جهانی را خواهیم داشت که مردم بر سلامت خود و سلامت کره زمین کنترل داشته باشند؟
این پرسش ها و بسیاری سوالات دیگر باعث شده است سازمان جهانی بهداشت در بحبوحه بیماری همه گیر کووید ۱۹، شعار «سلامت ما، سلامت سیاره ما» را برای روز جهانی بهداشت سال ۲۰۲۲ (۷ آوریل ۲۰۲۲ مصادف با ۱۸ فروردین ۱۴۰۱) انتخاب نماید.
وجود یک سیاره آلوده و بیماری های رو به افزایش مرتبط مانند سرطان، آسم و بیماری های قلبی، دلیل اصلی این انتخاب در سازمان جهانی بهداشت بوده است تا همگان بر اقدامات فوری موردنیاز برای حفظ سلامت انسان ها و کره زمین متمرکز شویم.
سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که سالانه بیش از ۱۳ میلیون مرگ در سراسر جهان به دلیل عوامل محیطی قابل اجتناب رخ می دهد.
بیش از ۹۰ درصد مردم هوای ناسالم ناشی از سوزاندن سوخت های فسیلی را تنفس می کنند. در دنیایی که در حال گرم شدن است، بیشتر از همیشه شاهد گسترش بیماریها منتقله از پشهها هستیم.
بحران های آب و هوایی شدید، تخریب زمین و کمبود آب باعث جابجایی مردم شده و بر سلامت آنها تأثیر می گذارد.
آلودگی به اشکال مختلف و پلاستیک از عمیق ترین نقاط اقیانوسها تا بلندترین قله کوهها یافت میشود و به زنجیره غذایی ما راه پیدا کرده است.
در کنار این، سیستم هایی که غذاها و نوشیدنی های فرآوری شده و ناسالم را تولید می کنند، موجی از چاقی را ایجاد کرده که نتیجه آن، سرطان، بیماری های قلبی، دیابت و بسیاری از بیماری های مزمن دیگر است.
همه گیری کووید ۱۹ در کنار نشان دادن قدرت علم به ما، نابرابری ها را در جهان برجسته تر کرد.
این بیماری همه گیر ضعف هایی را در همه زمینه های جامعه بشری آشکار کرده و ضرورت ایجاد جوامع متعهد دستیابی به سلامت عادلانه برای همگان را بیش از پیش نمایان ساخته است.
این اهداف به سرمایه گذاری های بلندمدت، بودجه های رفاهی، حمایت اجتماعی و استراتژی های قانونی و مالی نیاز دارد تا باعث شکستن این چرخه تخریب کره زمین و سلامت انسان شود.
در بحبوحه یک بیماری همه گیر، یک سیاره آلوده، بیماریهای فزاینده مانند سرطان، آسم، بیماریهای قلبی، در روز جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۲، WHO توجه جهانی را بر اقدامات فوری مورد نیاز برای حفظ سلامت انسانها و کره زمین و ترویج جنبشی برای ایجاد جوامع متمرکز خواهد کرد.
سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که سالانه بیش از ۱۳ میلیون مرگ در سراسر جهان به دلیل عوامل محیطی قابل اجتناب است. این شامل بحران آب و هوایی است که بزرگترین تهدید سلامتی است که بشریت با آن مواجه است. بحران آب و هوا نیز یک بحران بهداشتی است.