آمادگی مرکز بهداشت برای کنترل بیماری های واگیردار اسهالی
بیماریهای اسهالی
هر ساله با آغاز فصل گرما موارد بیماری های اسهالی افزایش می یابد، که با رعایت نکات بهداشتی و اجرای برنامه های پیشگیرانه می توان از شیوع و همه گیری آنها در جامعه جلوگیری نمود . استان قم با توجه به موقعیت جغرافیایی ، مسافر و زائرپذیری ، شرایط اقلیمی و وجود فرهنگ های متفاوت بهداشتی در بین مردم، مستعد شیوع بیماریهای اسهالی از جمله وبا (التور) می باشد.
هر ساله با آغاز فصل گرما موارد بیماری های اسهالی افزایش می یابد، که با رعایت نکات بهداشتی و اجرای برنامه های پیشگیرانه می توان از شیوع و همه گیری آنها در جامعه جلوگیری نمود . استان قم با توجه به موقعیت جغرافیایی ، مسافر و زائرپذیری ، شرایط اقلیمی و وجود فرهنگ های متفاوت بهداشتی در بین مردم، مستعد شیوع بیماریهای اسهالی از جمله وبا (التور) می باشد.
لذا با توجه به اهمیت موضوع بیماریهای اسهالی از جمله وبا (التور) مرکز بهداشت استان قم با تشکیل کمیته پیشگیری از التور برنامه ریزی های لازم جهت پیشگیری از این بیماری را انجام می دهد.
این کمیته متشکل از زیرکمیته مراقبت و درمان التور، بهسازی محیط، پشتیبانی و آموزش و اطلاع رسانی اشاره می باشد. امسال نیز با همکاری و مشارکت کارشناسان مرکز بهداشت در واحدهای پیشگیری و مبارزه با بیماریها ، بهداشت محیط و حرفه ای، امور آزمایشگاه ها ، ارتباطات و آموزش سلامت و سایر واحدها ، برنامه عملیاتی طرح تدوین و اقدامات لازم در خصوص پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای اسهالی آغاز گردیده است. از عمده فعالیتهای کمیته التور می توان به انجام آزمایش های مداوم و مستمر بر روی آب و مواد غذایی، تشدید نظارت بر اماکن تهیه و توزیع مواد غذایی و مراکز تهیه و فروش یخ ، جمع آوری نمونه های آزمایشگاهی ، گندزایی محیط، مراقبت و درمان بیماران اسهالی، نظارت بر مزارع سبزی و صیفی جات ، نظارت بر اماکن تجمع مسافران و زائرسراها ، نظارت بر وضعیت اسکان اتباع بیگانه در استان و آموزش کلیه صنوف مرتبط و آموزش و اطلاع رسانی عمومی اشاره کرد .
لازم به ذکر است کلیه این فعالیتها در موارد بحرانی و مناسبتهای ویژه که حضور مسافران و زائران در استان افزایش می یابد، تشدید شده و بسیج همگانی در همه این زمینه ها صورت می پذیرد .
مشارکت و همکاری تمام سازمانها و ارگانها بخصوص سازمانهایی مانند شهرداری، تولیت حرم مطهر و مسجد مقدس جمکران ، صدا وسیما ، اصناف و مشارکت عموم مردم نقش مهمی در پیشرفت و دستیابی به اهداف برنامه در راستای پیشگیری از بروز و شیوع بیماری های اسهالی دارد .
رعایت نکات زیر برای پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال به وسیله آب و موادغذایی از جمله بیماریهای اسهالی(مانند وبا) ضروری است.
1- استفاده از آب لولهکشی مطمئن درتمام مواقع و در صورت عدم دسترسی به آب سالم، جوشاندن یا ضد عفونی کردن آن
2- شستشو و ضد عفونی میوه و سبزی قبل از مصرف
3- شستن صحیح دستها با آب و صابون مایع قبل از تهیه و صرف غذا و تغذیه کودک، بعد از رفتن به توالت و یا شستشوی کودک.
4- اجتناب از آشامیدن آب های مشکوک در پارکها، باغها ، فضای سبز،اماکن و فضاهای عمومی.
5- خودداری از خرید موادغذایی و نوشیدنیهایی که توسط فروشندگان دورهگرد عرضه میشود.
6- نگهداری مواد خوراکی در ظروف سربسته، دور ازدسترس مگس و حشرات.
7- مصرف لیمو، آبلیمو یا ماست به همراه غذا برای حفظ حالت اسیدی معده .
8- در صورت بروز هرگونه بیماری اسهالی مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی یا بیمارستان