14 آذر، روز جهانی داوطلب گرامی باد
برنامههای الگو چون داوطلبان و سفیران سلامت که منجر به ارتقاء سهم مردم در ارتقای برنامههای بهداشتی مبتنی بر آموزش، توانمندسازی و پیشگیری گردید، رشد سهم نیکوکاران در ساخت و توسعهی مراکز بهداشتی- درمانی و به ویژه همیاری نظام سلامت در همهگیری کووید ۱۹، و ارتقای مشارکت و همگامی سازمانهای مردم نهاد سلامت با دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت نمونه هایی از حضور موثر داوطلبانه مردم و نهادهای مردمی در ارتقای سلامت جامعه است. اکنون بر همگان روشن و آشکار شده که ارتقای سلامت امری محدود به نظام سلامت نیست و برای رشد شاخصهای آن به یک رویکرد اجتماعی، همهجانبه، مبتنی بر همکاری بینبخشی و در حضور مداوم نظارت و مشارکت مردمی نیازمندیم.
حضور داوطلبانهی مردم که البته در سایهی سامانیابی و نظاممندی در قالب برنامههای مشخص یا در چارچوب تشکیل سازمانهای مردمنهاد و نیکوکاریها میتواند صورتی سازندهتر و همافزاتر داشته باشد فواید و سودمندیهای زیادی برای نظام سلامت می تواند در بر داشته باشد.
حضور مردم فقط تامین مالی پروژهها یا مشارکت در اجرای بعضی از برنامهها نیست، بلکه رویکرد تازه نظام سلامت «هر خانه یک پایگاه سلامت» حضور تمام عیار مردم را از مجرای ارتقای سواد سلامت، خودمراقبتی، تلاش برای ایفای نقش شهروندی و اجتماعی برای رعایت دستورات بهداشتی و البته در صورت سازماندهی شدن در قالب نهادهای مدنی، ایفای نقش نظارتی و به عهده گرفتن امکانی برای انتقال صدای مردم و انعکاس دیدگاه شهروندان به حاکمیت دنبال میکند.
در دوسال گذشته و در زمانی که نظام سلامت به علت ایفای نقش مرکزی در مدیریت همگیری کووید-۱۹ در مرکز توجه قرار گرفت و البته بار فراوانی را متحمل شد حضور آگاهانه و توأم با مسئولیتپذیری اجتماعی مردم در قالب حرکتهای جهادی، سازمانهای مردم نهاد، خیریهها و یا حرکتهای خودجوش نقش مهمی در کاهش بار نظام سلامت برای مدیریت بحران به عهده داشت.
این روز را به تمام سفیران سلامت و تمام کسانی که به شکل داوطلبانه برای ارتقاء وضعیت زندگی مردم تلاش کرده و میکنند تبریک میگوییم .
نظر دهید