• 1396/02/27 - 10:28

27 اردیبهشت ، روز جهانی فشارخون

موضوع امسال « از مقدار فشارخون خود مطلع شوید » «Know Your Blood Pressure» طبق مطالعه اخير بار جهاني بيماري ها، فشارخون بالا خطر مهم مرگ و ناتواني در دنياست. يكي از موانع مهم در كنترل مؤثر فشارخون بالا عدم اطلاع مردم از بالا بودن ميزان فشارخون خودشان است. در حالی که اقدامات ساده اي براي ادغام ارزيابي معمول فشارخون در ارائه خدمات بهداشتی درمانی، مدارس، دانشگاه ها و محل هاي كار، جامعه و نيز تمام جوامع، وجود دارد که مي تواند نقش مهمي در شناسایی و درمان این بیماری داشته باشد.

روز جهانی فشارخون

موضوع امسال « از مقدار فشارخون خود مطلع شوید »

«Know Your Blood Pressure»

طبق مطالعه اخير بار جهاني بيماري ها، فشارخون بالا خطر مهم  مرگ و ناتواني در دنياست. يكي از موانع مهم در كنترل مؤثر فشارخون بالا عدم اطلاع مردم از بالا بودن ميزان فشارخون خودشان است. در حالی که اقدامات ساده اي براي ادغام ارزيابي معمول فشارخون در ارائه خدمات بهداشتی درمانی، مدارس، دانشگاه ها و محل هاي كار، جامعه و نيز تمام جوامع، وجود دارد که مي تواند نقش مهمي در شناسایی و درمان این بیماری داشته باشد..

طبق آمار، حدود 3 نفر از هر ده نفر در سراسر دنیا از فشارخون بالا رنج می برند. تقریبا" 1.8 میلیارد نفر در دنیا فشارخون بالا دارند که 50 % از آن ها کاملا" از وضعیت خود بی اطلاع هستند و بعضی از آن هایی هم که از وضعیت خود مطلع هستند، هیچ اقدام درمانی دریافت نمی کنند.

روز جهانی فشارخون  بالا از سال 2005 هر سال برگزار می شود تا پیام هایی را در خصوص حفظ فشارخون در سطح طبیعی در میان جامعه عمومی منتشرکند. این روز در واقع یک واقعه آموزشی برای ترویج پیشگیری از افزایش فشارخون است و هدف آن افزایش آگاهی در خصوص شرایط و مسائل حول و حوش فشارخون است. آگاهی از فشارخون بالا به علت تعداد مرگ های مرتبط با  حمله های قلبی، بیماری کلیوی و سکته های مغزی همراه با آن بنظر بسیار مهم و حیاتی است. که بخش مهمی از آن به علت فقدان آگاهی در باره فشارخون بالا در میان جامعه عمومی مرتبط است و اتحادیه جهانی امیدوار است آن را تغییر دهد.

این بیماری براحتی با یک اندازه گیری ساده فشارخون در خانه یا مراکز درمانی با استفاده از دستگاه فشارخون، قابل تشخیص و بدنبال آن قابل درمان و کنترل است. مهم ین است که كساني كه فشارخون آن ها در این روز اندازه گیری شده است از میزان فشارخون خود و مفهوم آن مطلع شوند و افرادی كه فشارخون بالا دارند، برای ارزیابی بیشتر و درمان از طریق ارجاع به پزشکان و مراقبت های باليني ارتباط داده شوند.

تاریخچه روز جهانی فشارخون

این  روز در سرا سر دنیا توسط اتحادیه جهانی فشارخون بالا (World Hypertension Day(WHD)) که یک سازمان بهداشتی است و با حدود 85 انجمن و جامعه مرتبط با فشارخون در سرا سر دنیا همکاری دارد، مطرح شده است. اتحادیه  برگزاری مراسم بسیج این روز را برای افزایش آگاهی جامعه عمومی در خصوص فشارخون بالا ، یرگزار می کند. هدف آن پر کردن شکاف بین فقدان دانش مناسب در میان مردم درباره فشارخون بالا و بیمارانی که از آن رنج می برند، است. این روز در ابتدا برای روز 14 ماه می سال  2005 میلادی سازماندهی شده بود، اما بعد از آن از سال 2006 میلادی این مراسم هر سال در روز 17 ماه می همزمان با 27 اردیبهشت ماه برای افزایش آگاهی در باره فشارخون بالا و اقدامات پیشگیرانه و عوارض آن برگزار می شود و فرصتي براي تاكيد بر ارتقاء و بهبود پيشگيري و كنترل فشارخون بالا فراهم مي كند.

موضوع روز جهانی فشارخون بالا

روز جهانی فشارخون بالا هر سال با استفاده از یک موضوع خاص سال که توسط اتحادیه جهانی فشارخون بالا انتخاب می شود، برگزار می شود تا این بسیج را در سطح بین المللی اثر بخش تر کند.

اتحادیه جهانی فشارخون بالا توصیه کرده است که فشارخون در جمعیت عمومی و جمعیت مبتلا به فشارخون بالای بدون عوارض باید کمتر از 90/140 میلی متر جیوه باشد، و برای بیماران دیابتی و کلیوی مزمن باید کمتر از 80/130 میلی متر جیوه باشد.(قابل ذکر است که در اصلاحیه بیانیه JNC8 برای افراد دیایتی و بیماران کلیوی هدف کنترل فشارخون مانند سایر افراد کمتر از 90/140 میلی متر جیوه و در سالمندان 60 سال و بالاتر کمتر از 90/150 میلی متر جیوه در نظر گرفته شده است.)

لذا در این روز توصیه می شود ، همه فشارخون خود را اندازه گیری کنند و اطلاعات خود را در باره فشارخون بالا افزایش دهند و سلامت بمانند.

از سال 2014 تا 2018 میلادی سالانه به مدت 5 سال این بسيج با موضوع یکسان «از مقدار فشارخون خود مطلع شوید»، برای توسعه برنامه هايي براي غربالگري فشارخون و شناسايي بيماران مبتلا به فشارخون بالا، تكرار خواهد شد.

امسال برای روز جهانی فشارخون که مصادف با 27 اردیبهشت 96 است ، پیام « از میزان فشارخون خود مطلع شوید: تقریبا" از هر 10 نفر فرد بزرگسال3 نفر فشار خون بالا دارند که اغلب از بیماری خود مطلع نیستند » تعیین شده است.

بعضی از اهداف برگزاری بسیج سالانه این روز به قرار زیر می باشد:

·         برانگیختن عموم جامعه برای اندازه گیری منظم فشارخون خود حداقل سالی یک بار

·         تشویق افراد دارای فشارخون بالا در سطح جهانی برای مراجعه به پزشک خود برای اندازه گیری منظم فشارخون و درمان صحیح آن

·     تشوبق و ترغیب عموم افراد خصوصا" جوانان برای حفظ وزن طبیعی، سطح کلسترول خون طبیعی، فشارخون طبیعی، شیوه زندگی سالم، مصرف غذای سالم، فعالیت بدنی منظم و غیره.

·     تشویق افراد به ترک عادات و رفتارهای بد مانند نوشیدن الکل، بی تحرکی و تنبلی، رژیم غذایی چرب ، رژیم غذایی تند و غذاهای سرخ کرده ، مصرف دخانیات، چاقی ، اضافه وزن و غیره.

·     تشویق افراد برای معاینه منظم سلامتی و فشارخون خود با فراهم کردن شرایط، امکانات و محیط های مناسب برای آنها از طریق بسیج های اندازه گیری فشارخون رایگان.

·         آگاه کردن عموم افراد در خصوص فشارخون، فشارخون بالا، عوارض آن، نحوه حفظ فشارخون و وزن طبیعی و شیوه زندگی سالم.

·         تشویق تمام پزشکان به اندازه گیری فشارخون در هر مراجعه بیماران و ارائه خدمات درمانی صحیح و پیگیری و مراقبت منظم بیماران خود.

·         آگاه کردن مردم در خصوص اینکه این بیماری مزمن است ونیاز به حفظ شیوه و عادات زندگی سالم برای تمام دوران زندگی دارد.

·         ایجاد بیمارستان ها و مراکز بهداشتی بیشتر در مناطق آسیب پذیر برای دسترسی راحت تر افراد جامعه عمومی.

·         ترویج و ترغیب برای شناسایی بموقع، پیشگیری و کنترل فشارخون شریانی در جمعیت های آسیب پذیر.