.frmtxt { color: #001fff; background-color: #c0ecff; width: 100%; height: 40px; /* align-items: center; */ text-align: center; /* vertical-align: middle; */ padding: 8px; border: 3px solid #2e008b; border-radius: 5px; border-radius: 5; }
توصیه های بهداشتی ویژه گروه های مختلف
توصیه های ویژه موکب داران و مدیران کاروان های زیارتی
توصیه های ویژه جوانی جمعیت و سلامت خانواده
توصیه هایی برای والدین نوزادان
توصیه های ویژه بیماری های واگیر
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
جمعیت جوان به عنوان یکی از عوامل مهم اقتدار کشورها به شمار می رود و سرمایه انسانی از مولفه های اساسی توسعه یافتگی و پویایی اقتصاد همه کشورها محسوب می شود. کشور ما سال ها از جمعیت جوان برخوردار بوده و همچنان لازم است این ثروت حیاتی حفظ و تقویت شود .بر این اساس در سال 1393 سیاست های کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ گردید و در سال 1400 (24/8/1400) با ابلاغ قانون "حمایت از خانواده و جوانی جمعیت" بر این مهم تاکید شده است. قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای تحکیم بنیان خانواده و افزایش رشد جمعیت با ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره از مهمترین قوانین کشور در مورد تسهیل در ازدواج و فرزندآوری است. این قانون با مشوق های متعددی همراه است که اعطاء وامها و تسهیلات بانکی ، اعطای خودرو بدون نوبت، تامین مسکن و زمین برای خانواده های دارای سه فرزند و بیشتر، اعطای وام ودیعه مسکن به دانشجویان متاهل، مرخصی ۹ ماهه زایمان همراه با حقوق و مزایا ،رایگان نمودن زایمان طبیعی، پوشش بیمه ای درمان ناباروری و پوشش رایگان بیمه مادر باردار و شیرده و رایگان شدن درمان (خدمات بستری و سرپایی) کودکان تا پایان 7 سالگی جهت حفظ سلامت مادر و کودک و نیز تسهیلات ویژه مادران شاغل و دانشجو از جمله این مشوق هاست.
فرهنگ سازی ازدواج آسان و بهنگام و پایدار
انسان در تحولات رشدی خویش، با آغاز دوره جوانی هماهنگ با نظام زوجیت در جهان هستی خود را نیازمند نیمه مکمل خود مییابد و از این رو به ازدواج رو میآورد. ازدواج برای همسران کارکردهای ارزشمندی همچون تکامل شخصیت، ایجاد آرامش روانی، پاسخ صحیح به نیازهای جنسی و در نتیجه بهرهمندی از نشاط، کامل شدن ایمان و کسب اعتبار اجتماعی دارد. آنچه به تکامل زن و مرد در نظام خانواده سرعت می بخشد موّدت و محبت بین زوجین است که پایه و اساس اصلی تشکیل خانواده است. کارکرد اجتماعی ازدواج نیز فراوان است از جمله: توسعه امنیت اجتماعی در راستای تنظیم رفتارهای جنسی، پیشرفت اقتصادی به دلیل تقویت انگیزه متأهلان برای اشتغال، بهبود روابط اجتماعی به جهت گسترش جامعهپذیری افراد در کانون خانواده و مهمتر از همه آنکه خانواده کانونی است که در آن ارزشهای اخلاقی و فرهنگی جامعه از نسلی به نسل دیگر انتقال مییابد و تمدن آن جامعه رشد و تکامل پیدا می کند.
الف) بخشی از علتهای تجرد به عدم امکان ازدواج و سختی ازدواج مربوط است؛ یعنی برخی جوانان میخواهند ازدواج کنند ولی فکر می کنند، نمیتوانند هزینههای آن را متقبل شوند. این مسئولیت جامعه اسلامی است که باید از آنها حمایت کند. در قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت بیش از سابق حمایتهای مالی از ازدواج را مورد توجه قرار داده است: افزایش وام قرض الحسنه ازدواج که در صورت جوانتر بودن زوجین مبلغ آن افزایش مییابد، پرداخت وام ودیعه مسکن برای دانشجویان و طلاب متاهل ، اولویت در برخورداری منازل سازمانی یا خوابگاههای متاهلین ، اعطای جایزه ملی جمعیت ،پیش بینی وام قرض الحسنه تولد فرزند که به تناسب تعداد اولاد افزایش مییابد. سپرده گذاری به نام هر فرزند در بدو تولد ، اعطای پاداش ازدواج یا تولد فرزند به کارکنان دولت پرداخت حق عائله مندی و حق اولاد از جمله تسهیلاتی است که در این قانون مورد حکم قرار گرفته و ارقام آن نیز در قوانین بودجه هر سال افزایش مییابد.
ب) واقعیت این است که علت عدم علاقه به تشکیل خانواده فقط دلایل اقتصادی نیست و دلایل فرهنگی و اجتماعی و اخلاقی زیادی دارد. علل گرایش به تجرد، به طور خلاصه گاه به فرار از مسئولیت پذیری و عدم پایبندی به وظایف خانوادگی و گاه ارضای غریزه جنسی به طور موقت و بدون تشکیل خانواده و بعضا ًبه بیکاری و نا امیدی نسبت به آینده، نگرانی از طلاق و عدم شناخت همسر مناسب مربوط میشود.
جوانان باید بدانند هرچند ازدواج تعهد آور است اما حقوق دایمی را به دنبال دارد که موجب رسیدن به آرامش و شادی در محیط خانواده میشود و نگرانی از ابتلای به امراض جنسی را برطرف میکند و هر چه در سنین پایین تر واقع شود سریعتر به انس و الفت مبدل میشود و اگر رفتار زوجین از حوصله و پختگی و مطالعه بیشتر برخوردار باشد، خطر طلاق و جدایی کمتر میشود. همه چیز در موفقیت ازدواج به رفتار طرفین بستگی دارد. خوشبختی با نهایت تلاش و گذشت و مدارا به دست میآید و امری اتفاقی نیست .
هدف از ازدواج ، تشکیل خانواده است و روابط زوجیت مبتنی بر مودت و رحمت میباشد. چنانچه خداوند در آیه شریفه اشاره میفرماید: «و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة و رحمه» «و از آیات خداوند این است که برای شما از جنس خودتان همسرانی آفرید تا به آن سکینه و آرامش بیابید و بین شما مودت و رحمت قرارداد.»
ازدواج تامین کننده نیاز انسان به عشق ورزیدن و مهربانی است. ازدواج تمرین از خود گذشتن است. هر چند که حقوق خانواده مبتنیبرعدالت و نفی ستم از زن و شوهر و فرزندان میباشد. زندگی مشترک، دریایی بیکران و عمیق از دوستی همراه با سختی و آسانی است که زن و شوهر با آن مواجه میشوند.
این زندگی باید موجب امیدواری و رشد هر دو و مانع یاس، ناتوانی و ظلم و ستم باشد. چنانچه در روایت از پیامبر اکرم (ص) آمده که فرمود: «زن یا شوهری که به همسر خود آزار برساند خداوند نماز و اعمال نیک او را قبول نمیکند و او اولین فردی است که وارد جهنم میشود.» و نیز امام صادق (ع) فرمودهاند: «انسان در خلال برآوردن نیازهای منزل و خانوادهاش به سه چیز نیازمند است حتی اگر آن چیزها با طبع او سازگار نباشد که یکی از آنها معاشرت نیکو میباشد»
سفارش به رعایت حقوق زن در خانواده، منطقی است برگرفته از آیات و روایات متعدد مانند تاکید قرآن بر: معاشرت نیکو با زنان «عاشروهن بالمعروف» ، یا نگهداری زنان به نیکی یا طلاق دادن به نیکویی «فامسکوهن بمعروف او فارقوهن بمعروف»، یا «فامساک بمعروف او تسریح باحسان.»
در عین حال سفارش به همراهی زن با شوهر و عشق ورزیدن زن به همسر خود و توصیه به رعایت حقوق مادی و معنوی مردان به زنان در اسلام بسیار وجود دارد. پیامبر اکرم(ص) جهاد زن را خوب شوهرداری کردن او ذکر کردهاند که بدین وسیله زن اجر و ثواب مجاهدین در راه خدا را خواهد داشت.
فرزندآوری و فواید آن:
داشتن فرزند و واجد نقش پدر و مادر شدن، یک ضرورت و بخشی از مراحل تکامل جسمی و روانی انسان به شمار می رود. این مرحله نیز مانند سایر مراحل، در صورتی که به درستی طی نشود آسیب هایی را به دنبال خواهد داشت.
مزایای فرزندآوری:
1-هماهنگی با فطرت و نظام خلقت: فرزندآوری یا به عبارتی واجد نقش والد شدن نیز جزئی از مسیر خلقت بوده و هماهنگی کامل با فطرت انسان دارد و هیچ انسانی نیست که ذاتاً تمایل به پدر یا مادر شدن نداشته باشد و چنانچه فردی تمایل به داشتن فرزند نداشته باشد حتماً دلایلی خواهد داشت که بررسی این دلایل و رفع آسیبهای مرتبط با آن، منجر به بازگشت فرد به شرایط فطری خود و تمایل به داشتن فرزند خواهد شد.
2-بقا و احیای حالت کودکی: زوجهایی که به هر دلیل از داشتن فرزند محروم میباشند، برای بقا و تقویت حالت کودک، مسیر دشواری را پیش روی خود تجربه خواهند کرد و در مقابل، در صورت داشتن فرزند، حالت کودک در پدر و مادر، همواره زنده، سالم و با نشاط خواهد ماند.
3-افزایش اعتماد به نفس: تحقیقات جدید نشان میدهد که بچه دار شدن میتواند اعتماد به نفس زنان را افزایش دهد. پژوهشگران معتقدند نیاز بچههای کوچک به مادرشان میتواند حس اعتماد به نفس زنان را افزایش دهد.
4-ارتقای سلامت روان: پژوهش ها نشان داده است زوجین نابارور فاقد فرزند، در مقایسه با دیگر گروه ها, سلامت روان پایین تری داشته و از نظر روانی آسیب پذیری بیشتری داشتند. در نتیجه فقدان فرزند از جمله عوامل تاثیرگذار در آسیب پذیری روانی زوجین می باشد.
5-نشاط و شادکامی پایدار: مواردی مانند احساس خوشحالی، امید و خوشبینی، انگیزه مند شدن نسبت به اهداف، احساس مفید بودن، رشد شخصی و باور نسبت به توانمندی های فردی، از جمله پرتکرار ترین مواردی است که زوج ها با صاحب فرزند شدن آن را تجربه می کنند.
6-افزایش طول عمر :نتایج به دست آمده نشان می دهد که افراد دارای فرزند عموماً طولانی تر از آنهایی که بدون فرزند هستند عمر می کنند. حتی والدینی که دو فرزند و یا بیشتر دارند طول عمر بیشتری را تجربه کرده اند. افزایش طول عمر به واسطه داشتن فرزند را می توان حاصل اثربخشی متقابل سلامت جسم و سلامت روان دانست. سلامت جسم منجر به ارتقای سلامت روان می انجامد و سلامت روان به بهبود سلامت جسمی خواهد انجامید و در نهایت ارتقای این دو مؤلفه، نقش مهمی در افزایش طول عمر خواهند داشت.
7-رشد، تکامل و افزایش قدرت مغز: مطالعات جدید نشان میدهد که بارداری باعث تغییرات طولانیمدت در ساختار مغز میشود. احتمالاً این تغییرات به بهبود توانایی مادر برای محافظت و تعامل با کودک مرتبط است.
8-افزایش پذیرش خود: پذیرش واقعی خود یعنی پذیرفتن آنچه فرد هست، بدون هیچ قید و شرطی. بدیهی است که پذیرش خود، مانعی برای رفع نواقص و رشد فردی نبوده بلکه نقطه شروع تغییر، پذیرش خود واقعی در مقابل فرار از آن می باشد. تمام این موارد در مورد زنان بارور بالاتر می باشد.
9-کیفیت روانی و رفاهی زندگی در دوره سالمندی: خانواده به عنوان یک منبع حمایتی حیاتی به افراد سالمند کمک میکند تا تعاملات اجتماعی خود را حفظ و تداوم بخشند و آنها را در مقابل مسائلی مانند احساس تنهایی، انزوای اجتماعی و افسردگی محافظت کند. . علاوه بر این، زندگی در کنار اعضای خانواده در تقویت احساس و نگرش مثبت سالمندان نسبت به زندگی نیز نقش مهمی ایفا میکند.
معایب تک فرزندی:
لحظهای ازدواج یک دختر و پسر تکفرزند را مجسم کنید. کودک آنها نه خاله خواهد داشت و نه عمه، نه عمو و نه دایی! چنین زوجی نه تنها خودشان از نعمت داشتن خواهر و برادر محروم بودهاند، بلکه فرزندشان در خلاء ناخواستۀ محروم بودن از بستگان درجه یک، زندگی خواهد نمود. پدر و مادر این زوج نیز باید بدانند که در این دنیای ماشینی نمیتوان از تک فرزند انتظار داشت که مرهمی برای تنهایی زودهنگام والدین خود باشد، به عبارتی تنهایی در تنهایی!
آیا پدر و مادری که یک فرزند دارند، میتوانند هیچ روزی را بدون دلواپسی بیش از حد نسبت به مخاطرات متفاوتی که تکفرزند آنان را تهدید میکند، سپری کنند؟ آیا کودکان تکفرزند با احتمال بیشتری از سوی پدر و مادر خود حفاظت نمیشوند؟ آیا به دلیل نداشتن خواهر و برادر هم سن و سال، آنها را از بچگی کردن محروم نکردهایم؟ آیا هنگامی که تکفرزندمان درخواست خواهر و برادر از ما میکند، احساس گناه نمیکنیم؟
تکفرزندی پدیدهای است که به دنبال صنعتی شدن جوامع امکان رخداد آن افزایش مییابد. و از آنجاییکه کودک تک، خواه ناخواه شرایط طبیعی را تجربه نمیکند، بیماری های جسمی و روانی متعددی در کمین او در دوران زندگی خواهند بود.
چرا معمولاً افراد تکفرزند روحیاتی متفاوت از دیگران دارند؟
به دو دلیل؛ اول اینکه پدر و مادرشان با آنها به شیوه متفاوتی، در مقایسه با شرایطی که چند فرزند داشتند، رفتار میکنند. دوم آنکه از تجربه عملی داشتن خواهر و برادر محروم بودهاند. بچههای اقوام و مهدکودک هیچگاه جای خواهر و برادر را نمیگیرند.
9 خطای رایج که معمولاً مادر و پدر تکفرزندها در حق آنان مرتکب میشوند، کدامند؟
1-توجه افراطی و لوسکردن:اغلب والدینی که پول زیادی صرف خرید اسباببازی میکنند، در اصل سعی دارند در وهلة اول به خودشان و بعد تنها فرزندشان به خاطر نداشتن برادر یا خواهر احساس خوبی بدهند. اگر تصمیم به داشتن یک بچة دیگر میگرفتند، اینقدر احساس عذاب وجدان نمیکردند، اما حالا که استطاعت خرید اسباببازی گرانقیمت را دارند، «فکر میکنند چرا نخرند؟ ما که فقط یک بچه داریم»! این شعاری است که میتواند برای مغز والدین سم باشد. آمارها نشان داده است که والدین تکفرزند از والدین دارای دو یا سه فرزند، بیشتر برای بچة خود خرج میکنند!
2-محافظت بیشازحد: طبیعی است که تمامی والدین مسئولیتپذیر، از فرزندان خود مراقبت کنند، اما والدین تکفرزند با تلاش و جانفشانی بیشتری از تنها فرزند خود محافظت میکنند، زیرا فقط یک بچهدارند، تکفرزندی که تمام آرزوهای والدین در او خلاصه میشود. والدین تکفرزند فقط یک بچهدارند که به آن فکر کنند، بچهای که همهچیز آنها است، اما والدین سه فرزند ممکن است چیزهای زیادی برای فکر کردن داشته باشند. والدین بهجای اینکه به کودک این فرصت را بدهند که خودش مشکلاتش را حل کند، سریعاً مسیر را بازنموده و اجازه نمیدهند که فرزندشان شکست و عدم موفقیت را تجربه نماید.
3-کوتاهی در تربیت و انضباط: چند بار از تکفرزند خود خواستهاید که میز یا سفره غذا را جمع کند، درحالیکه روی مبل لمداده یا روی زمین دراز کشیده و کارتون تماشا میکند؟ ممکن است به این نتیجه برسید که بهجای اینهمه دعوا و خواهش کردن، اگر خودتان سفره را جمع کنید دردسرش کمتر خواهد بود! ادب کردن یا ایجاد محدودیت برای تکفرزند ممکن است بهمنزله تنبیه کردن خودمان باشد، یعنی خودمان بیشتر ناراحت شویم! اگر چند بچه داشته باشید و بساط شام شلوغ و بههمریخته باشد، احتمالاً از این مسئله بهراحتی نمیگذرید.
4-جبران افراطی ناشی از احساس گناه:والدین تکفرزند در بسیاری مواقع هنگامیکه به تکفرزند خود نگاه میکنند، در خود احساس گناه میکنند و برای فرار از این احساس گناه ممکن است دست به بیش جبرانی زنند، و برای او انواع وسایل بازی و زندگی را تهیه کنند، چرا که نه گفتن به تکفرزند بسیار دشوار است.
5-بیش ثبتنامی و زمانبندی افراطی: جبران افراطی میتواند خود را به شکل زمانبندی افراطی و ثبتنام کردن فرزند در کلاسهای متعدد (بیش ثبتنامی) بروز دهد. والدین میخواهند به منتقدان خود نشان دهند فرزندشان به خاطر تکفرزند بودن مشکلی ندارد، بلکه برعکس بسیار توانمند و بااستعداد است. برای همین او را در کلاسهای مختلف از جمله موسیقی، ورزش، زبان انگلیسی، المپیاد، نقاشی و ... ثبتنام میکنند.
6-کمالگرایی و توقعات غیرمنطقی :بسیاری از اوقات والدین تکفرزند از فرزند خود توقع «بدون نقص بودن» دارند. داشتن تکفرزند گاهی منجر به توقعات غیرمنطقی و غیرواقعبینانهای میشود که در والدین چند فرزندی دیده نمیشود، و این به این خاطر است که کل عشق و آرزو و امید آنها در وجود یک فرزند خلاصه میشود.آنها فقط یک بچه دارند و اگر بچه خوب از آب درنیاید، شانس دیگری وجود ندارد. موفقیت یا شکست آنها در نقش یک پدر یا مادر، بهطور نزدیکی به موفقیت یا شکست بچه گرهخورده است.
7-محروم کردن او از کودکی کردن:دوران بچگی فرآیندی است که باید چشیده شود، مسابقهای نیست که هرچه سریعتر به پایان برسد و لذا باید حق گذر از این سفر برای هر فرزندی تضمین شود، تا سفر زندگی را با روال طبیعی و به شیوة خودش طی کند. تکفرزندی بهخودیخود فرصت تجربه نمودن تمامعیار دوران کودکی را از فرزندمان میگیرد. خلق خانــهای کودکانـه درجایی که فقط یک بچه وجود دارد، تقریباً غیرممکن است،درحالیکه در خانههای دارای دو یا سه بچه، هرگز تعداد بالغین از بچهها بیشتر نمیشود.
8-تحسین افراطی و بیشازحد:بسیاری از والدین تکفرزند بهسادگی از تحسین و تمجید کودک خود سیر نمیشوند، زیرا این تکفرزند جالبترین، بهترین و شگفتانگیزترین مخلوق جهان است، حتی اگر کودکشان عملکرد متوسطی داشته باشد. بهخصوص اگر خاله مهدکودک یا معلم مدرسه به آنها بگوید که بچه شما نابغه است!.اینها کودکانی هستند که بهاحتمالزیاد در بزرگسالی افرادی خودشیفته میشوند و به عواطف و احساسات دیگران توجه کمتری نشان میدهند.
9-محروم کردن کودک از تجربه داشتن خواهر و برادر:در کتاب «تکامل اجتماعی دوران کودکی» وجود خواهر و برادر در خانواده به یک آزمایشگاه طبیعی و عملی تشبیه شده است. در این آزمایشگاه، کودکان یاد میگیرند چگونه با همسنوسالهای خود ارتباط برقرار کنند، چگونه از پس اختلافات برآیند و چگونه احساسات و افکار دیگران را بفهمند و درک کنند. ورود به مرحله بزرگسالی بدونگذر از این آزمایشگاه طبیعی، فرصتهای مهمی را از انسان میگیرد.
توصیه ها جهت فرزند آوری سالم و پیشگیری از ناباروری:
باروری یا توانایی داشتن فرزند و موفقیت در فرزند آوری، یکی از مهمترین اتفاقات زندگی مشترک برای همه زوجین است و نقطه مقابل ان یعنی ناباروری با ایجاد اختلال در تولید مثل ، همواره پیامدهای متعدد و اغلب نا خوشایندی را برای زوجین ایجاد میکند. ناباروری مشکل زن و شوهر می باشد و نمی توان ناباروری را فقط ناشی از علل زنانه دانست. در واقع وقتی که زوجین با مشکل ناباروری مواجه می شوند هر دو باید مورد بررسی و معاینه و آزمایش لازم قرار گیرند. عوامل مربوط به هر یک از زوجین ،یا هر دو ممکن است بر اشکال در باردار شدن تاثیر بگذارند. خوشبختانه با پیشرفت های علمی، اغلب موارد ناباروری، قابل درمان می باشند و زوجین نابارور نباید دچار ترس و دلهره گردند .خوشبختانه در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پوشش 90 درصدی بیمه ناباروری لحاظ شده است.
به طور کلی ناباروری برای یک زن زیر 35 سال به معنای باردار نشدن پس از یک سال تلاش برای بارداری است که برای زنان در سنین 35 سال و بالاتر این مدت به 6 ماه کاهش پیدا میکند. همانطور که گفته شد علل ناباروری می تواند مربوط به زن، مرد یا هر دو باشد و معمولا در 10-15 درصد زوجین مشاهده می شود.
توصیه های کلی برای کاهش احتمال ناباروری به شرح زیر است:
خانمهای باردار برای اینکه بتوانند به سفر پیادهروی اربعین بروند بهتر است شرایط خود را با پزشک، ماما مطرح کنند. بعضی بارداری های نیازمند مراقبت ویژه، اجازه پیادهروی طولانی و یا حتی سفر ندارند. ولی در صورتی که سیر بارداری طبیعی باشد از نظر پزشکی منعی برای رفتن به پیادهروی اربعین وجود ندارد. توصیههای عمومی:
- خونریزی یا لکه بینی
- تنگی نفس و تپش قلب
- سردرد، تاری دید
- کاهش یا نداشتن حرکت جنین
- آبریزش یا خیس شدن ناگهانی
- درد و ورم یک طرفه ساق و ران
- درد شکم و پهلوها و یا درد سر دل
- سوزش یا درد هنگام ادرار کردن
- استفراغ شدید و مداوم یا خونی
- تب و لرز
- ورم دستها و صورت، افزایش وزن ناگهانی (یک کیلوگرم یا بیشتر در هفته)
- عفونت، آبسه و درد شدید دندان
*علایم زیر جزو شکایات شایع بارداری است و با توصیه های زیر برطرف می گردد:
تهوع و استفراغ صبحگاهی: مصرف یک وعده کوچک غذا مانند پنیر و بیسکویت ترد بلافاصله پس از بیدار شدن یا در طول شب، آرام خوردن غذا و در وعده های کم، کاهش مصرف غذاهای بودار، تند و ادویه دار، داغ و چرب، اجتناب از خالی نگه داشتن معده، دمای ملایم و سرد غذا، استفاده از دم کرده زنجبیل و بابونه و یا بوییدن آن، پرهیز از تغییر وضعیت ناگهانی مانند سریع برخاستن از رختخواب.
سوزش سر دل: مشابه توصیه های تهوع و استفراغ و انجام تمرین ها ورزشی مخصوص
یبوست: افزایش فعالیت بدنی، رژیم غذایی سبوس دار و فیبر دار، نوشیدن مایعات
گرفتگی پا: استفاده از کیسه آب گرم، ماساژ یخ، انجام حرکت کشش کف پا به سمت داخل (بدن)، مصرف بیشتر مایعات
درد پشت و درد های لگنی: پوشیدن کفش مناسب پیاده روی، نشستن بر روی صندلی هایی که پشتی محکم و مناسب دارد، خوابیدن به پهلو با کمک گرفتن از بالش بین زانو ها، استفاده از ماساژ یا کیسه آب گرم یا سرد برای ناحیه دردناک، انجام تمرین های ورزشی تقویت عضلات کمر
ورم: اگر ورم در اندام های تحتانی است و علتی جز بارداری ندارد، خودداری از آویزان نگه داشتن پاها به مدت طولانی، بالاتر نگه داشتن پاها از سطح زمین در هنگام استراحت.
ترشحات واژینال بدون بو و علایم خارش و سوزش: تعویض روزانه لباس زیر، شستن پرینه با آب معمولی و خشک نگه داشتن ناحیه تناسلی.
لیست علایمی که می توانند بیانگر یک بیماری مهم باشند:
١. سندرم فلج شل حاد:
تعریف: فلج شل ناگهانی یعنی عدم حرکت پا و یا دست بدون سابقه ترومای (ضربه) واضح جسمانی
٢. سندرم تب و خونریزی( بدون تروما):
تعریف: تب بیش از ٣٨ درجه دهانی به همراه خونریزی از یک یا چند نقطه بدن
3. سندرم تب و راش (بثورات)حاد :
تعریف : تب و راش حاد با یا بدون حال عمومی بد
٤. سندرم شبه آنفلوانزا:
تعریف: تب به همراه سرفه ای که در طی یک هفته اخیر رخ داده باشد.
٥. سندرم عفونت شدید حاد تنفسی:
تعریف: بروز تب و سرفه در طول یک هفته اخیر که حال عمومی بد باشد و نیازمند بستری باشد
٦. سندرم سرفه مزمن:
تعریف: سرفه پایدار و مداوم به مدت دو هفته یا بیشتر که معمولا همراه باخلط می باشد
٧. سندرم مسمومیت غذایی:
تعریف: بروز علایم زیر در ٢ نفر یا بیشتر که از یک منبع غذایی یا آشامیدنی مشترک استفاده کرده اند و علایم بالینی مشابه دارند شامل:
١. تهوع و استفراغ بعد از مصرف مواد غذایی یا آشامیدنی یا
٢. شکم درد (دل پیچه) بعد از مصرف مواد غذایی یا آشامیدنی
٨. سندرم اسهال حاد غیر خونی:
تعریف: اسهال حاد (غیر خونی) یعنی دفع حداقل ٣ بار مدفوع شل در ٢٤ ساعت بعلاوه : ١. تهوع و استفراغ یا ٢. شکم درد (دل پیچه)
9. سندرم اسهال خونی:
تعریف: اسهال خونی( وجود خون روشن در مدفوع اسهالی) با یا بدون : ١. تهوع و استفراغ یا ٢. شکم درد (دل پیچه)
١٠. سندرم زردی حاد:
تعریف:١” .زردیدرسفیدیچشم”یا ٢. زردی زیر زبان یا ٣. زردی خط وسط شکم
١١. سندرم تب و علایم نورولوژیک (عصبی):
تعریف: بروز تب ناگهانی بالای ٣٨ درجه دهانی به همراه حداقل یکی از علایم زیر: ١. سفتی گردن (سختی حرکات گردن) ٢. تشنج ٣. کاهش هوشیاری 4.تحریک پذیری ٥. سردرد شدید ٦. استفراغ
١٢. سندرم شوک عفونی:
تعریف: بیمار بدحال با شواهد یک عفونت موضعی یا سیستمیک
١٣. سندرم مرگ ناگهانی غیر منتظره ( مرگ مشکوک):
تعریف: مرگی که بعلت بیماریهای داخلی، تروما، قتل و موارد مشابه نباشد و علایم پوستی از قبیل پتشی، پورپورا، اکیموز، خونریزی در فرد مشاهده می شود
١٤. سندرم تب طول کشیده:
تعریف: داشتن تب بیش از ٣ روز به همراه یکی از علایم زیر شامل سردرد خفیف، درد عضلات، کوفتگی بدن، حال عمومی بد.
١٥. سندرم تب و تورم غدد لنفاوی:
تعریف: بروز تب به همراه تورم حاد غدد لنفاوی گردن/زیر بغل/کشاله ران (تب بیشتر از ٣٨ درجه دهانی به همراه حداقل یکی از علایم زیر: بزرگی غدد لنفاوی/درد غدد لنفاوی/التهاب غدد لنفاوی)
١٦. سندرم بیماریهای آمیزشی:
تعریف: وجود هریک از علایم زیر:
توصیه می شود افراد زیر با توجه به اینکه در معرض بیشتر خطر مبتلا شدن و عوارض بیشتر بیماریهای واگیر می باشند از حضور در مراسم خودداری نمایند:
هدف از سلامت روان در راهپیمایی عظیم اربعین داشتن سفری آرام و متفاوت و لذت بخش و کسب تجربیات ارزشمند و حداکثر سازگاری با شرایط جدید و گاهی پیشبینی نشده است.
با توجه به ظرفیتهای این راهپیمایی عظیم برای رشد و تکامل شخصی در ارتقاء سلامت روانی ـ اجتماعی و بهزیستی زائران؛ شایسته است نکاتی در جهت افزایش نشاط و حفظ امنیت روانی رعایت گردد تا حداکثر استفاده از این بستر و داشتن زیارتی دل نشین حاصل گردد.
آداب مراقبت فردی
آداب مراقبت از خانواده
آداب مراقبت از جمعیت زائر
آداب مراقبت از گروههای ویژه (افراد با کمتوانی ذهنی ـ حرکتی؛ بیماران)
آداب مراقبت از خادمان و میزبانان عراقی و سایر کشورها
درد دندانی و آبسه
در صورتی که در سفر دچار دندان درد شدید:
راهنمای اقدام در صورت بیرونافتادن دندان از دهان
اگر در اثر ضربه یکی از دندانهای دائمی شما یا اطرافیان کاملا از محل خود بیرون بیفتد که معمولا این اتفاق برای دندانهای جلویی ممکن است رخ دهد، بهسرعت اقدامات زیر را انجام دهید:
دندان بیرونافتاده را پیدا کرده و بردارید. حتما دقت کنید برای برداشتن آن، قسمت تاج را در دست گرفته و به ریشه دندان دست نزنید.
حین شستوشو، از پاککردن دندان و بهخصوص ریشه آن با پارچه یا دست خودداری کنید.
یک تکه گاز یا پارچه تمیز را روی دندان جاگذاریشده در حفره دندانی قرار داده و با فشار دست یا فشار دندانهای خود آن را سر جای خود نگه دارید.
اگر قادر به قراردادن دندان در محل خود نیستید، آن را در یک لیوان حاوی آب یا شیر یا بزاق دهان خود قرار دهید.
دقت شود در این حالت، هیچ فشاری با سایر دندانها روی آن وارد نشود.
یکی از مهمترین تدابیر حفظ سلامتی، تدابیر در هنگام سفر است. به طور کلی در چیدمان تدابیر مخصوص به هر سفر، باید به چند نکته توجه ویژه داشت:
علاوه بر موارد فوق، سفر در فصل گرم توجهات خاص خود را میطلبد.
توجه: توصیه های این فصل بیشتر جنبه پیشگیری دارند و در صورت بیمار شدن، باید به پزشک مراجعه بفرمایید.
تدابیر پیش از سفر:
تدابیر در هنگام سفر
الف- توصیه های عمومی تغذیه
ب- تشنگی و عطش
خیلی شیرین و چرب و... پرهیزکنید.
پ- تدابیر مراقبت از پوست
ت- تدابیر پیاده روی
ث- تدابیر رفع خستگی و دردهای عضلانی- اسکلتی
ج- تدابیر پیشگیری از بیماریهای گوارشی
یبوست:
اسهال و استفراغ:
چ- تدابیر پیشگیری از گرمازدگی
ح-بیماری ها و حالات غیر طبیعی مرتبط با گرما
خون دماغ شدن: فشار دادن بینی، چکاندن آب تره در بینی، تماس با اورژانس در صورت ادامه یافتن
سردرد ناشی از گرما: انتقال به مکان خنک، بوییدن عطرهای خنک مانند گلاب، به، سیب، بنفشه، کافور؛ ضماد سرکه و گلاب و روغن گل سرخ بر سر (پس سر چیزی ضماد نشود)؛ خوابیدن؛ نوشیدن عرق کاسنی، بید، بیدمشک، شربت عناب، آلو، نارنج، لیمو، سکنجبین؛ مصرف هندوانه.
خ- تدابیر در ضعف و بیحالی
د- تدابیر سالمندی
ذ- تدابیر کودکان
ر- تدابیر بارداری
ز-آلودگی هوا
ژ- سلامت معنوی
معنویت هسته مرکزی ابعاد وجودی در انسان است و یک رکن سلامت فرد به شمار میآید و بیشتر در یک بستر غیر پزشکی مطرح میشود. سلامت معنوی باید برای فضای متناسب با هر جامعه و مطابق با واقعیتهای فرهنگی و اجتماعی آن جامعه تعریف شود. نفش سلامت معنوی در پیشگیری از بیماریها مشخص شده است. ابن سینا معتقد است که همانطور که غذاها و نوشیدنیها برای سلامت جسمی لازمند، عبادات شرعی در تعادل نفس و فطرت اصیل روح انسانی مؤثرند. برخی از معیارها در ایجاد و حفظ سلامت معنوی عبارتند از:
به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری ها، مصرف تمامی گروه های غذایی و دریافت کافی پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین ها، املاح و نیز آب و مایعات ضروری است.
توصیه های ضروری برای تهیه کنندگان غذا، زائرین محترم و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی به شرح زیر است:
مرحله آماده سازی غذا:
رعایت اصول بهداشتی در تهیه و آماده سازی غذا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آماده سازی غذا به شکل مطلوب می تواند از آلوده شدن غذا با ویروس ها جلوگیری کند. پنج کلید دستیابی به غذای سالم تر و ایمن تر برای مقابله با بیماری ها عبارت اند از: ( (کلید1) همیشه نظافت را رعایت نمائید، (کلید2) غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنید، (کلید3) غذاها را خوب بپزید.،(کلید4)غذاها را در دمای مناسب و سالم نگهداری کنید و (کلید5) همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده نمائید.
کلید اول: همواره نظافت را رعایت نمائید.
توجه: برای ساخت محلول ضدعفونی کننده 10میلی لیتر (دو قاشق غذاخوری) از محلول سفید کننده خانگی را در یک لیتر آب (4 لیوان) حل کنید. از این محلول برای ضدعفونی کردن ظروف، سطوح و پارچه های تنظیف استفاده نمائید. از آب جوش نیز می توان برای ضد عفونی کردن ظروف استفاده نمود اما مراقب باشید دچار سوختگی نشوید.
کلید دوم: غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنید.
کلید سوم: غذاها را خوب بپزید.
کلید چهارم: غذاها را در دمای مناسب و سالم نگهداری کنید.
با نگهداری غذا در دمای کمتر از5 درجه سانتی گراد و یا دمای بیشتر از 60درجه سانتی گراد رشد میکروب ها کاهش یافته یا متوقف می گردد.
کلیدپنجم: همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده نمائید.
توجه: اگر پودر پر کلرین هم در دسترس نباشد می توان از 2 قاشق مربا خوری یا 4 قاشق چای خوری مایع سفید کننده یا وایتکس (هیپو کلریت 5 درصد) در پنج لیتر آب به عنوان محلول ضدعفونی کننده برای سبزی استفاده کرد.
نکات کلیدی در هنگام مصرف مواد غذایی:
الف) سبزی و میوه
ب) نان:
نکات تغذیه ای در طبخ غذا :
منابع غذایی ، ویتامین ها و املاح:
ویتامین A: کمبود این ویتامین منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. ویتامین A به جذب، هضم و ذخیره آهن در بدن کمک می کند و کمبود آن منجر به کم خونی ناشی از فقر ویتامین A می شود که باید از طریق منابع غذایی حاوی آن تامین شود. منابع غذایی آن به دو شکل منابع غذایی حیوانی و گیاهی است و منابع غذایی حیوانی از قابلیت جذب بهتری نسبت به منابع گیاهی برخوردار هستند. منابع حیوانی به فرم فعال ویتامین A عمدتا در جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات پرچرب و کره وجود دارد. منابع گیاهی به فرم کارتنوئیدها و به ویژه بتاکاروتن است بتاکاروتن هم یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری های غیر واگیر کمک میکند و عمدتا در میوه های رنگی و سبزی های زرد و سبز نظیر اسفناج، کاهو، هویج، کدو حلوایی، زرد آلو، طالبی، موز، انگور، خربزه، خرمالو و انواع مرکبات است.
ویتامین E: علاوه بر داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی، به عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند. این ویتامین در روغن برخی از گیاهان یافت میشود. روغن جوانه گندم، روغن فندق، روغن کانولا، روغن گلرنگ، روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان از اصلیترین منابع این ویتامین به شمار میآیند. انواع آجیل (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند.
ویتامینD: دریافت مناسب از منابع غذایی (ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ) و قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب به صورت روزانه، در افزایش سطح ایمنی بدن کمک می کند.
ویتامین C: علاوه بر اینکه به عنوان یک آنتی اکسیدان است، مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن میشود. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین میشوند. منابع این ویتامین عبارتند از: انواع فلفل، سبزی های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، سیب زمینی، هندوانه، مرکبات، کیوی و دیگر میوهها و سبزیها.
ویتامین ها ی گروه B: در تب نیاز بدن به انرژی افزایش می یابد و برای متابولیسم و سوخت و ساز نیاز به ویتامین های گروه B افزایش می یابد که باید از منابع غذایی از جمله مصرف کافی سبزی ها به ویژه برگ سبز و میوه ها، شیر و لبنیات، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها تامین شود.
ویتامین B12: کمبود این ویتامین باعث پیشرفت سریع عفونت های ویروسی می شود. توصیه به تامین این ویتامین از طریق منابع غذایی آن مانند پروتئین های حیوانی از جمله گوشت قرمز، ماهی و ماکیان، تخم مرغ و لبنیات می باشد.
آهن: کمبود آهن باعث آسیب و تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود . آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت میشود منابع حیوانی: گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی آهن هم است و منابع گیاهی مانند انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشک شده و غلات کامل آهن غیر هم دارند . اگر چه تخم مرغ از منابع حیوانی آهن می باشد اما آهن آن غیر هم است . اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش مییابد.
روی (Zn): از نشانههای کمبود روی اختلالات ایمنی است و غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم مرغ است.
توصیه های بهداشتی و تغذیه ای برای زوار گرامی:
در طول سفر سعی کنید از خوردن مواد غذایی زیر پرهیز کنید:
توصیه های تغذیه ای در بیماری های تنفسی:
توصیه های تغذیه ای در بیماری های تب دار:
توصیه های تغذیه ای دراسهال :
توصیه های تغذیه ای در بیماری وبا (Cholera):
راهپیمایی اربعین برای بسیاری از زوار شامل مسیر نجف تا کربلاست اما برخی از زائرین مسیر طولانیتری را میپیمایند. در صورت آشنایی با نکات و مخاطرات خاص پیاده روی در این مراسم می توان از بسیاری از مشکلات ناشی از آن پیشگیری نمود.
چند نکته کلی در پیاده روی:
برای کاهش فشار روی زانوها در زمان پیاده روی طولانی، از عصا (عصای کوهنوردی یا چوب ضخیم با دسته مناسب) کمک بگیرید، اگر دچار ضعف ماهیچه ران یا ضعف زانو هستید یا سابقه زانو درد دارید، حتماً از این عصا استفاده کنید و وزن بدن را روی آن بیندازید تا زمان راه رفتن و خستگی زانوها، فشار کمتری به آنها واردشود. ارتفاع عصای طبی باید به گونه ای باشد که در حالت ایستاده، هم سطح مچ دست باشد و وقتی آن را در دست میگیرید آرنج حدود 20 تا 30 درجه خم شود.
توصیه می شود برای حمل وسایل در راه پیمایی اربعین، از کوله پشتی استفاده کنید. کوله پشتی مناسب باید دارای ویژگی های زیر باشد:
نحوه چیدمان وسایل و بستن کوله :
بهترین ساک برای حمل وسایل در ایام پیاده روی، کوله است. کوله مناسب، کوله ای است که متناسب با قد شما باشد، وزن مناسبی داشته باشد، دارای دو بند برای تنظیم کوله بر روی شانه ها، یک بند برای بستن دور کمر و یک بند برای بستن دور قفسه سینه باشد.
لیست وسایل مورد نیاز پیشنهادی:
تاول به طور شایعی در نتیجه اصطکاک ناشی از کفشی که اندازه پا نیست یا مالش جوراب بر روی پوست پا به وجود میآید.
پیشگیری:
توصیه های بهداشتی:
حفاظت پوست یکی از موارد مهمی است که در طول سفر باید به آن توجه داشت بخصوص اگر قصد پیاده روی در طول سفر را دارید، بسیارمهم است که از پوست خود در مقابل آفتاب محفاظت کنید.
پدیده گردوغبار رویدادی طبیعی است و در بخش هایی که دارای مناطق خشک و بیابانی وسیع هستند ایجاد می شود و ممکن است در پیاده روی اربعین هم افراد با آن مواجه شوند. این پدیده که کیفیت هوا و عمق دید را کاهش می دهد می تواند اثرات سویی بر سلامت انسان به خصوص افراد دارای مشکلات تنفسی داشته باشد. به همین منظور رعایت نکات زیر می تواند بسیار کمک کننده باشد:
طوفان شن یکی از معضلات مناطق کویری و صحرایی میباشد. هر جایی که آب و هوا خشک باشد امکان بروز طوفان شن وجود دارد. نکات زیر را در شرایط طوفان مد نظر قرار دهید:
دورههای بارش سنگین، میتواند زیادشدن حجم آب وارده به راه های آبی را به دنبال داشته باشد و منجر به افزایش سطح آب در نهرها و رودها شود. سیل هنگامی اتفاق میافتد که کانال رودخانه یا مسیر طبیعی جریان آب نتواند ظرفیت طغیان را تحمل کند. اگر در این شرایط قرار گرفتید نکات زیر را رعایت کنید:
در آتشسوزی، سریع و دقیق فکر کردن حیاتی است. آتش به سرعت گسترش پیدا میکند. بنابراین اولین اولویت شما، آگاه کردن افراد در معرض خطر است. در بسیاری از حریقها و حوادث یکی از مواردی که همواره افراد حاضر در میان شعلههای آتش را تهدید میکند، خطر آتش گرفتن لباس است.
روی زمین دراز بکشید و بغلطید |
از دویدن اجتناب کنید |
اگر در شرایط وقوع حریق به علت بیاحتیاطی یا شرایط حاکم، لباس افراد دچار سوختگی شد، در این خصوص سه مرحله مهم برای کمک به حادثهدیدگان وجود دارد:
آسیب دیواره قفسه سینه ممکن است باعث شکستگی دنده ها شود و همچنین به دو عضو مهم ریه یا قلب آسیب برساند. اگر یک زخم باز در قفسه سینه ایجاد گردد، به دلیل اختلاف فشار داخل و بیرون قفسه سینه، هوا به سرعت به داخل کشیده میشود و باعث جمع شدن ریه ها روی هم میگردد.
علائم:
اقدامات گام به گام:
انسان یک واحد زیستی، روانی، اجتماعی و روحانی بوده و ممکن است در معرض عوامل آسیب زای مختلف قرار گیرد. در مراسم اربعین ممکن است گاهی به علت گرمای هوا، شرایط خاص این مراسم، خستگی و ... و همچنین سابقه قبلی مشکلات روانپزشکی به صورت ناگهانی عصبانی شده و شاهد موارد پرخاشگری باشیم. به همین منظور همه افراد بهتر است آمادگی لازم را داشته و بهترین رفتار را انجام دهند. نکته مهم اینجاست که نحوه رفتار اعضای خانواده ،اطرافیان ودوستان با فردی که یا اختلالات روانی را نشان میدهد نقش بسیار مهمی در بهبود وکاهش عوارض بیماری دارد.
علائم:
اقدامات:
علایم برق گرفتگی می تواند بسیار شدید و عمیق و شامل سوختگی مختصر تا شدید پوست و سایر بافت های بدن و احشاء، مورمور شدن بدن، نامنظمی یا ایست ضربان قلب، ایست تنفس، کاهش سطح هوشیاری، تشنج، نارسایی کلیوی، شکستگی و دررفتگی استخوان ها و مفاصل و ... باشد.
دلایل:
۱-تماس با منابع برق با ولتاژ پایین (جریان برق خانگی در منازل و محلهای کار): می تواند منجر به آسیب های جدی یا مرگ شود.
۲- تماس با منابع برق با ولتاژ بالا (مثل خطوط انتقال نیرو وکابل های پر فشار افتاده روی زمین): غالبا باعث مرگ فوری میشوند. البته بدلیل پرت شدن بیمار حتی در صورت زنده ماندن آسیب های جدی ایجاد می شود.
علایم:
۱-بیهوشی
۲-ایست قلبی تنفسی
۳-سوختگی در محل ورود وخروج برق از بدن یا سوختگی شدید پوست و سایر بافت های بدن و احشاء
۴-گرفتگی عضلانی,که گاهی باعث میشود جدا کردن مصدوم از منبع برق امکان پذیر نباشد.
۵-آسیب های ناشی از ضربه بدنبال پرت شدن مصدوم (شکستگی و دررفتگی استخوان ها و مفاصل)
۷- تشنج
۸-مرگ
اقدامات:
ضمن تماس فوری با اورژانس (۱۱۵) و درخواست کمک:
۱-جریان برق را قطع کنید (قطع کردن فیوز یا کشیدن دو شاخه از پریز) ودر صورت آتش گرفتن لباس های بیمار آن را خاموش کنید.
۲-بدن مصدوم را از اتصال به لوازم برقی جدا کنید و تا وقتی که جریان برق به مصدوم متصل است، به مصدوم دست نزنید .
۳- اگر امکان شناسایی و قطع سریع منبع برق وجود نداشته باشد، بخصوص اگر زمین خیس است دمپایی لاستیکی به پا کنید، روی زمین مقداری روزنامه یا پارچه بیندازید تا خشک تر شده و سپس با چوب یا هر وسیله غیر رسانا مصدوم را از محلی که برق در آن وجود دارد دور کنید.
۴- ضربان قلب و تنفس را کنترل کنید ودر صورت نداشتن نبض و یا تنفس بلافاصله احیای قلبی را شروع کنید.
هنگامی که شخصی در اثر سانحه رانندگی مجروح میشود دقایق اولیه پس از تصادف برای حفظ جان وی بسیار مهم و حیاتی است. از این رو تا زمانی که نیروهای اورژانس برسند آشنایی شما با کمک های اولیه می تواند شخصی را از مرگ نجات دهد. اگر کمک های اولیه برای شخص آسیب دیده به سرعت انجام نپذیرد ممکن است به دلیل بسته شدن راه تنفس یا خونریزی شدید فوت کند بنابراین با کمک های اولیه شما میتوانید برای کمک در صحنه تصادف آماده باشید.
ارزیابی صحنه حادثه:
طی شناسایی و ارزیابی صحنه، اطلاعات مربوط به بیمار و موقعیت حادثه جمع آوری میشود. این اطلاعات کمک می کند تا طی تماس با اورژانس و نیروهای امدادی امکانات و منابع متناسب با نوع حادثه برای شما اعزام شود و همچنین یک برداشت کلی از مشکلات بیمار به دست آید. به همین منظور هنگام تماس با شماره 115 یا سایر ارگان های امدادی، همه اطلاعات صحنه را اعلام کنید. این اطلاعات شامل:
درخواست کمک:
تماس با اورژانس و سایر ارگان های امدادی قسمت بسیار مهم از کمک در یک صحنه حادثه میباشد. وقتی با اورژانس تماس میگیرید، در مورد وضعیت فعلی بیمار و نوع حادثه از شما سوال می شود و شما باید با خونسردی به تمامی سوالات پرستار تریاژ تلفنی پاسخ دهید، چرا که پرستار تریاژ بر اساس همان سوال ها برای فرد منابع و تجهیزات مناسب ارسال خواهد کرد و همچنین می تواند با ارائه آموزش های ساده تا زمان رسیدن آمبولانس به بهبود و وضعیت بیمار کمک نماید. هنگام تماس با اورژانس ارائه اطلاعات دقیق و کامل از بیماران و صحنه حادثه اهمیت زیادی دارد. به طور مثال در درخواست خود به تعداد مصدومین و نوع آسیب آنها اشاره کنید، اینکار باعث افزایش سرعت عمل و دقت تصمیم گیری در پرسنل اتاق فرمان اورژانس خواهد بود. به طور مثال ارائه جزییات زیر ضروری هستند:
امن کردن محل حادثه:
پس از بررسی خطرات احتمالی در صحنه، تلاش خود را جهت ایجاد ایمنی در صحنه قرار دهید. برای این کار می توانید از دیگر افراد حاضر در صحنه نیز کمک بگیرید. برخی از راهکارهای حفظ ایمنی در برابر خطرات ترافیکی شامل موارد زیر است :
آتش سوزی ها:
در جریان آتش سوزی باید بتوانید سریع و درست تصمیم بگیرید زیرا آتش به سرعت منتشر میشود. در نتیجه شما باید اقدامات خود را به سرعت انجام دهید. آتش برای شعله ور شدن احتیاج به سه عنصر هوا، ماده سوختنی و گرما دارد. برای قطع آتش باید یکی از این عناصر حذف شود. بنابراین در هنگام آتش گرفتن خودرو ابتدا موتور خود را خاموش کنید، از خودرو پیاده شده و افراد داخل خودرو را پیدا نمایید. در صورت وجود کپسول آتش نشانی سعی نمایید با استفاده از آن آتش خاموش نمایید در غیر اینصورت با پتو یا یک جسم غیر قابل اشتعال شعله را خفه کنید. مراقب باشید شعله به قسمت باک سوخت انتقال نیابد چون احتمال انفجار خودرو در این صورت وجود خواهد داشت.
ارائه کمک های اولیه:
پس از اطمینان از ایمنی صحنه و تماس با اورژانس، ارائه کمک های اولیه می تواند در نجات جان مصدومین بسیار کمک کننده باشد.
در انجام کمک های اولیه باید آرامش خود را حفظ کنید اگر آرامش ندارید و مضطرب شده اید چند نفس عمیق و آرام به شما کمک می کند تا آرامش خود را به دست آورده و به شرایط محیط اطراف تسلط یابید. مصدوم باید در ابتدا احساس امنیت کرده و به شما اطمینان کند.
ارزیابی بیمار، فرایندی است که در آن با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده می توان موارد تهدید کننده حیات را کشف کرد، مراقبت های درمانی مورد نیاز را مشخص نمود و همچنین برای انتقال سریع بیمار به مرکز درمانی مناسب، تصمیم گیری کرد. این فرایند از زمان تماس تلفنی با مرکز دیسپچ یا اعلام کمک شما به عنوان همیار اورژانس شروع شده و تا زمان انتقال بیمار و یا واگذاری وی به سایر پرسنل درمانی، ادامه پیدا می کند.
به سرعت تمامی مصدومین را بررسی کنید و در صورتی که مصدوم داخل خودرو گیر افتاده و شما قادر به نجات وی نیستید با آتش نشانی یا هلال احمر تماس بگیرید. به عنوان یک نکته اساسی به یاد داشته باشید به هیچ عنوان اقدام به جابجایی مصدومین نمی کنیم مگر اینکه خطری جان مصدوم را تهدید کند. خطراتی مانند آتش سوزی، انفجار و ... که در صورت عدم خارج سازی جان بیمار تهدید می شود.
در ارزیابی هر مصدوم ابتدا با حفظ خونسردی از روبرو به مصدوم نزدیک شده و ضمن معرفی خود از وی بخواهید جابجا نشود و سپس توسط خودتان یا شخص دیگر پشت سر وی قرار گرفته و با دو دست سر و گردن او را ثابت نگه دارید تا در صورت وجود آسیب به ستون فقرات، از آسیب های بیشتر جلوگیری کرده باشید. سپس در این مرحله مواردی که می تواند تهدید کننده حیات مصدوم باشد را شناسایی و برطرف می کنیم. این امر هدف اصلی ارزیابی اولیه است. قابل ذکر است که در تمام مراحل ارزیابی، باید به احساسات بیمار احترام گذاشت، شان و آبروی بیمار را حفظ نمود و وی را در جریان اقداماتی که برایش انجام می شود، قرار داد. همچنین باید بدون ریا و دروغگویی بیمار را مطمئن نمایید که هرکاری از دستتان برآید، انجام خواهید داد.
** مصدومین حوادث ترافیکی را به هیچ عنوان جابجا نکنید مگر اینکه : 1- جان مصدوم در خطر باشد (مانند آتش سوزی خودرو) 2- تماس با اورژانس یا وجود آمبولانس در دسترس نباشد 3- مصدوم نیاز به اقدامات ویژه (مانند احیای قلبی ریوی) داشته باشد که فقط با خارج سازی میتوان جان وی را نجات داد
مراحل ارزیابی اولیه بیمار:
حدود ۷ الی ۸ درصد وزن بدن را خون تشکیل میدهد. بهطور متوسط در یک انسان بالغ ۵ لیتر خون در رگ های او جاری می باشد. خون وظایف بسیار مهمی در بدن بر عهده دارد. به همین منظور در صورتی که حجم آن به دنبال خونریزی کاهش یابد می تواند به سرعت حیات فرد را به خطر بیندازد.
دو نوع خونریزی در مصدومین میتواند آنها را دچار اختلال در گردش خون کند. در نوع خونریزی داخلی، قسمتی از بدن که ضربه یا آسیب به آن وارد شده است دچار خونریزی شده اما خون آن به فضاهای داخلی بدن مانند لگن، ران یا حتی ریه ها وارد می شود. این نوع خونریزی خطرناکتر بوده و کنترل آن نیز در بیمارستان و اتاق عمل انجام میشود. در خونریزی داخلی ممکن است علائم اختلال گردش خون مشاهده شود اما اثری از خونریزی در بدن وجود نداشته باشد. اما خونریزى خارجی به مواردى از مصدومیت گفته مىشود که به دنبال آسیب به پوست و اعضای بدن، خون از قسمتهاى مختلف به بیرون نشت کند.
به دنبال هرگونه شکاف و برش پوستی میتواند خونریزی اتفاق بیفتد که میزان این خونریزی به نوع و عمق زخم و همچنین عروق خونی آسیب دیده بستگی دارد. به طور کلی سه نوع خونریزی میتواند ایجاد شود:
خونریزی مویرگی معمولا در آسیب های سطحی و خراشیدگی ها مشاهده می شود که بصورت خونریزی قطره قطره مشاهده شده و به همین علت میزان خون از دست رفته کم و ناچیز می باشد.
سیاهرگها خون را با فشار کمتری به سمت قلب منتقل میکنند. به همین علت اغلب جریان ثابت و آرامی دارد(جهش ندارد) و رنگ آن قرمز تیره است که با توجه به نوع رگ آسیب دیده امکان دارد خون زیادی از دست برود.
سرخرگها دیواره های محکمی دارند که خون را تحت فشار زیادی قرار می دهند. بنابراین، خونریزی سرخرگی اغلب بافشار و شدید است و با هر تپش قلب، خون با فوران از زخم خارج می شود و رنگ آن معمولا قرمز روشن است. خونریزی سرخرگی معمولاً شدید است و از آنجایی که فشار زیادی دارد، لخته شدن و متوقف شدن به دشواری صورت می گیرد. اگر سرخرگ قطع شده بزرگ باشد، خونریزی میتواند در عرض چند دقیقه بیمار را از پای در آورد.
اقدامات اولیه:
آسیب ها و صدمات به بدن می تواند حیات فرد را تهدید نماید. مصدومین با توجه به نوع آسیب به علت های مختلف مانند خونریزی و خروج خون از سیستم گردش خون، آسیب به عضلات و استخوان ها و آسیب به سر و نخاع دچار مشکلات زیادی می شوند.
مغز از بافت نرم تشکیل شده و توسط جمجه در یک چارچوب استخوانی و محکم محافظت می شوند. این جمجمه در ضربه های سبک میتواند از آسیب جلوگیری کند اما اگر نیروهای وارده شدیدتر باشند مانند سقوط از ارتفاع یا ضربه پر قدرت، ممکن است دچار شکستگی یا ترک شود. آسیب مغزی زمانی اتفاق می افتد که مغز در داخل جمجمه به شدت تکان می خورد، در نتیجه مغز دچار خونریزی، تورم یا کوفتگی می شود. در این موارد می توان علائم زیر را در فرد مشاهده نمود:
اقدامات:
آسیب های نخاع ممکن است با هر نیروی قوی وارده به سر، پشت یا قفسه سینه ایجاد شود. فردی که از یک ارتفاع سقوط میکند تحت شرایط مختلف احتمال آسیب به نخاع وجود دارد. آسیب های وارده به نخاع، اغلب با آسیب سر همراه هستند، به همین منظور هنگام مواجهه با فرد دچار آسیب به سر، آسیب به نخاع هم در نظر گرفته می شود. در این موارد ممکن است علائم زیر مشاهده شود:
شکستگی استخوان از جمله مهمترین آسیب های بدن است که معمولا بدنبال ضربه وارده به آن ایجاد می شود. به زبان دیگر اگر نیرویی که به استخوان وارد شده و بیش از حد تحمل آن بوده و بتواند شکل استخوان را تغییر دهد می گوییم شکستگی ایجاد شده است. این تغییر شکل همیشه به شکل سنتی که در ذهن شکل گرفته نیست و ممکن است به اشکال متفاوتی ظاهر شده و با شدت و ضعف همراه باشد. گاهی شکستگی همراه با تغییر شکل استخوان بوده و بسیار واضح است. در این حال استخوان میتواند پوست را پاره کرده و بیرون زده شود یا بدون آسیب پوست فقط ظاهر تغییر شکل مشاهده می گردد. اما گاهی شدت ضربه وارده به حدی است که موجب خرد شدن استخوان می شود یا شدت ضربه کمتر بوده و فقط یک ترک مویی در استخوان ایجاد کند.
یکی از آسیب های استخوان دررفتگی می باشد. دررفتگی زمانی اتفاق می افتد که استخوان در یک مفصل از وضعیت طبیعی خود خارج می شود. در این نوع آسیب مدیریت و اقدامات لازم مشابه آسیب استخوان است. علائم و نشانه های این آسیب ها شامل موارد زیر می باشد:
اقدامات اولیه:
زمانی اتفاق می افتد که استخوان در یک مفصل از وضعیت طبیعی خود خارج شود بعضی از مفاصل بیشتر در معرض دررفتگی قرار دارند مانند شانه یاانگشت .
اقدامات لازم برای دررفتگی مانند شکستگی است. درآسیب هایی که شکستگی و دررفتگی باهم اتفاق می افتد باید بااحتیاط بیشتری درمان صورت گیرد. بخش آسیب دیده را بااستفاده از پد ثابت کنید و مصدوم را در وضعیت راحت قراردهید. برای جلوگیری از به خطرافتادن جریان خون یا اعصاب اندام آسیب دیده (به دنبال بی حرکت سازی) باید حتما گردش خون اندام درگیررا بادقت بررسی کرد.
علائم:
اقدامات گام به گام:
*ازحرکت دادن غیرضروری مصدوم ، یاقسمت آسیب دیده بپرهیزید
*به مصدوم غذا یا مایعات ندهید، زیرااحتمالا برای درمان مصدوم ، بیهوشی لازم است.
تشنج شامل انقباضات غیرارادی تعداد زیادی از عضلات بدن است. این وضعیت ناشی از وجود یک اختلال در فعالیت الکتریکی مغز است . تشنج ها معمولاً منجر به از دست رفتن یا اختلال هوشیاری می شوند. اگر تشنج تکرار گردد و علتی برای آن پیدا نشود به آن صرع می گویند. اگر علت تکرار حمله مشخص باشد دیگر عنوان بیماری صرع نیست و به عنوان علامتی از یک اختلال شناسایی می شود.
تشنج در دوران کودکی اغلب به علت تب و در بزرگسالان به علت های مختلفی همچون کاهش قند خون، ضربه به سر، عفونت و ... می باشد.
علائم:
اقدامات:
با هر تنفس، شما اکسیژن را وارد و دی اکسید کربن را خارج می کنید. اکسیژن برای تولید انرژی در سلول های بدن لازم است و دی اکسید کربن پسماند این فرآیند است. تنگی نفس یا به علت کاهش اکسیژن در بدن شما یا به دلیل افزایش سطح دی اکسیدکربن که به طور طبیعی مسئول میل به تنفس است، ایجاد می شود. هر عاملی که با ورود و خروج هوا در ریه تداخل کند توانایی ریه برای جذب اکسیژن و خروج دی اکسیدکربن را کاهش می دهد و شما احساس تنگی نفس می کنید.
تنگی نفس از نشانههای دوگانهای است که میتواند منشا قلبی داشته باشد یا نداشته باشد. در بیشتر موارد تنگی نفس افراد به دلیل مشکلات ریوی بروز پیدا میکند اما در درصدی از موارد بیماری قلبی زمینه ساز تنگی تنفس میشود.
تنگی نفس ممکن است ناشی از بیماری های ریوی یا قفسه سینه از جمله آسم ، برونشیت، سل و عفونت ریه (پنومونی)، بیماری های قلبی از جمله حمله حاد قلبی، اختلال دریچههای آئورت و میترال و نارسایی قلبی، کمخونی، عفونت شدید بدن، چاقی و اختلالات اضطرابی باشد.
آسم
آسم یک بیماری تنفسی است که به دلیل التهاب، راه های هوایی تنگ شده و تنفس دشوار می شود. عوامل مختلفی می تواند باعث شروع حمله آسم گردد مانند محصولات حیوانی، گرد و غبار، گرده گیاهی یا فعالیت ورزشی
علائم
اقدامات اولیه
*روش استفاده از اسپری: ابتدا اسپری را خوب تکان دهید و پس از یک بازدم عمیق دهانه اسپری را روی دهان بیمار گذاشته و همزمان با دم عمل اسپری را انجام داده تا دارو همراه دم به ریه ها نفوذ کند، حال اسپری را خارج کرده و تا هر زمان که میتوانید(حدود 10 ثانیه) نفس خود را حبس کنید.
پیشگیری
ماهیچههای قلب شما برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند. حمله قلبی زمانی رخ میدهد که جریان خونی که اکسیژن را به ماهیچههای قلب میرساند به شدت کاهش مییابد یا قطع میشود. در طول زندگی عروق قلب که ماهیچههای قلب را تغذیه میکنند براثر تجمع چربی، کلسترول و مواد دیگر باریک میشوند که به آنها پلاک گفته میشوند. این روند تشکیل رسوبات و باریک شدن عروق، به آرامیپیش میرود و به این روند، تصلب شرایین گفته میشود.
هنگامیکه قسمتی از پلاکهای تشکیل شده در عروق میشکند و از دیواره رگها جدا میشود، در اطراف آن، لخته خون تشکیل میشود. این لخته خونی نیز میتواند موجب مسدود شدن رگها شود. هنگامیکه ماهیچههای قلب، به علت عدم خونرسانی کافی، دچار کمبود شدید اکسیژن و مواد لازم شده اند، به این حالت ایسکمی یا کمبود خون موضعی گفته میشود. وقتی بر اثر ایسکمیقلبی، قسمتی از ماهیچههای قلب آسیب ببیند یا از کار بیافتد، به این حالت حمله قلبی یا سکته قلبی گفته میشود.
علائم:
اقدامات:
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که سرخرگ مسئول تغذیه قسمت هایی از مغز شما دچار انسداد یا پارگی و خونریزی شده، که این امر موجب میگردد بافت مغز از اکسیژن و غذا محروم بماند، به همین منظور در عرض چند دقیقه سلولهای مغز شروع به مردن و نابود شدن مینمایند.
علائم:
مهمترین علامت های سکته مغزی شامل موارد زیر می باشد:
اما ممکن است سایر علائم هم در بیمار دچار سکته مغزی مشاهد شود که شامل:
درمان:
فشار خون بالا، زمانی ایجاد می شود که فشار خون در دیواره رگ ها بیش از حد معمول بالا رود. گاهی اوقات تاثیرات مخرب آن در مرور زمان افزایش می یابد. و حتی ممکن است تا زمانی که به بالا ترین حد ممکن نرسیده باشد، مشخص نشود. بهترین راه برای پی بردن به مقدار فشارخون هر فرد اندازه گیری منظم آن با دستگاه فشارسنج است.
علائم:
تا زمانی که صدمات ایجاد شده توسط فشار خون در بدن نمایان نشده اند، هیچ نشانه یا علامتی برای آن وجود ندارد. در مراحل جدی تر فشار خون بالا بیمار دچار سردرد، تهوع و استفراغ و اختلالات بینایی می شود.
در طول مدت زمان زیاد همراه فشار خون بالا، این عارضه ممکن است باعث مسدود، باریک و ضعیف تر کردن رگ ها شود. این مسئله باعث لخته شدن خون می شود که ممکن است به قلب و رگ ها، کلیه ها و شبکه چشم صدمه وارد کند.
عوارض:
اقدامات:
دیابت بیماری است که در آن تولید یا اثربخشی انسولین با مشکل مواجه می شود و باعث اختلال در سوخت و ساز قند، چربی و پروتئین در بدن می شود. این بیماران معمولا با رژیم غذایی، مصرف قرص یا تزریق انسولین درمان میشوند اما عواملی مانند عدم رعایت رژیم غذایی مناسب، عفونت، تزریق اشتباهی انسولین و یا فعالیت شدید می تواند به کاهش قند خون و عوارض شدید منجر گردد.
افزایش قند خون هم به دلیل عدم رعایت رژیم غذایی یا ناکافی بودن داروها اتفاق می افتد اما شروع آن بصورت تدریجی بوده و اندازه کاهش قند خون خطرناک نیست.
علائم کاهش قند خون:
اقدامات:
پیشگیری از افت قند خون:
پیشگیری از زخم پای دیابتی:
نحوه مصرف و تزریق انسولین:
بهتر است درصورتی که فرد دو بار تزریق در روز دارد صبحها روی شکم و شبها بالای ران تزریق انجامشود. هر ورزشی میـزان جذب انسولین را از نـواحی تزریق مـربوط به آن ورزش افـزایشمیدهد، بهطور مثال درصورت تزریق در رانهـا در هنگام دویدن جذب انسولین سریعتر میشود. تغییرات پوستی نواحی تزریق مثل تورم، قرمزی و سفتی باعث کندی جذب انسولین میشود.
تماس با هر منبع حرارتی باعث ایجاد سوختگی میگردد. سوختگی می تواند ناشی از تماس با یک منبع حرارتی خشک مانند فلز داغ یا الکتریسیته باشد.
به طور کلی آسیب های ناشی از سوختگی به سه نوع تقسیم می شود:
سوختگیها بر اساس منشاء سوختگی به طور کلی چهار دسته اند:
هریک از ما ممکن است با توجه به شغل و حرفه خود در معرض یکی از انواع این سوختگیها باشیم. بنابراین لازم است اقدامات اولیه برخورد با این موارد را بدانیم.
علائم:
درجه1 : قرمزی محل و گاهی درد و سوزش
درجه 2: درد شدید، تاول زدن
درجه 3: از بین رفتن بافت پوست، سیاه شدن پوست
اقدامات گام به گام:
نکته:
اگر یک جریان الکتریکی از بدن عبور کند، معمولا در محل ورود و خروج سوختگی ایجاد می کند.
اقدامات گام به گام:
حضور در طبیعت ممکن است با خطراتی همراه باشد که باید درباره آنها هوشیار بود. حضور حیوانات در عین ایجاد لذت، خطراتی مانند حمله حیوانات و گاز گرفتگی توسط آنان را نیز به همراه دارد که باید در این باره مراقب بود
گازگرفتگی توسط حیوانات شایع است و اکثرا توسط سگ ها و گربه ها انجام می شود؛ که گاهی میتواند بسیار جدی باشد چون علاوه بر ایجاد آسیب بافتی، خونریزی و حتی شکستگی، باکتری های زیادی همراه با گاز گرفتن و فرو رفتن دندانها به بدن انسان وارد شده که باعث عفونت های شدید میگردد.
اقدامات گام به گام:
زنبورها گروه بسیار بزرگ و متنوعی از حشرات هستند که در سرتاسر جهان پراکنده اند، گونههای زنبورها شامل زنبورهای عسل (معمولی و درشت) و زنبورهای وحشی (زرد، قرمز و کاغذی) است. سم زنبور باعث آسیب به بدن انسان میشود، این آسیب بیشتر محدود به ناحیه نزدیک گزش است، ولی گاهی نیز موجب عوارض خطرناکی میشود که ممکن است تهدید کننده حیات باشد؛ البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که همه افراد هنگام گزش توسط زنبور بدنشان واکنش نشان نمیدهد.
زنبور ها دارای نیش و نیش آنها دارای خارهایی است که موجب باقی ماندن نیش روی بدن می شود. خطر اصلی گزش زنبور ایجاد واکنش حساسیتی شدید و همچنین در صورت گزش اطراف دهان، گلو یا صورت که میتواند با تورم شدید باعث انسداد راه هوایی گردد.
علائم حساسیت:
حتی اگر قبلاً نیش زنبور را تجربه کردهاید و علائمی از حساسیت در شما بروز نکرده، باز هم باید حواستان به واکنشهای آلرژیک باشد. حساسیتهای آلرژیک در طول زمان رشد میکنند و وخیمتر میشوند. بنابراین حواستان به علائم زیر باشد:
اقدامات گام به گام:
عقرب ها جزو بندپایان هستند و به جای اینکه گاز بگیرند، با دمشان، نیش می زنند. زهر عقرب خودش شامل ترکیب پیچیده ای از چند سم است که سیستم عصبی -نوروتوکسین ها- را تحت تاثیر قرار می دهد.
بیش از 650 گونه عقرب در جهان وجود دارد که تنها 50 گونه آنها برای انسان خطرناک می باشند. خطرناکترین عقربی که در ایران وجود دارد در استان خوزستان و با نام محلی گاردیم یا گادیم می باشد.
عقرب ها بیشتر در نواحی خشک و گرمسیری دنیا حتی بیابان ها و در عرض های جغرافیایی پایین تر از منطقه معتدل زندگی می کنند. بعضی عقرب ها زیر سنگ، تنه درخت و پوست درخت زندگی می کنند . به ویژه زمان هایی که کمپ زده اید یا در حال پیاده روی در مناظر طبیعی هستید، احتمال عقرب گزیدگی بالا می رود. نیش عقرب دردناک است، اما به ندرت تهدید کننده زندگی است. عقرب گزیدگی برای کودکان خردسال و گاهی سالمندان، عوارض بیشتری به همراه دارد.
علائم:
اغلب اوقات نیش عقرب تنها نشانه های موضعی مانند درد و گرما در محل نیش ایجاد می کند. گاهی اوقات این علایم شدید هستند. گزش اغلب عقرب ها منجر به مرگ نمی شود. باید توجه داشت که نیش عقرب گادیم که در مناطق شرقی و جنوبی ایران مشاهده می شود می تواند موجب آسیب شدید بافتی گردیده و تهدید کننده حیات باشد که باید جدی گرفته شود. همچنین در همه گزش ها ممکن است بیمار بدلیل حساسیت شدید فوت کند.
علایم و نشانه ها در محل نیش:
**در کودکان ممکن است متعاقب درد در ناحیه گزش، بی قراری، حرکات غیر ارادی چشم ها و ترشح بزاق، تعریق، افزایش فشار خون و دمای بدن مشاهده شود.
اقدامات گام به گام:
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر فرد گزیده شده کودک و یا سالمند بود و همچنین در صورتی که نشانه های سراسری(تپش قلب، انقباضات عضلانی، بی قراری، کاهش هوشیاری و ...) و یا نشانه های حساسیت عمومی بدن(مثل خارش تمام بدن، کهیر، تنگی نفس، خس خس سینه، احساس تورم در دهان و حلق و ...) در شما بروز کرده است، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید.
احتمال مرگ ناشی از عقرب زدگی درمان نشده در سالمندان و کودکان بیشتر است. علت آن هم معمولا نارسایی قلبی یا تنفسی است که چند ساعت پس از گزیدگی رخ می دهد.
پیشگیری از نیش عقرب
در روزهای سفر در مراسم اربعین با رعایت نکات زیر احتمال عقرب زدگی را کاهش دهید:
مارگزیدگی از مواردی است که خیلی باید در مورد آن هوشیارانه و با دقت عمل کرد چرا که هر گونه غفلت ممکن است منجر به عوارض خطرناکی برای فرد مسموم شود . مارها انواع گوناگونی دارند که از این بین تنها تعداد محدودی سمی و خطرناک هستند .
نکته : هرگونه مارگزیدگی را باید سمی تلقی کرد مگر خلاف آن ثابت شود .
مارگزیدگی زمانی رخ می دهد که مار نیش خود را وارد پوست فرد کند و از آن طریق، زهر مار وارد بدن گردد. در این موقع مراقبت های پزشکی برای فرد آسیب دیده ضروری است.
ویژگی های مارهای سمی:
دندان های نیش بلند، مردمک باریک دراز، سر مثلثی شکل، لکه رنگی میان چشم و دهان، فرو رفتگی میان دو چشم
مارهای سمی ایران معمولا از نوع کبری، جعفری و افعی هستند که سم کمتری در خود دارند و پادزهرشان نیز موجود است.
علائم:
اقدامات گام به گام:
مکانیسم های پیچیده تنظیم دما، دمای داخلی بدن را ثابت نگه می دارد. خود بدن سعی میکند تا حرارت بالایی را که در هوای گرم یا ضمن فعالیت شدید جسمی ایجاد کرده است، دفع کند. روند از دست دادن حرارت به روش های مختلف از جمله تعریق، تبخیر و ... توسط بدن انجام می شود.
در حالت معمول مکانیسم تنظیم حرارت بدن به خوبی کار می کند و فرد می تواند تغییرات قابل توجه دما را تحمل نماید. زمانی که بیمار تحت تاثیر گرمای زیادی قرار میگیرد و همچنین به دلیل شرایط محیط دفع گرمای بدن امکان پذیر نباشد دمای بدن افزایش یافته و بیماری ظاهر می شود. در این شرایط، دمای بدن به بالای 38/4 درجه سانتی گراد می رسد.
نشانه های عدم توانایی دفع گرمای اضافی بدن شامل تغییر سطح هوشیاری و تغییرات روانی میباشد.
بیماری ناشی از تماس با گرما به صورت مشکلات زیر تظاهر می یابد:
عبارت است از گرفتگی دردناک عضلات که بعد از فعالیت شدید در گرمای محیط بیرون بروز می کند. تعریق و از دست دادن آب و املاح در بروز انقباض های عضلانی نقش دارد. معمولا انقباض عضلانی ناشی از گرما در عضلات شکم و پاها ظاهر می شود و بسیار شدید می باشد. تا حدی که به نظر میرسد بیمار دچار شکم حاد شده است.اگر بیماری به طور ناگهانی دچار انقباض عضلانی شکم شود و قبل از این در محیط گرم فعالیت شدید کرده باشد به انقباض عضلانی ناشی از گرما شک کنید.
اقدامات:
1-بیمار را از محیط گرم خارج کنید
2-عضلات منقبض را در حالت استراحت قرار دهید
3- از راه دهان به بیمار آب خنک و کمی نمک بدهید (ترجیحا دوغ خنک)
خستگی ناشی از گرما که ضعف ناشی از گرما نیز خوانده می شود.، شایع ترین اختلال ناشی از گرما است.
این وضعیت، به دلیل از دست رفتن مقادیر زیاد آب و الکترولیت بدن از طریق تعریق بسیار شدید است که منجر به بروز علائم می گردد رخ می دهد. برای اینکه عرق کردن سبب خنک شدن بدن شود باید عرق از سطح بدن تبخیر گردد. در غیر این صورت بدن با از دست دادن آب بیشتر به تولید عرق ادامه میدهد. افرادی که در معرض گرمای شدید خورشید قرار می گیرند به ویژه چنانچه چندین لایه لباس روی هم پوشیده باشند، ممکن است به شدت عرق کنند؛ ولی احساس خنکی کنند. رطوبت بالای هوا نیز سبب کاهش میزان تبخیر عرق سطح پوست می شود. افرادی که در هنگام فعالیت تهویه مناسبی ندارند نمیتوانند از طریق جابجایی، گرمای بدن خود را از دست بدهند. بنابراین افرادی که در محیطی گرم، مرطوب و فاقد تهویه به شدت فعالیت کنند و لباس زیادی پوشیده اند بسیار مستعد خستگی ناشی از گرما هستند. در موارد خستگی ناشی از گرما علاوه بر افزایش درجه حرارت مرکزی بدن، اختلالات عصبی نیز بروز می کند. ممکن است علائم تنها ناشی از کم آبی بدن همراه با فعالیت شدید ظاهر شود. نتیجه این تغییرات، افت فشارخون هنگام بلند شدن می باشد. معمولا علائم با استراحت کردن و قرار گرفتن در وضعیت خوابیده به پشت بهبود می یابد. تجویز مایعات و بالا بردن پاها نیز سودمند است. چنانچه علائم با استراحت و دادن وضعیت مناسب به بیمار بهبود نشان نداد ممکن است درجه حرارت مرکزی بدن بالا باشد و احتمال گرمازدگی برای بیمار مطرح باشد که نیاز به درمان جدی تری دارد.
علائم:
• شروع علائم در فردی مشاهده می شود که در محیطی گرم، مرطوب یا فاقد تهویه به شدت فعالیت کرده است.
• ممکن است شروع علائم حتی در حالت استراحت در افراد مسن یا شیرخوارانی که در محیط گرم، مرطوب و فاقد تهویه هستند مشاهده شود.
• پوست سرد و مرطوب، خاکستری و رنگ پریده است
• زبان خشک است و احتمال تشنگی در فرد وجود دارد
• فرد دچار سرگیجه یا ضعف یا خستگی همراه با حالت تهوع و سردرد است
• دمای بدن طبیعی یا مختصری افزایش نشان می دهد و به ندرت به 40 درجه سانتی گراد می رسد
اقدامات گام به گام:
1- لباس های اضافه بیمار را خارج کنید
2- بیمار را به سرعت از محیط گرم خارج کنید و به محیط خنک یا زیر سایه منتقل نمایید
4- بیمار را در وضعیت خوابیده به پشت قرار دهید
5- اگر بیمار هوشیار است و تهوع ندارد کمی آب یا دوغ خنک از راه دهان بدهید
6- در صورت داشتن حالت تهوع بیمار را به پهلو بخوابانید
7- به بیمار آرامش دهید
8- در صورت عدم بهبودی از اورژانس 115 کمک بخواهید.
نکته: گودکان، افراد مسن، خانم های باردار، افراد با سابقه بیماری قلبی، بیماری انسدادی مزمن ریه، دیابت، کم آبی یا چاقی و افراد با محدودیت حرکتی در خطر بالای ابتلا به اختلالات ناشی از گرما هستند. |
گرمازدگی شیوع کمتری دارد و بیماری جدی است، به دنبال تماس با گرما بروز می کند و زمانی ظاهر می شود که دمای بدن شدیدا افزایش یابد و بدن نتواند گرمای اضافی را توسط مکانیسم های تنظیم حرارت، دفع کند. به این ترتیب دمای بدن به سرعت بالا می رود و به میزانی میرسد که بافت ها شروع به تخریب می کنند و اختلالات عصبی مشخصی پدیدار میگردد.
**عدم درمان گرمازدگی همیشه منجر به مرگ می شود.
بیمارانی که دچار گرمازدگی می شوند، به علت مختل شدن مکانیسم تعریق در اثر کم آبی شدید بدن، پوستی داغ، خشک و گرگرفته دارند. در مراحل اولیه گرمازدگی ممکن است پوست به علت عرق باقیمانده ناشی از تعریق اولیه، مرطوب و نم دار باشد. درجه حرارت بدن در بیمار دچار گرمازدگی سریعا افزایش می یابد و ممکن است که به 41 درجه سانتی گراد یا بالاتر برسد. چنانچه درجه حرارت مرکزی بدن افزایش یابد، سطح هوشیاری فرد کاهش خواهد یافت.
در بیشتر موارد اولین علامت گرمازدگی تغییرات رفتاری است. به هرحال بیمار سریعا نسبت به تحریکات بی تفاوت می شود. در ابتدا نبض بیمار، سریع و قوی است؛ اما به تدریج با افزایش عدم پاسخ دهی بیمار، نبض وی ضعیف تر می شود و فشار خون کاهش می یابد. عموما گرما زدگی در افرادی ظاهر می شود که بیماری مزمنی دارند. در این افراد به علت مختل بودن عملکرد تنظیم حرارت بدن، حرارت مرکزی افزایش می یابد. عوامل موثر شامل سن، دیابت و ابتلا به سایر اختلالات است. در این بیماران پوست، داغ، قرمز و خشک است. غالبا گرمازدگی ناشی از فعالیت در افرادی مشاهده می شود که وضعیت عمومی خوبی دارند؛ اما تاثیر گرما در آنها، منجر به افزایش درجه حرارت مرکزی بدن می شود. علت افزایش دمای بدن، بالا بودن درجه حرارت محیط، فعالیت بیش از حد، تماس طولانی مدت با گرما و عدم تطابق با محیط است. در این بیماران پوست مرطوب و رنگ پریده شایع است.
بهبودی از گرمازدگی بستگی به سرعت عمل شما در انجام درمان دارد بنابراین لازم است تا این اختلال را هر چه سریعتر تشخیص دهید. درمان اورژانس، یک هدف را دنبال می کند و آن پایین آوردن درجه حرارت بدن بیمار به هر طریق ممکن است .
اقدامات گام به گام:
1-بیمار را از محیط گرم خارج کنید
2- از اورژانس 115 درخواست کمک کنید
3- محیط را با کولر خنک کنید
4- لباس های بدن بیمار را خارج کنید
5- بیمار را توسط ملافه یا پوشش مرطوبی بپوشانید
6- اگر بیمار بیهوش است یا تهوع دارد به پهلو بخوابانید.
نکته: بیمار را به حدی خنک نکنید که منجر به لرزیدن وی شود؛ زیرا با این کار به جای کاهش، باعث افزایش درجه حرارت بیمار می شوید. |
وبا نوعی بیماری حاد گوارشی است که در اثر عفونت باکتریایی در روده ایجاد می شود و در صورتی که به موقع درمان نشود، موجب کم آبی شدید بدن و منجر به مرگ انسان می شود این بیماری تاکنون میلیون ها نفر را در دنیا مبتلا و باعث مرگ صدها هزار نفر شده است. بیماری وبا مخصوص انسان است و انسان با خوردن آب و غذای آلوده به این بیماری مبتلا می شود، بیش از 75 درصد بیماران وبایی بدون علامت اند، لذا جلوگیری از ورود وبا به یک منطقه غیر ممکن است ولی می توان با رعایت اصول بهداشت فردی و عمومی از گسترش آن جلوگیری کرد.
علایم:
در اغلب موارد ممکن است احساس سر و صدا در شکم و مدفوع شل اولین علامت بیماری بوده و سپس علایم شدیدتر شروع گردد
راه انتقال:
راه های پیشگیری:
اقدامات:
نکته: ابتلا به بیماری وبا منعی برای شیردهی نمیباشد.
عوامل بیماریزای خطرناک به طور گستردهای در خاک، آب، حیوانات و سطوح وجود دارند و می توانند بر روی دست حمل شوند و به مواد غذایی منتقل شوند. بنابراین همواره دست خود را بعد از استفاده از توالت، قبل از صرف غذا، بعد از بازگشت از زیارت اماکن متبرکه، تماس با فرد بیمار، قبل و بعد از آماده کردن غذا و بعد از تماس با مواد غذایی خام ، ظرف حیوانات و زباله، بشویید. در صورتی که دسترسی به آب ندارید، استفاده از ژل های ضدعفونی کننده ای که نیاز به شستشو با آب ندارند میتوانند بسیار کمک کننده باشند.
روش درست شستن دست ها در 10 مرحله:
سالک یک بیماری پوستی است که توسط انگل تکسلولی به نام لیشمانیا ایجاد و توسط گزش و خونخواری پشه خاکی ( ناقل بیماری ) از مخزن بیماری ( موش صحرایی و یا انسان مبتلا ) به انسان سالم منتقل میشود و علایم بیماری حداقل یکماه بعد از گزش پشه خاکی ظاهر می شود. بیماری در محل گزش پشه به صورت جوش کوچکی پس از طی دوره کمون (2-1 ماه) ظاهر شده که رفته رفته بزرگتر شده و به زخم های بد شکل تبدیل میشود که این ضایعات ممکن است برای چندین ماه در روی پوست باقی بماند . سالک یک بیماری بومی در مسیر حرکت زائرین به خصوص در استان های ایلام و خوزستان، کرمانشاه و همچنین استان های عراق می باشد.
اقدامات :
تب خونریزیدهنده کریمه کنگو (CCHF) مهمترین و گستردهترین بیماری ویروسی منتقل شونده از طریق کنه است. میزان مرگ و میر این بیماری میتواند قابل توجه باشد. در حال حاضر هیچگونه واکسن انسانی یا حیوانی مورد تایید علیه این بیماری در دسترس نیست. تماس نزدیک با دام و ذبح و تماس با امعاء و احشاء و ترشحات دام خطر ابتلا به بیماری CCHFرا افزایش می دهد.
اقدامات :
روش انتقال
علایم تب دانگ
*در اکثر مواقع بیماری بدون علامت یا با علائم خفیف است که 4 تا 10 روز بعد از گزش پشه ظاهر می شود و در عرض یک هفته بهبود می یابد:
درمان
راه های پیشگیری
نکات احتیاطی مواد دافع حشرات:
توصیه های بهداشتی پس از بازگشت از سفر:
تجمع انبوه، جمعیت بزرگی را گویند که با هدفی ویژه در زمان و مکان مشخص گرد هم میآیند. این تجمع چنانچه در مکانی مشخص با مخاطرات و تهدیدات ویژهای همراه شود میتواند رخدادهای مخاطرهآمیزی را رقم زند.
انواع تجمعات انبوه
انواع اصلی تجمعات انبوه را میتوان شامل این موارد دانست:
در موضوع تجمعات انبوه، برخی از اقدامات باید قبل از حضور جمعیت به انجام رسد:
راهکارهای رهایی از مخمصه
بلافاصله بعدازاینکه احساس کردید تراکم جمعیت دارد به حد خطرناکی میرسد، تلاش کنید تا از مرکز ازدحام فاصله بگیرید. اگر نتوانستید فاصله بگیرید و در مرکز ازدحام قرار گرفتید، راهکارهای زیر را رعایت کنید:
از بمبهای متعارف برای تخریب و آسیبرسانی به مؤسسات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و مذهبی استفاده میشود. تروریستها و خرابکاران از ابزارهای انفجاری به دفعات و به عنوان یکی از روشهای مرسوم استفاده کردهاند، برای جا به جایی این وسایل میتوان از خودروها و افراد استفاده نمود و آنها را از راه دور یا به وسیلة افراد انتحاری منفجر کرد. این حملات در اماکن عمومی و در خیابانهای شهرهای پرجمعیت سراسر جهان انجام گرفته و از این طریق هزاران نفر کشته و مجروح میشوند.
بستههای پستی که باید به آنها مشکوک شد:
اقدامات محافظتی و مراقبتی:
اگر کسی از طریق تلفن تهدید به بمبگذاری شد، لازم است موارد زیر را رعایت کند:
اقدامات محافظتی و مراقبتی:
اقدامات محافظتی و مراقبتی بعد از خروج از ساختمان: