آموزش سلامت
فرآیندها
پیوندها











فصلنامه دیجیتال داوطلبان سلامت 


آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 1036
بازديدکنندگان امروز: 194
کل بازديدکنندگان: 4669724
بازديدکنندگان آنلاين: 10
زمان بارگزاري صفحه: 1.2636 ثانيه
آشنایی با بیماری تب مالت

بيماري تب مالت يا بروسلوزيس
بيماري تب مالت يا تب مواج يكي از بيماريهاي باكتريايي است كه توسط انواع باكتري بروسلا ايجاد مي شود. اين بيماري در زمره مهم ترين و شناخته شده ترين بيماري هاي مشترك بين انسان و حيوان به ويژه در ايران مي باشد. سوش بومي ايران بيوتايپ يك از بروسلا ملي تنسيس  است كه ميزبان اصلي آن بز و گوسفند است. تب مالت مخصوص حيواناتي از قبيل دام ها (بز،‌ گوسفند،‌ گاو، خوك و ...)، پستانداران دريايي و جوندگان مي باشد؛ بيماري از دام ها و پستانداران دريايي قابل سرايت به انسان است. 
علائم بيماري در دام: تب مالت در دام ها اغلب بدون علائم باليني است. ميزان شيردهي در دام آلوده  كاهش يافته و سقط جنين در دام باردار اتفاق مي افتد.
علائم بيماري در انسان: اين بيماري در انسان مي تواند مشابه ساير بيماريهاي تب دار باشد و فاقد هر گونه سيماي باليني اختصاصي است؛ عالئم شايع و مهم شامل تب،‌لرز، تعريق، دردبدن و عضلات، دردمفاصل و ستون فقرات مي باشد در عين حال نشانه هاي معدي–روده اي، ادراري–تناسلي، مشكلات قلبي-عروقي، درگيري سيستم عصبي و افسردگي نيز مي تواند بسته به شكل بيماري و مشخصات مرتبط با ميزبان در بردن ظهور يابند، در واقع نام ديگر اين بيماري هزارچهره است لذا تشخيص آن بسيار سخت مي باشد.
راه هاي انتقال و پيشگیري تب مالت:
1.    گوارشي: مصرف شيرتازه آلوده و غيرپاستوريزه يا نجوشيده و فرآورده هاي آن از جمله پنير تازه محلي، سرشير، خامه تازه محلي، بستني و ...، همچنين مصرف گوشت و جگر حيوان آلوده به صورت خام يا نيم پخته.
•    پيشگيري: مصرف شير و فرآورده هاي پاستوريزه و در صورت ضرورت مصرف محلي اين مواد، جوشاندن شير به مدت 5 دقيقه (5 دقيقه قُل بزند)، مصرف پنير محلي پس از نگهداري آن به مدت 3 ماه در آب نمك 13%؛ همچنين گوشت و جگر دام بايد به صورت كاملا پخته مصرف شوند.
نكته: به عملكرد بهداشتي در پروسه خريد تا مصرف (تماس شير يا پنير و ... با دست  حين انتقال از ظرفي به ظرف ديگر، شستشوي ظروف و ...) توجه شود.
2.    پوستي: خراش پوستي مي تواند در خلال تكه تكه كردن گوشت، قصابي، معاينه دام،‌كمك به زايمان دام با دست هاي برهنه باعث بيماري فرد گردد
•    پيشگيري: استفاده از دستكش، تكه تكه كردن گوشت را مي توان پس از 48 ساعت نگهداري دام در يخچال انجام داد.
3.    انتقال جنسي وانتقال از طريق شير مادر مبتلا
•    پيشگيري: لازم است اين افراد بلافاصله تحت درمان قرار گيرند.
واكسيناسيون دام ها، پيشگيري از ورود قاچاق دام ها و ذبح غير قانوني آنها، شناسنامه دار كردن دام ها، نگهداري دام تازه خريداري شده جداي از ساير دام ها، توسعه صنايع دامپروري با استفاده از روش هاي علمي و نوين در پيشگيري از شيوع تب مالت در جامعه بسيار موثراند.
درمان تب مالت: درمان بر اساس سن و وضعيت بارداري بيماري متغير بوده، درمان طولاني مدت و چند دارويي است كه طبق پروتكل كشوري تب مالت توسط پزشك تجويز مي گردد. لازم است بيمار دوره درمان را كامل نموده تا از بروز عوارض شديد تب مالت پيشگيري نمايد.