آموزش سلامت
فرآیندها
پیوندها



 










فصلنامه دیجیتال داوطلبان سلامت 


آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 5354
بازديدکنندگان امروز: 333
کل بازديدکنندگان: 4875489
بازديدکنندگان آنلاين: 5
زمان بارگزاري صفحه: 1.2792 ثانيه
تغذیه

•·            غذاهاي كنسرو شده و بسياري از مواد غذايي بسته بندي شده و آماده داراي مقادير زيادي نمك هستند، به همين دليل بهتر است مصرف اين گونه مواد غذايي را محدود كنيد.

 

•·            براي بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمك در تهيه غذاها به جاي نمك از سبزي هاي تازه، سير، ليموترش، آب نارنج، آويشن، شويد و ... استفاده كنيد.

•·            همواره به تاريخ مصرف نمك و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قيد عبارت تصفيه شده بر روي بسته بندي نمك دقت نمایید

•·            نمك به مقدار كم مصرف کنید اما همان مقدار كم نيز نمك تصفيه شده يددار باشد.

•·            در طول روز نوشیدن آب را فراموش نکنید بهتر است روزانه هشت تا ده لیوان آب بنوشید

•·            آب بهترین نوشیدنی دنیاست، روزانه حد اقل 6 لیوان آب بنوشید تا سالم بمانید

•·            برای داشتن خوابی راحت  سعی کنید شام خود را در ساعات اول شب بخورید.فاصله خوردن غذا و خواب باید حد اقل 2 ساعت و بهتر اینکه سه ساعت باشد.

•·            از خوردن نان سبوس دار در وعده های غذایی خود غافل نشوید

•·            هیچ نوع نانی را داغ در کیسه پلاستیک نگذارید زيرا رطوبت آنرا بصورت خمير در آورده وآنرا بیات میکند و شما مجبور میشوید نانهای مصرف نشده را دور بریزید

•·            میدانید که مصرف نان کپک زده برای سلامت شما خطر ناک است و حتی اگر آنرا دور بریزید ممکن است توسط عدهای جمع آوری و به مصرف دام برسد که آنهم خطر آلودگی را توسط محصولات دامی به شما بر میگرداند

•·      نان های تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های سفید و روشن دارند.

•·            انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن ، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپک زدگی و تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد

•·            ظروف شيشه اي جزو بهترين ظروف براي تهيه و سرو غذا مي باشند.  چون بــه مــاده غذايي واكنش نشان نمي دهند، نسبت به حرارت مقاوم و به راحتي قابل شستشو و ضد عفوني هستند.

•·            مصرف غذاهاي شور مثل آجيل شور، چيپس، پفك، انواع شور، ماهي دودي، سوسيس و كالباس را كاهش دهيد.تا قلب سالمی داشته باشید.

•·            جوش شيرين كه براي ورآمدن و پف كردن انواع نان و كيك به كار مي رود داراي مقدار زيادي سديم است. بنابراين در افرادي كه به علت ابتلا به بيماري محدوديت مصرف نمك دارند مصرف جوش شيرين هم بايد بسيار محدود شده يا قطع شود

•·            پیامبر (ص): خدایا به نان ما برکت ده و میان ما و آن جدایی مینداز که اگر نان نبود نه می توانستیم روزه بگیریم، نه نماز بخوانیم و نه دیگر واجبات پرورگار خویش را بجا آوریم. (کافی 6/287)

•·            امام صادق (ع): بر مؤمن لازم است که پیش از خوردن طعام (یعنی با شکم گرسنه) از خانه خویش بیرون نرود، که این بر عزت و کرامت او می افزاید.(بحار- 341/66)

•·            پیامبر (ص): خوراک شام را فرو نگذارید، هر چند دانه ای خرمای خشک باشد که من از ترک شام برای امّتم از پیری زودرس هراس دارم، زیرا خوراک شام مایه نیرومندی پیر و جوان است.

•·            امام علی (ع): شام پیامبران در آغاز شب است. شام را ترک نکنید که ترک آن سبب ویرانی بدن می شود.

•·            امام رضا (ع) : بدن همانند زمین پاک و آماده برای زراعت است که اگر در آبادانی و آب دهی به آن مراقبت شود، به گونه ای که آب، نه بیشتر از نیاز به آن برسد تا آن را غرق کند و نه از اندازه کمتر باشد تا آن را به خشکی گرفتار سازد، آبادانی اش استمرار می یابد و خرّمی اش بیشتر می گردد و کشت آن برکت می یابد؛ . (بحار الأنوار،ج62، ص310)

•·            پیامبر اسلام(ص): اگر کسی می خواهد خود را از دام شیطان رها کند، باید چربی اضافی بدن خود را با کم خوردن غذا از بین ببرد، زیرا در این صورت می تواند به حضور فرشتگان نائل شود و به آنچه نزد خداست، صحیح و فراوان بیندیشد.

•·            صبحانه سالم نه تنها باعث افزايش انرژي و بازشدن فکر و ذهـن ميـگردد، بـلکه مـوجب انتخاب و مصرف مناسب وعده هاي غذايي ديگر در ادامه روز توسط شما خواهد شد

•·            خوردن صبحانه مناسب احتمال بکارگيـري عـادتهاي نادرست غـذايي را در وعـده هـاي ديگر کاهش ميدهد. صبحانه را کامل صرف نماييد. از مـواد لبني کم چرب، تخم مرغ و نانهاي سبوس دار استفاده کنيد.

 

•·            آهسته غذا بخوريد،آرام  باشيد،غذا را خوب بجويد و از مزه غذا لذت ببريد.در اينصورت مغز شما متوجه مي شود که در حال غذا خوردن هستيد بنابراين مي تواند به بدنتان بگويد که سير شده ايد و از پر خوری بپرهیزید.

 

•·            . تنها راه تامين مواد معدني و ويتامينهاي مورد نياز بدن، مصرف ميوه و سبزيجات تازه و خالص مي باشد. بنابراين بـايد سعي شود اين مواد را جزء لاينفک رژيم غذايي قرار داده و هميشه به مقدار کافي از آنها استفاده نماييد.

•·            غفلت از زنان در آموزش ، تغذيه ، و بهداشت موجب مي‌شود كشور منابع آتي خود را از دست بدهد. اين شرايط هر كشوري را به ورطه سقوط و عقب افتادگي مي‌كشاند.

•·            زن محور تغذيه خانواده است. چگونگي آگاهي‌هاي اوست كه منابع مالي خانواده را تقسيم مي‌كند.

•·            توجه به آموزش زنان و دختران برای مدیریت  تغذیه  خانواده ضروری است. حتي در شرايط اقتصادي مطلوب، زن بدون دانش تغذيه‌اي ممكن است انتخاب نادرستي داشته باشد.

•·            مصرف ماهي چرب بصورت منظم خطر بيماري كرونري قلب را كاهش و نيز شانس بقاي پس از حمله قلبي را افزايش مي‌دهد )

•·            اگر شما اضافه وزن داريد، كاهش وزن فشار كاري قلب را كاهش خواهد داد و كمك مي‌كند تا فشار خون شما در حد پائين حفظ شود.

•·            مصرف حداقل 5 وعده ميوه و سبزيجات در روز را هدف خود قرار دهيد.

•·           
 
از مصرف شيريني‌هاي چرب كه با روغني با كيفيت پايين تراز روغن نباتي تهيه مي‌شود، بايد جدا خودداري كرد و در مهماني‌ها به جاي آن از ميوه استفاده شود.

•·            مصرف غذاهاي آماده، سرخ كردني و پرچربي را كاهش دهید و به جاي آن از غذاهاي آب پز، تنوري و كبابي و انواع ميوه و سبزي استفاده كنيد

•·            براي پخت و پز و سالاد از روغن مايع گياهي و براي سرخ كردن در منزل تنها از روغن‌هاي مخصوص سرخ كردن استفاده شود.

•·            توصيه هاي زير براي حفظ سلامتي قلب مفيد است:

•-            هر روز انواع مختلفي از دانه ها به خصوص غلات كامل را استفاده كنيد.

•-            روزانه از انواع ميوه و سبزي فراواني استفاده كنيد.

•-            برنامه غذايي شما داراي كلسترول و چربي اشباع كم و به طور كلي چربي متوسطي باشد.

•-            نوشيدني ها و غذاهايي را انتخاب كنيد كه قند متوسطي داشته باشند.

•-            غذاها را كم نمك تهيه كنيد.

•-            وزن خود را در محدوده طبيعي نگه داريد.

•-            هر روز فعاليت بدني داشته باشيد.

•·            تغذیه مناسب همراه با تحرک بدنی و ورزش=یک سال پر از شادابی وسلامتی

•·            مصرف صبحانه کامل در ابتدای روز،علاوه بر حفظ سلامتی موجب افزایش توانایی های ذهنی شما شدهو روزی پر از انرژی برایتان به ارمغان میآورد.

 

- چربي قابل رويت گوشت را قبل از پخت تا حد ممكن از آن جدا كرده و از مصرف آن خودداري كنيد.
2- مصرف گوشت قرمز را در وعده هاي غذايي خود كم كنيد زيرا در گوشت كلسترول به طور پنهان نيز وجود دارد.
3- از مصرف كله ، پاچه ،مغز و دل و قلوه كه حاوي مقادير بالايي كلسترول هستند ، خودداري كنيد.
4- مصرف سوسيس ، كالباس و همبرگر را به حداقل برسانيد.
5- قبل از طبخ و مصرف مرغ ، پوست آن را كاملاً جدا كنيد.
6- مصرف ماهي به علت داشتن نوعي چربي مفيد سبب كاهش خطر ابتلا به بيماري قلبي مي‏شود. سعي كنيد حداقل دوبار در هفته ماهي مصرف كنيد و در صورتي كه طعم ماهي را دوست نداريد با افزودن سبزيهاي معطر و آبليمو ، آن را با ذائقه خود تطبيق دهيد.
7- فيبر موجود در حبوبات و غلاتي كه سبوس آنها جدا نشده ، به كاهش سطح كلسترول خون كمك مي كند.
8- در مصرف زرده تخم مرغ زياده روي نكنيد زيرا حاوي مقادير زيادي كلسترول مي باشد. بهتر است هر فرد بالغ بيشتر از 4-3 عدد تخم مرغ در هفته مصرف نكند.
9- از شير، ماست و پنير كم چرب يا بدون چرب استفاده كنيد.
10- بهتر است مصرف شيريني هاي خامه دار ، چيپس و سس سفيد را بسيار محدود كنيد.
11- سبزي ها و ميوه ها حاوي مقادير زيادي فيبر و فاقد كلسترول مي باشند. سعي كنيد از گروه ميوه ها 4-2 سهم و از گروه سبزي ها 5-3 سهم در روز استفاده كنيد.
12- سعي كنيد در سالاد به جاي سس هاي چرب ، از روغن زيتون با آبليمو يا سركه و سبزي‏هاي معطر استفاده كنيد. همچنين مي توانيد ماست را جايگزين سس مايونز كنيد.
13- مصرف غذاهاي سرخ كرده را كاهش داده، غذاي خود را آب پز ، بخارپز، كباب شده يا تنوري تهيه كنيد. توصيه مي شود از روغن مايع مخصوص سرخ كردني به جاي روغن هاي جامد و مايع استفاده كنيد.
14-به جاي روغن هاي جامد ، كره ،مارگارين و چربي هاي حيواني از روغن هاي مايع مثل : روغن زيتون ، روغن آفتابگردان و روغن ذرت استفاده كنيد.