به مناسبت 14 آذر روز جهانی داوطلبان سلامت
در پايان دهه 60 با انگيزه حل مشکلات بهداشتی حاشيهنشينان شهری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اولين بار اقدام به طراحی و اجرای ” طرح رابطان بهداشت “ بصورت آزمايشی در جنوب تهران نمود نياز اوليه برای شروع این طرح ، فعال نمودن خدمات بهداشتی درمانی در شهرهای بزرگ و بخصوص حاشيه شهرها بود .
خدمات داوطلبان سلامت ، قلب توسعه جامعه
در پايان دهه 60 با انگيزه حل مشکلات بهداشتی حاشيهنشينان شهری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اولين بار اقدام به طراحی و اجرای ” طرح رابطان بهداشت “ بصورت آزمايشی در جنوب تهران نمود نياز اوليه برای شروع این طرح ، فعال نمودن خدمات بهداشتی درمانی در شهرهای بزرگ و بخصوص حاشيه شهرها بود .در واقع اين طرح در مناطقی شکل گرفت که شبکه بهداشت و درمان بدليل گسترش بیرويه شهرها کمترين پوشش را برای نيازمندترين بخش جامعه شهری داشت اين تجربه از چهار مرکز در حاشيه شهر ری با 160 نفر مادرداوطلب تحت عنوان ” رابط بهداشت “ شروع و سپس به
10مرکز افزايش يافت. روند جلب مشارکت مردم به آرامی از حاشيه تهران به حاشيه شهر شيراز، مشهد، تبريز و اصفهان و .... گسترش يافت و بتدريج تجربهها کامل و کاملتر شد.
شاید امروزه در مناطق حاشیه ای و محروم گذشته ، ارائه خدمات به نحو بهتر و شاید حتی بیشتر و مطلوبتر از سایرمناطق انجام می شود و با گسترش رسانه های دیداری و شنیداری و ورود قشر عظیمی از مردم به عرصه مراکز دانشگاهی، دانش وآگاهی مردم نسبت به بهداشت و سلامت افزایش یافته است که بسیار جای امیدواری است. اما کماکان مشارکت مردم و اقشار مختلف جامعه در روند توسعه سلامت موثراست. آنچه که تغییر یافته است درواقع وظایف و مسئولیتهای داوطلبان در جامعه امروزاست که نه فقط اصلاح باورهای نادرست، بلکه پیشگیری از بیماریهای جدید و آسیبهای نوظهور را نیز دربر می گیرد. درجامعه امروز علاوه بر همکاری داوطلبان محلات، نیاز به همکاری و مساعدت داوطلبان تخصصی و رابطین فنی کلیه سازمانها و دستگاهها بیشتر مشهود است.
با امید به گسترش همکاری مردم و دستگاهها درجهت سالم زیستن و حفظ سلامت