عملیات جونده کشی با مشارکت استانداری،بخشداری و معاونت بهداشتی
آغاز عملیات جونده کشی جهت کنترل و کاهش بیماری سالک
عملیات جونده کشی با مشارکت استانداری ، بخشداری و معاونت بهداشتی از تاریخ 20/06/1390 در دهستانهای بخش مرکزی آغاز گردید
عملیات جونده کشی با مشارکت استانداری، بخشداری و معاونت بهداشتی استان قم از تاریخ 20/6/90 از روستاهای قنوات آغاز و تا پایان هفته آینده در دهستان قمرود ادامه خواهد یافت
در این عملیات دهیاران 15-7 نفر از اهالی در هر روستا را جهت مشارکت در برنامه بکارگماشته اند و از آنجا كه روش انتخابي روش تلفيقي مي باشد در مرحله اول تخريب لانه هاي جوندگان و در مرحله بعد طعمه گذاري انجام مي شود. بدین ترتیب از مصرف بيش از حد سم ، طعمه و مخاطرات زيست محيطي جلوگيري مي شود. بروز بالای بیماری سالک در روستاهای بخش مرکزی ( دهستانهای قنوات و قمرود) و افزایش موارد و وسیعتر شدن مناطق مبتلا وهمچنین با توجه به اینکه نوع سالک موجود در مناطق فوق از نوع مرطوب میباشد که موشهای صحرایی مهمترین مخزن این بیماری هستند، از بین بردن این جوندگان سهم مهمی در کنترل و کاهش بیماری دارد چنانچه عملیات جونده کشی طبق اصول صحیح انجام گیرد می تواند تا 50% در کاهش سالک موثر باشد.
سالك بيماري پوستي مشترك بين انسان و حيوان است كه انگل بيماري به نام ليشمانيوز توسط پشه خاكي از مخزن بيماري – جوندگان،انسان ،سگ و سكسانان- به انسان سالم منتقل مي شود؛اين اتفاق معمولا در بهار و تابستان به وقوع مي پيوندد. پس از گذشت دوره كمون بيماري كه ممكن است 2 سال باشد محل گزش پشه خاكي رشد كرده شروع به زخمي شدن مي نمايد كه معمولا پس از مدت زماني نسبتا طولاني و حدود يك سال خود به خود بهبود می یابد، ولي جايگاه (جوشگاه يا اسكار زخم) تا آخر عمر باقي مي ماند. علت توصيه به درمان اين افراد ،جلوگيري از پيشرفت بيماري،باقي گذاردن اسكار كوچكترو پيشگيري از عفونت هاي ثانوي كه معمولا به زخم سالك اضافه مي شوند وشكل اسكار را بدتر و حتي درمان را سخت تر مي كنند مي باشد.